„Išgirdome šiandien pagrindinį prezidento argumentą, kodėl jis to įstatymo būtų nepasirašęs. Kaip suprantu problema yra pats partnerystės sąvokos apibrėžimas. Tai tikrai partnerystės sąvokos apibrėžimas nėra to įstatymo (įstatyminio reguliavimo) esmė. Mes jį tikrai patobulinsime, pakeisime, ir grąžinsime su šituo pagrindiniu patobulintu aspektu rudens sesijoje į Seimą“, – „Delfi“ sakė V. T. Raskevičius.

Parlamentaras sakė iš prezidento patarėjų per susitikimą tokio konkretaus pasakymo neišgirdęs. Jis patikino, kad partnerystės apibrėžimas gali būti koreguojamas

„Tiesiog ten yra noras sureguliuoti kaip bendrą dviejų žmonių gyvenimą. Mes tikrai galime padaryti: „partnerystė – bendras dviejų žmonių gyvenimas nesusituokus“. Galime tą parašyti“, – sakė V. T. Raskevičius.

Pirminiame įstatymo projekte buvo parašyta taip: „partnerystė yra dviejų asmenų (partnerių) bendro gyvenimo faktas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, su tikslu sukurti ar (ir) plėtoti, apsaugoti partnerių santykius, grindžiamus pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Dėl bendros pavardės – linkę diskutuoti

Pasak parlamentaro, per susitikimą su šalies vadovo patarėjais nebuvo aptarti tokie klausimai, kaip tarkime bendros partnerių pavardės aspektas.

„Tokių detalių mes neaptarėme, bet aš manau, kad galima pirminiame variante įtraukti įvairias nuostatas, ir po to, diskutuojant Seime, parlamentinių diskusijų metu vienas įstatymo nuostatas galbūt papildyti, o kitų galbūt atsisakyti.

Tuomet būtų įdomu išgirsti argumentus, kodėl prezidento arba kitų politinių oponentų manymu partneriai neturėtų turėti teisės įgyti vienas kito pavardę, jeigu yra vienas kitam įsipareigoję ir turi vienas kito atžvilgiu tam tikras teises ir pareigas“, – sakė V. T. Raskevičius.

Parlamentaras yra linkęs diskutuoti ir su opozicijos lyderiu Sauliumi Skverneliu ir kitais, kurie būtų linkę iš esmės pritarti partnerystės instituto įteisinimui, tačiau turi praktinių pastabų tam.

„Jeigu tai tikrai būtų jiems esminis aspektas, balsuojant už partnerystės įstatymą, tikriausiai turėtume dialogą ir diskutuotume apie tai“, – sakė V. T. Raskevičius.

Tikisi, kad nuomonę pakoreguos ir susitikimas su LGBT šeimomis

Pasak parlamentaro, šiuo metu jie jau yra pataisę įstatymą pagal Teisės departamento konstruktyvias pastabas.

„Buvome susitikę ir su Teisės departamento vadovais, ir pasakė iš esmės, kad mano, kad įstatyminis reguliavimas yra pasirinktas tinkama kryptimi. Dabar reikia tiesiog derinti tik probleminius aspektus. Laikui einant, politikams vis labiau kalbant, vis labiau aiškėja, kas padėtų rasti bendrą konsensusą“, – teigė V. T. Raskevičius.

Kartu parlamentaras prezidento spaudos konferencijoje išgirdo ir šalies vadovo pakartotą įsipareigojimą kalbėtis su visais.

„ Kaip supratau, jis patvirtino, kad yra gavęs mano kvietimą susitikti su LGBT šeimomis, išgirsti realius tų žmonių lūkesčius ir poreikius. Ir galbūt po to susitikimo prezidentui irgi šiek tiek kitaip siūlomas teisinis reguliavimas atrodys. Labai tikiuosi, kad tas susitikimas iki rudens įvyks“, – teigė V. T. Raskevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)