Apie tai savivaldybės merė kalbėjo antradienį LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

„Keista girdėti juoką Seimo posėdžių salėje. Nesuteikia tvirtumo ir vidaus reikalų ministrės kalbos apie valdomą, stabilią situaciją, nes regionuose, tose savivaldybėse, kuriose apgyvendinti nelegalūs migrantai, nuotaikos yra visiškai kitokios“, – teigė A. Miškinienė.

Jos teigimu, vietiniams gyventojams pranešus apie pastebėtą grupelę tamsiaodžių asmenų miestelio kapų teritorijoje, buvo perskaičiuoti pastate esantys asmenys ir pastebėta, kad trūksta 7.

Jų paieškai buvo pasitelktas sraigtasparnis, kinologai.

„Kol kas jie nėra surasti“, – patvirtino Lazdijų merė.

Neteisėtiems migrantams pabėgti, pasak jos, nebuvo sudėtinga.

„Mes, savivaldybių merai, ne kartą esame teigę, kad pastatai, kuriuose mes esame sutikę laikinam laikotarpiui apgyvendinti nelegalius migrantus, nėra pritaikyti jų apgyvendinimui.

Konkrečiai Kapčiamiestyje esantis pastatas yra aptvertas, bet vora nesiekia 2 metrų, langai yra lengvai atidaromi“, – pasakojo A. Miškinienė.

Minėtą pastatą, kaip paaiškino merė, saugo keli policijos ekipažai ir VSAT pareigūnas.

„Akivaizdu, kad pajėgos nebuvo pakankamos ir jie pasišalino iš teritorijos, sukeldami didžiulį nerimą“, – pripažino ji.

Dėl to, pasak A. Miškinienės, teisės dar kartą kreiptis į bendruomenę, prašant supratimo ir kantrybės, neturime.

„Mes, savivalda, tampame tie, kurie vykdo įpareigojimus ir patys neturi teisės spręsti bei situacijos valdyti iš esmės. Situacija yra daugiau nei sudėtinga ir tai, kas liepos 2 dieną atrodė trumpam ir įmanoma valdyti, iš šios dienos perspektyvos, yra gerokai grėsmingiau nei atrodė arba mums patiems buvo teigiama“, – tvirtino merė.

Apie galimai pabėgusius neteisėtus migrantus pranešė patys gyventojai

Pastate esantys neteisėti migrantai buvo perskaičiuoti po to, kai Kapčiamiesčio gyventojas informavo pareigūnus apie tai, jog pastebėjo būrį tamsiaodžių asmenų kapų teritorijoje.

„Mūsų turimomis žiniomis, 86 nelegalūs migrantai buvo apgyvendinti pastate. Šiuo metu yra 79. Bandoma pagal fotografijas atsekti, identifikuoti, kokios tautybės, kokie asmenys pasišalino. Netgi neturime informacijos, kiek tarp pasišalinusių yra vyrų, kiek – moterų“, – sakė A. Miškinienė.

Šioje situacijoje, savivaldybė, pasak jos „bėga paskui riedantį traukinį“.

„Informacijos neturime, sutelkti pajėgumų negalime, nes tai ne mūsų rankose ir ne mūsų sprendimų galioje“, – konstatavo Lazdijų merė.

Jeigu neteisėti migrantai bus pagauti Lenkijoje, jie bus sugrąžinti į Lietuvą, tik kol kas A. Miškinienė negalėjo pasakyti, į kurią tiksliai apgyvendinimo vietą.

Vis dėlto ji pabrėžė didesnės pagalbos iš centrinės valdžios poreikį.

Ausma Miškinienė

„Laiko laukti nėra, pagalbos reikia čia ir dabar. Pajėgumai turi būti sustiprinti ne deklaratyviai, o realiai“, – akcentavo merė.

A. Miškinienė laidoje taip pat kreipėsi į vietinius rajono gyventojus, ragindama būti budriems.

„Kantrybės neprašysiu, pasitikėti – taip pat. Labai prašau visų saugoti save, savo turtą, būti visada pasiekiamais mobilaus ryšio telefonais, nes situacija tikrai nėra tokia, kokią mes įsivaizdavome, kai ši krizė kilo.

Kol kas šalies mastu priimti sprendimai savivaldoje atrodo tikrai sunkiai įgyvendinami ir, deja, bet pozityvių žinių šiame kontekste mes negalime pasakyti“, – pridūrė A. Miškinienė.