Antradienį Seime žurnalistų paklaustas kaip vertina pasirodžiusią medžiagą ir ar siekia išpildyti savo senelio Vytauto Landsbergio svajonę tapti šalies vadovu, G. Landsbergis tikino, jog neoficialios informacijos nekomentuoja.

„Man rodos, kad mes šiek tiek neteisingai elgiamės. Tai yra neoficiali informacija. Ji niekada nebuvo patvirtinta. Ir neoficialios informacijos, kaip ir kokių gandų mes, bent jau save gerbiantys žmonės, paprastai nekomentuoja“, – Seime su šypsena sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Delfi primena, kad nutekintame dokumente aptariama ir G. Landsbergio biografija – Vytauto Landsbergio anūkas, studijavęs istoriją ir politikos mokslus, dirbęs prezidento kanceliarijoje, nuo 2014 metų dirbo Europos Parlamente (EP), Lietuvos delegacijoje pakeitė V. Landsbergį.

„Senelis remia anūko politinę karjerą, jis tapo jauniausiu užsienio reikalų ministru Nepriklausomos Lietuvos istorijoje“, – teigiama nutekintame dokumente.

Minimas ir faktas, jog G. Landsbergis yra vienas turtingiausių ministrų – jo žmonos turtas siekia 14,5 mln. eurų.

Dokumente teigiama, jog TS–LKD lyderis G. Landsbergis yra linkęs į liberalizmą, jam svarbi asmens laisvė, o tai patrauklu jaunimui. Tačiau taip nutolstama nuo konservatyvios linijos į centro ir liberalų, bet ekonominis liberalizmas jam nėra toks svarbus – „bet jam priimtinos ne visos liberalų partijos deklaruojamos vertybės“.

Nepamiršta įvertinti ir V. Landsbergio poziciją. Anot dokumento rengėjų, V. Landsbergis palaiko partijos posūkį į liberalų centro pusę.

Gabrielius Landsbergis

„Padarė išvadas, kai prieš ketverius metus rinkėjai pasirinko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS), nes rinkėjai bijojo tolesnės konflikto su Rusija temos eskalacijos“, – teigiama dokumente.

Nutekintame dokumente teigiama, kad užsienio reikalų ministras G. Landsbergis glaudžiai bendradarbiauja su šalies vadovu Gitanu Nausėda.

„Tačiau Prezidentas nėra toks aktyvus užsienio politikoje, tai G. Landsbergis turi šansų tai daryti savarankiškai – tai suteiks jam daugiau populiarumo“, – teigiama dokumente.

Daroma prielaida, kad per kitus Prezidento rinkimus – 2024 metais, „jaunas politikas G. Landsbergis galės dalyvauti prezidento rinkimuose – pagal amžių“.

„Jei anūkas laimėtų prezidento rinkimus – išsipildytų V. Landsbergio ambicijos, kuriam to padaryti nepavyko“, – teigiama jame.

Pažymima, jog pastebima ir aiški konkurencija – G. Landsbergis kritikavo G. Nausėdą dėl jo sprendimo nepaskirti ambasadoriais L. Linkevičiaus ir Raimundo Karoblio dėl būtinybės „atšalti“.

„Augantis atotrūkis neigiamai atsilieps vieningai užsienio politikai“, – rašoma dokumente.

Valstybinio Lenkijos think–tanko analitikų parengtoje analizėje taip pat aptariamas ir G. Landsbergio darbas užsienio reikalų ministro poste.

„G. Landsbergis atpažįstamas kaip asmuo, lengvai užmezgantis kontaktus, laisvai kalba angliškai ir prancūziškai. Jis tikisi, kad užmegzti ryšius jam padės angažuotumas Europos liaudies (EPP) partijai. Konservatoriai nekeičia užsienio politikos, užsiima aktyvia diplomatija, kitaip nei tviterinė Lino Linkevičiaus diplomatija“, – teigiama dokumente.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (272)