„Tai tiesiog atviras laiškas, siųstas kelių tūkstančių egzempliorių tiražu. Ir visiškai aišku, kad jis galėjo ištekėti. Bet mes ir nebandėm jo daryti kažkokiu slaptu“, – Delfi penktadienį teigė LVŽS lyderis.

R. Karbauskis laiške griežtai sukritikavo T. Tomilino ir V. Sinkevičiaus pareiškimus. Juos net vadino išdavyste ir spjūviu į veidą.

„Čia nėra pykčių, čia nėra konflikto su niekuo. Čia yra vertybinis ginčas. Kada eurokomisaras, kuris buvo partijos nariu iki pareigų pradžios aiškina viešai partijos nariams, kad mes einame į susinaikinimą, palaikydami tradicines vertybes, tai arba žmogus nesuvokia, su kuo jis šneka. Arba nesuvokia, kas per partija, kokios jos vertybės. Ir iš kur jos ateina. Toks vaizdas, kad aš kaip partijos pirmininkas primečiau kažkokias vertybes. Labai naivu taip galvoti“, – aiškino R. Karbauskis.

Jis teigė, kad absoliuti partijos dauguma palaiko tradicines vertybes.

„Mūsų organizacija tuo pagrindu ir jungiasi. Mus vienija vertybės. Ir tradicinės šeimos vertybė yra viena iš pagrindinių“, – pabrėžė politikas.

„Niekas netrukdo, niekas nesako, kad to negalima siūlyti. Bet aš su tais žmonėmis nieko bendro turėti nenoriu – kaip žmogus, kaip asmuo, kaip partijos pirmininkas. Nes tai yra vertybiniai klausimą. Nes tikrai nenoriu bendrauti ir dirbti su tais žmonėmis, kurie savo įsitikinimais yra Laisvės partijos nariai“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas pabrėžė, jog T. Tomilino ir V. Sinkevičiaus mąstymas yra pragmatinis – visuomenė sensta, dauguma jaunimo palaiko liberalias vertybes.

„Ir jie galvoja, kaip daugiau balsų gauti, kaip čia geriau elgtis politine prasme“, – situaciją vertino valstiečių lyderis.

R. Karbauskis pabrėžė, kad nenori keisti savo vertybinių pozicijų.

Šeštadienį Naisiuose vyks LVŽS suvažiavimas, jame, kaip anonsuojama, bus svarstomi partijos įstatų pakeitimai dėl partijos pirmininko rinkimų.

LVŽS lyderis R. Karbauskis teigė, kad klausimas dėl T. Tomilino nebus keliamas.

„Nežinau, ko tikėtis. Aš esu visiškai tikras dėl to, kad mano žodžiai, kurie parašyti šiame laiške, bus palaikomi absoliučios daugumos. Tai nėra mano ir Tomo klausimas, o būtent vertybinis klausimas. Pas mus organizacijoje tai yra svarbiausia. Ir šiame suvažiavime jokio veiksmo nebus Tomo atžvilgiu tikrai.

Bet jei ir toliau tęsis tai, ką jis dabar daro – bandymas įteigti visuomenei, jog R. Karbauskis tautos priešas. (…) Šitoje vietoje, žmogau mielas, jei tau kitos vertybės artimesnės, tai pasiieškok kitos organizacijos. Tas klausimas bus keliamas, jei jis nenustos taip elgtis“, – pabrėžė jis.

R. Karbauskis tikino, kad T. Tomilino elgesys yra išdavystė, nes jis yra „partijos žmogus“.

„Ir savo veikla jis bandė priimti įstatymą, kurio buvo negalima priimti. (…) Jis tame dalyvavo sąmoningai ir kryptingai. Mes jam pasakėme, kad partijos viduje jis negali būti jokiais būdais, jokiame lygyje. Kaip eilinis partijos narys – daryk, kaip tu nori“, – aiškino R. Karbauskis.

LVŽS lyderis teigė, kad net ir būdamas tiesiog eiliniu partijos nariu, T. Tomilinas daro „kenkėjišką darbą“.

„Bet leidžiame jam suprasti savo klaidą. Bet jeigu jis jos nesupranta, tada bus antras veiksmas – kada pradėsime kalbėti apie partiškumą“, – anonsavo jis.

LVŽS vadovas darė išvadą, kad jo vadovaujamos partijos reitingai yra aukščiausi Lietuvoje ir prezidento Gitano Nausėdos reitingai kyla dėl to, kad 70 procentų visuomenės Lietuvoje pagal apklausas yra tradicinių vertybių pusėje.

„Mes suprantame, kad mes esame paskutinė siena. Ir jeigu mus pramuš, tai narkotikai bus įteisinti, vaikai nuo 16 metų galės pasikeisti lytį. Jeigu mus pramuš – vienos lyties asmenys galės kurti šeimas ir įsivaikinti vaikus. Mes gi visa tai suprantame. Ir suoliukai Lukiškių aikštėje bus vaivorykštės spalvų visi, jeigu mus pramuš. Dabar mes vienintelė siena“, – teigė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis.

Kalbės ir su nepartiniais asmenimis

Ne tik T. Tomilinas palaikė Partnerystės įstatymo pateikimą Seime. Palaikė ir dar keli LVŽS frakcijos Seime atstovai, tačiau jie nėra partijos nariai, todėl kol kas klausimai dėl jų nekeliami.

Tačiau prieš Seimo rudens sesiją R. Karbauskis žada kalbėtis su frakcijos nariais apie raudonas linijas. Ir jeigu jos bus peržengtos – pasigirs raginimas ieškotis sau geresnės frakcijos Seime.

„Tokiais klausimais, koks yra Partnerystės įstatymas. Nėra labai daug tokių klausimų, kur taip kategoriškai mes turime ginti savo vertybę. Bet tokiais klausimais reikia iš karto prieš balsavimą pasakyti – jeigu balsuosi kitaip, eikite į kitą frakciją, eikite, kur norit, čia jums ne vieta. Geriau mūsų bus 28 ar 25 (frakcijos nariai, aut. p.), bet tikrai galėsime žiūrėti į akis žmonėms“, – aiškino jis.

R. Karbauskis teigė, kad bus apibrėžtos raudonos linijos. Jeigu frakcijos narys „nesuvokia, kad yra išduodamas partijos rinkėjas“, tokiu atveju bus pasiūlyta pasitraukti iš frakcijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (770)