Kaip Delfi pasakojo K. Krasauskas, dalį vakcinų dozių teko utilizuoti, nes pasibaigė šių galiojimo terminai.

„Tas vakcinų išpylimas neatrodo, kad kas fiziškai paima, atidarinėja buteliukus ir pila kažkur į kanalizaciją, bet iš esmės tai yra vakcinų galiojimo laikas – jos, kada buvo pagamintos, kiekviena turi terminuotą galiojimo laiką. Šiuo metu tą galutinę visos Lietuvos suvestinę turi ministerija.

Vilniuje šiomis savaitėmis konkrečiai buvo „Moderna“ vakcina, kurios 5 tūkst. dozių galiojimas pasibaigė. Artimiausiomis savaitėmis žiūrėsime, kiek suskiepysime „Moderna“, bet irgi gali būti, kad išeis keli tūkstančiai“, – sakė sostinės vakcinavimo vadovas.

Jis neslėpė, kad panašai gali nutikti ir su kitų gamintojų vakcinomis.

„Mano žiniomis, rugpjūčio mėnesį bus klausimas dėl „Pfizer“ kažkokio kiekio dozių, bet tikslesnius duomenis ministerija galėtų duoti. Dabar, kiek žinau, tai dalis savivaldybių net nebeima vakcinų – tiesiog sako neduoti, nes jų nesunaudosime, o paskui laikysit mus atsakingais, kad nesuskiepijome ir dar praleidome galiojimo terminą“, – pasakojo K. Krasauskas.

Vilniaus vakcinavimo vadovo teigimu, panašiai sostinė darė su „Moderna' vakcina – ji miestui buvo priskirta, tačiau paprašyta ją toliau laikyti lede, kas leidžia pailginti vakcinos galiojimo terminą.

K. Krasauskas neslėpė, kad, priklausomai nuo situacijos, centrinė valdžia galėtų svarstyti ir apie dalies vakcinų pasidalinimą su kitomis valstybėmis.

Vakcinos nuo koronaviruso

„Šiame procese yra daug susisiekiančių indų – jeigu nacionalinė valdžia padaro tam tikrus sprendimus, kurie paskatina vakcinavimąsi, tada tos problemos dėl galiojimo terminų nebelieka, nes natūralu, žmonės eitų labiau skiepytis.

Jeigu nieko toliau nekeičiam ir važiuojame kaip įprasta, kaip dabar šiomis savaitėmis, tada galbūt reikia planuoti dovanojimus kitoms šalims, kurios nėra ES arba Šiaurės Amerikos šalys, su kuriomis norime užmegzti arba turime gerus santykius“, – svarstė K. Krasauskas.

Sostinėje jau veikia mobilūs vakcinavimo centrai, pradės kursuoti skiepų autobusai

Kaip pasakojo K. Krasauskas, šiuo metu sostinė organizuoja mobilius vakcinavimo centrus, į kuriuos gyventojus kviečia ateiti ir pasiskiepyti „Janssen“ vakcina.

„Vakar buvo vakcinuojama prie „Akropolio“ – ten vakar buvo „Janssen“ vakcina suvakcinuota 350 žmonių. Kadangi tai yra vakcina, kuri reikalauja tik vienos dozės ir nereikia revakcinuoti, tai dalį žmonių, kurie iki šiol nepasiskiepiję, ji sudomina. Šįryt vakcinavome prie Gariūnų turgavietės, tai 150 žmonių yra suvakcinuotų“, – pasakojo Vilniaus vakcinavimo vadovas.

Vėliau, pasak jo, veiklą pradės skiepų autobusai, kuriuose bus galima pasiskiepyti ir kitų gamintojų vakcinomis.

„Kitą savaitę planuojame ne vien prisirišti prie „Janssen“, bandysime ir su kita vakcina, kurios vėliau reikia ir revakcinacijos, bet paleisime viešojo transporto autobusus. Pradžiai kokius 2-3 kitą savaitę, o rugpjūčio mėnesį planuojame apie 5 tokius autobusus, kurie kursuotų nuolat mieste.

Atvažiuoja skiepobusas į kur nors tankiai apgyvendintą miesto teritoriją ir visą dieną ten budi – jau dabar dar labiau einame prie to, kad vakcina būtų arčiau žmogaus“, – akcentavo K. Krasauskas, pažymėjęs, kad mobilūs vakcinavimo punktai, pasak jo, kol kas yra labiausiai pasiteisinęs būdas.

„Litexpo“ per dieną vis dar paskiepija apie kelis tūkstančius žmonių. Aišku, maždaug 50 proc. yra to srauto, kurie revakcinuojasi. (…) Dabar skaičiai yra tokie. Akivaizdu, kad nuo šios savaitės skaičių persimetinėjame prie proceso, labiau eidami į mobilius vakcinavimo punktus, pasijungia vis daugiau vaistinių, privačių įstaigų, grįžta veiksmas į mūsų pačių poliklinikas. Apskritai, yra noras, kad gyventojai žinotų, jog kreipkis į bet kurią gydymo įstaigą ir tu gausi skiepą“, – pridūrė K Krasauskas.

Įžengėme į geltonąją COVID-19 zoną

Birželio 30 dieną Lietuva pagaliau pateko į žaliąją COVID-19 zoną, kai atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų krito žemiau 25 ribos.

Vis dėlto penktadienį, liepos 16 dieną, vėl įžengėme į geltonąją zoną, rodo naujausi Statistikos departamento pateikiami sergamumo rodikliai. 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų jau tenka 26,2 atvejo, taigi visa Lietuva jau pateko į geltonąją B1zoną.

Per praėjusią parą buvo nustatyti 82 nauji atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (954)