Sprendimai dėl revakcinacijos – trečios skiepo nuo koronaviruso dozės dar nėra priimti. Ž. Simonaitytė tikino, jog sprendimų jau galima tikėtis kitą savaitę.

„Pusmetis tikrai praėjo ir stebime, turime labai daug ir mokslinių tyrimų diskusijoms, stebime mokslines diskusijas užsienyje, matome, kad dalis valstybių yra priėmusios sprendimą revakcinuoti žmones ne po pusės metų, o devynių mėnesių. Turbūt mūsų pagrindinis apsisprendimas ir diskusijos bus ir prasidės, esminiai sprendimai bus kitą savaitę“, – sakė viceministrė.

Ž. Simonaitytė teigė, kad prieš pusmetį nuo koronaviruso paskiepytų asmenų serologiniai testai rodo, jog antikūnų kiekis dar yra pakankamas.

„Skubos daryti 3 skiepą mes tikrai nematome“, – laidoje „Info diena“ teigė SAM viceministrė Ž. Simonaitytė.

„Kalbant apie deltos atmainą, tai reikėtų paspartinti kiekvienam iš mūsų tie, kurie dar nėra pasiskiepiję, juos reikia paraginti tai padaryti. Ši atmaina yra pati pavojingiausia tiems žmonėms, kurie yra visiškai nepasiskiepiję.

Ką ir matome pagal kitų šalių praktiką, kur ta atmaina yra gana plačiai išplitusi, taip, yra dalis žmonių vakcinuotų, kurie užsikrečia šia atmaina, bet jie tada serga arba visiškai besimptome arba lengva forma. Tuo tarpu, kurie yra nepasiskiepiję kovidas yra pakankamai sunkus“, – teigė Ž. Simonaitytė.

SAM atstovė laidoje „Info diena“ sakė ir pati nežinanti, ar tikrai kampanijos, skatinančios skiepytis, nėra.

„Aš nežinau. Tikrai nesu komunikacijos ekspertė, negaliu sakyti ir vertinti ar kampanijos yra ar nėra. Mes lyg tai jaučiame, kad kampanija yra transliuojama tiek per televizijos kanalus, internetiniuose portaluose, kitose platformose“, – tikino viceministrė.

Ji tikino, jog mažėjantys vakcinacijos tempai stebinti neturėtų. Ir apklausos rodė, kad didesnę žmonių dalį teks įkalbinėti skiepytis.

„Mes puikiai tą suprantame. Ir apklausas turėjome, kurios sakė, jog kiek daugiau nei 40 procentai žmonių yra tie, kurie labai nori skiepytis. O toliau jau žmonėms reikia daugiau įtikinėjimo, darbo ir komunikacijos visomis prasmėmis. Mes tą ir turime. Ir tikėtis, kad pasiekus tą grupę žmonių, kuriems reikia daugiau dėmesio, kad mes staiga sugalvosime kažkokią vieną ar kitą stebuklingą priemonę, kuri perlauš tą kreivės augimą į viršų, tai turbūt net neįmanoma.

Mes suprantame, kad mūsų visų laukia didelis ir sunkus darbas, įtikinėjant kiekvieną asmenį dirbti kartu su šeimos gydytojais, vakcinavimo centrais, verslu“, – tikino Ž. Simonaitytė.

Ji teigė, kad kaip tikrai pasiteisinęs sprendimas yra vakcinacija prie didžiųjų prekybos centrų. Žadama parengti tvarką, jog skiepyti galėtų ir šeimos gydytojai.

Živilė Simonaitytė

Kaip gali atrodyti naujas karantinas?

SAM viceministrė Ž. Simonaitytė teigė, jog yra baigiami rengti kriterijai pagal kuriuos situacijai blogėjant gali būti pradedami tam tikri ribojimai.

„Šiuo metu mes esame baigiamuosiuose etapuose su visomis kitomis ministerijomis, Vyriausybe, diskutuojant, kokie turėtų būti kriterijai ir kokios galėtų būti taikomis priemonės. Jeigu mes pasiekiame vieną ar kitą kriterijų. Dabartinio dar galutinio atsakymo nėra. Bet vienas svarbiausių dalykų, kas skiriasi nuo kitų bangų – mes turime pakankamai vakcinų ir jas galime pasiūlyti visiems. (…) Pagrindinis tikslas yra užtikrinti, kad visi verslai, visos paslaugos ir renginiai, veiklos veiktų kuo ilgiau“, – aiškino viceministrė Ž. Simonaitytė.

Ji teigė, kad dėmesį atkreipti reikia į naujų atvejų skaičius per 14 dienų, teigiamų tyrimų procentas. Ir dar vienas labai svarbus elementas – hospitalizacijų skaičius.

„Mes matome, kiek žmonių gulasi į ligonines. Ir matome tai ir tose pačiose valstybėse, kur yra išplitusi delta atmaina. Bet kadangi vakcinuoti žmonės jei suserga, tai suserga labai lengva arba iš viso besimptome forma. Ir įtakos ligoninių lovoms tai nedaro. Ir mums labai svarbus kriterijus tampa tai, kad dėl kovido nereikėtų sustoti visam sveikatos sistemai“, – laidoje „Info diena“ teigė viceministrė Ž. Simonaitytė.

Laidos pašnekovė teigė, jog pagrindinė naujo karantino mintis – visos veiklos veiktų kuo ilgiau, visiems žmonėms, turintiems imunitetą ir Galimybių pasus.

„Tiems žmonėms, kurie pasirinko apsisaugoti ir turi imunitetą, jie galėtų naudotis visomis paslaugomis“, – laidoje „Info diena“ teigė SAM viceministrė Ž. Simonaiytė.