„Didelė tikimybė, kad pandemija rudenį nepasibaigs. Didelė tikimybė, kad naujos atmainos bus. Labai didelė tikimybė, kad koronavirusas taps sezoniniu ir endeminiu. Didelė tikimybė, kad teks skiepytis sezoniškai“, – laidoje „Delfi tema“ kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Pasak pašnekovo, kol kas epidemiologai visa tai svarsto.

„Bet pandemija nepasibaigė. Pasaulis dar yra visiškai toli nuo pasiekimo pandemijos lygio, kad bent jau būtų paskiepyta pasaulyje 7,8 mlrd. gyventojų“, – teigė V. P. Andriukaitis.

PSO specialusis pasiuntinys Europai atkreipė dėmesį, kad net, jei Lietuvoje paskiepysime 80 proc. , pandemija dėl to nepasibaigs.

„Čia pat yra Baltarusija, Kaliningradas, Rusija, Uzbekistanas, kas tik nori. Turėkime supratimą. Be kitų dalykų čia yra labai gera pamoka mąstyti globaliai, o veikti vietoje. Tie, kurie bijo globalizmo, tie niekaip nesupranta, kad reikia turėti globalią sampratą, bet veikti vietoje. Globaliai pandemija šiemet nepasibaigs“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Palaiko privalomų skiepų idėją

Politikas pasisako už tai, kad būtų privalomai skiepijamos atskiros profesinės grupės.

„Privalomumą būčiau pradėjęs iš karto kartu su savanoriškumu. Privalomumą – tų grupių, kurios yra labiausiai pavojingoje būklėje, nes jos tiesiogiai susiduria su kitais žmonėmis. Nesvarbu, ar tai būtų pardavėjas, ar medicinos sesuo. Pirmiausia, tai būtų medicinos darbuotojai, mokytojai, darželių darbuotojai, pardavėjos, „supermarketų“ žmonės“, – kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, tų grupių žmonės turi būti apsaugoti.

„Juk privalomas vakcinavimas, pirmiausia, eina jiems į pagalbą. Pirma, jie galėtų laisvai dirbti. Antra, jie būtų apsaugoti nuo užsikrėtimo. Trečia, – apsaugoti nuo mirties. Jeigu ir susirgtų, persirgtų lengvai. Čia yra didelis gėris. Iš karto reikėjo tą daryti“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, jeigu tokių būdu nepavyktų pasiekti 70 proc. imunizuotos visuomenės dalies, būtų galima privalomai skiepijamas grupes plėsti.

Politikas nesiūlo tiems žmonėms, kurie vis tiek nesiskiepytų, taikyti baudų.

„Jeigu nesiskiepytų, jie neturėtų galimybių dirbti toje profesijoje. Jie puikiai supranta, kad jie apriboja patys savo veikimo laisvę“, – sakė V. P. Andriukaitis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (762)