Anot jų, tvora padės režimui susidoroti su neparankiais gyventojais.

„Žmonėms gali pasirodyti, kad jie nereikalingi Europai. Dabar jie dar turi galimybę išsigelbėti“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė viešosios įstaigos „Dapamoga“ vadovė Natalija Kolegova.

Ji mano, kad tvora padės „režimui sulaikyti ir žudyti žmones“.

Labdaros ir paramos fondo „Strana dlya zhizni“ atstovė Olga Zazulinskaja sakė, kad nelegali migracija yra pagrindinė autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos provokacija prieš Lietuvą.

„Jis nežino, kaip kovoti su geraisiais lietuviais, kurie teikia baltarusiams pagalbą. Jis nori jūsų rankomis pastatyti sieną, Baltarusijoje tam pinigų nėra. Jeigu lietuviai ryšis ir pastatys sieną, pirmiausia jūs padėsite pačiam Lukašenkai“, – sakė O. Zazulinskaja.

Siekdama suvaldyti išaugusius neteisėtos migracijos srautus, Lietuvos Vyriausybė nusprendė pasienyje su Baltarusija statyti tvorą. Šiuo metu pradėtas vielos barjero įrengimas, o vėliau numatyta pastatyti 550 kilometrų sieną.

Judėjimo „Europietiška Baltarusija“ atstovas Andrejus Šarenda tvirtino, kad nelegali migracija yra organizuota, o pastačius tvorą, krūvis vieniems pasieniečiams sumažės, kitiems – padidės.

Jis papasakojo asmeninę patirtį nelegaliai kertant sieną, kai, būdamas namų arešte, vyras pabėgo iš savo šalies ir atvyko į Lietuvą, pasiprašė prieglobsčio.

Baltarusijos pusėje, pasienio zonoje, kur gali būti tik baltarusių pareigūnai, jis aptiko stovyklą. Vėliau nelegalūs migrantai perėjo sieną toje pačioje vietoje, kaip ir jis.

„Milžinišką krūvį tempia Lietuvos pasienio tarnyba. Tragedija ir migrantams, kurie vyksta net su mažais vaikais. Kreipiuosi į Lietuvos visuomenę, žinau, kad jos nuomonės išsiskiria, prašau suprasti, kad migrantai yra aukos“, – sakė A. Šarenda.

Jo teigimu, Baltarusijos režimą ir jo inicijuotą migrantų krizę pakirstų visiškas ekonominių ryšių nutraukimas.

„Tik tai priverstų jį gerbti žmogiškąsias vertybes, Baltarusija tampa Šiaurės Korėja“, – sakė A. Šarenda.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė daugiau kaip 1,7 tūkst. migrantų – porą dešimčių kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų srauto Vyriausybė valstybės mastu yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai yra organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka.

Minskas tvirtina, kad migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdo dėl Europos Sąjungos sankcijų.