„Kviečiam ir pačius vilniečius, miesto svečius, sostinės įmones bei organizacijas prisidėti – atsisakyti pavojų keliančių ir taršą didinančių fejerverkų švenčių metu, vietoj jų rinktis kitus, nepavojingus būdus švęsti ypatingas progas. O savivaldybė bus pasiruošusi padėti šių būdų ieškoti kartu”, – sostinės savivaldybės pranešime cituojamas meras Remigijus Šimašius.

Kaip alternatyva fejerverkams, anot savivaldybės, galėtų būti lazerių ir šviesų pasirodymai.

Pranešime nurodoma, kad didžiulį stresą dėl fejerverkų garso, ypač Naujųjų metų naktį, kasmet patiria net tik jautresni gyventojai, vaikai, bet ir miesto paukščiai, naminiai gyvūnai, pastarieji dažnai dėl to pabėga iš namų.

„Visi norime gyventi sveikai ir laimingai. Tarptautinių tyrimų rezultatai – vienareikšmiški: fejerverkuose esantys sunkieji metalai ir cheminės medžiagos kenkia gamtai ir mūsų sveikatai. Todėl imamės pokyčių ir tikimės, kad modernios technologijos leis jau šiemet Naujųjų metų šventes sutikti taip pat įspūdingai, bet nedarant didelės žalos mus supančiai aplinkai“, – rezoliuciją komentavo ekonomikos ir inovacijų viceministras, tarybos narys Vincas Jurgutis.

Pernai dėl karantino Naujuosius metus Vilnius sutiko be fejerverkų, tačiau pasiūlė šviesų instaliaciją ant Varpinės Katedros aikštėje.

Nepaisant būsimų pokyčių, Vilnius neatsisako jau suplanuotos paramos tarptautiniam „Vilniaus fejerija 2021” festivaliui šį rudenį.

Rezoliucija įsigalios 2021 metų gruodį.