Migrantų stovyklose Druskininkuose nelegaliai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kirtusį ir Ali vardu prisistačiusį 31 metų irakietį iš Bagdado pakalbino tarptautinė naujienų agentūra AP.

„Prieš mėnesį Aliaksandras Lukašenka pradėjo dalinti vizas Irako žmonėms. Nežinau, galbūt jie norėjo daugiau žmonių Minske, gal turi kokių nors problemų su Lietuva, todėl ir pradėjo mums teikti vizas“, – sakė jis.

Gauti vizą užtrunka apie savaitę. O kelionė iš Bagdado į Lietuvą kainuoja nuo 10 iki 15 tūkstančių dolerių.

„Kariškiai Baltarusijoje arabiškai nekalba, jiems tik parodai pasą ir jie sako „pirmyn“. Jokio kalėjimo, jokių aprėkimų – jie mums padeda, jie mums parodė kelią. Kai pasimečiau, kariškis mane pagavo ir paklausė, kur keliauju. Kai pasakiau, kad į Lietuvą, parodė kryptį, jie mums padėjo“, – tarptautinei naujienų agentūrai AP kalbėjo irakietis.

Anot migrantų, vedliai juos pasitinka jau oro uoste. Jie gali būti kurdai, arabai, baltarusiai. Tada turistai vežami į viešbutį, kur praleidžia nuo 1 iki 4 dienų. Galiausiai juos iš viešbučio paima kitas automobilis ir veža iki sienos su Lietuva.

„Baltarusijos pareigūnai žino, jei kas skrenda iš Bagdado į Minską. Jei esi irakietis iš Bagdado, tik greičiau eik – „mes tavęs nepažįstame“. Jei kas nors pasiklysta mieste – Baltarusijos kariuomenė pagauna ir nedelsdama perkelia kur nors šalia pasienio su Lietuva“, – teigė migrantas.

Lietuvoje ilgai užsibūna tik tie, kurie neturi jokio užnugario ir kuriems nėra kas padeda, sako atvykėliai.

„Čia – tikras kalėjimas. Lietuvos policija atėmė visus telefonus, valgyti duoda tik vieną kartą per dieną, tualetas nešvarus, nėra gydytojų. Prieš kelias dienas kažkas susirgo koronavirusu, jie jį kažkur išvežė ir mus ištyrė. Nežinia, kiek čia dar būsiu. Mes nesame gyvuliai, mes – žmonės“, – kalbėjo atvykėlis.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1738 migrantai.

Palapinių miestelio dar nėra

Remiantis valdžios pažadais Lietuvoje dar praėjusią savaitę turėjo atsirasti tūkstantinis palapinių miestelis nelegalams. Jo vis dar nėra, o poreikis didėja. Vidaus reikalų ministerija neskelbia, kokią vietą nusižiūrėjo. Nuogirdų prisiklausę gyventojai gyvena gandais ir baimėmis. Prie Baltarusijos esančio Dieveniškių miestelio gyventojai baiminasi, kad valdžia paslapčiomis šimtus nelegalų atveš būtent pas juos.

Į Baltarusijos teritoriją įsiliejusią Lietuvos Dieveniškių kilpą dalis vietinių apibūdina taip – „Dievo ir žmogaus užmirštas kraštas“ arba „Lietuvos apendiksas“.

Dabar pagrindinė tema kaime – ar tikrai Dieveniškėse planuojama apgyvendinti kelis šimtus, o gal ir per tūkstantį nelegalų.

Dieveniškėse yra technologijų ir verslo mokykla. Dabar jaunuoliai gyvena ir mokosi viename bendrabutyje. Daugybė kitų buvusios mokyklos pastatų – tušti. Kad Dieveniškės yra tarp galimų vietų nelegalų stovyklai įkurti, Vidaus reikalų ministerija neneigia. Bet pabrėžia, kad sprendimai dar nepriimti.

O vietiniai kiekvieną dieną mato, kaip mokykloje lankosi pareigūnai, tvarkoma aplinka.

Vienas Dieveniškių gyventojas skundėsi, kad stadionas nušienautas buvo tik ėmus svarstyti apie migrantų apgyvendinimą, ne dėl vietinių gyventojų,

Kokios galimybės mokykloje užtikrinti saugumą, pareigūnai patalpas apžiūri ir trečiadienį.

Mokykloje įrengta daug klasių, jų plotas – apie 40 kvadratinių metrų. Jau dabar klasės tuštinamos – išnešama didžioji dauguma baldų, patalpos valomos.

Viena iš didesnių erdvių mokykloje – sporto salė. Pirminiais skaičiavimais, buvusios Dieveniškių mokyklos patalpose būtų galima apgyvendinti iki 500 neteisėtų migrantų, tačiau taip pat yra planų šalia mokyklos esančioje teritorijoje įkurti palapinių miestelį.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad Lietuvoje per kelias dienas atsiras tūkstantinis palapinių miestelis nelegalams. Jis taip ir neatsirado, bet poreikis tik didėja. Nelegalai toliau keliauja į Lietuvą, reikia naujų vietų migrantams izoliuoti dėl koronaviruso ir apgyvendinti po izoliacijos.

Dėl galimos migrantų stovyklos Dieveniškėse nieko nežino seniūnė, vietiniai klausimų turi daugybę, atsakymų – jokių. O tai kursto baimes ir gandus.

Migrantai jau gyvena Alytaus, Varėnos rajonų kaimuose. Niekur išeiti negali, saugomi ginkluotų pareigūnų. Antradienį šeši nelegalai Alytaus rajone buvo pabėgę, trečiadienį sulaikyti.

Kaip LNK teigė policijos atstovė, migrantai nebandė priešintis, bet bandė bėgti. Tačiau policijos pareigūnų pajėgos buvo didesnės.

O iš Dieveniškių pabėgti būtų sudėtinga – aplink vien Baltarusija, į Lietuvą – tik siauras ruožas, kuris seniai akylai saugomas.