„Vyriausybė ketina užtikrinti žmonių, nelegaliai kertančių Lietuvos Respublikos sieną žmonių teises, atsižvelgti į kažkokią ypatingą pagalbą, kurios gali reikėti pažeidžiamoms visuomenės grupėms, vaikams ar nėščiosioms. Nėra Vyriausybės interesas pažeidinėti kieno nors teises, tačiau reikia blaiviai vertinti situaciją“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį į galimus scenarijus.

„Gali susiklostyti tokia padėtis, kurios šiuo metu tikrai nėra, kad antplūdis bus toks, jog mes tiesiog fiziškai nepajėgsime visų teisių užtikrinti visiems. Todėl įstatymo projekte siūloma apibrėžti bazinius dalykus, kurie bet kokiu atveju privalo būti užtikrinti, o mes tikrai dėsime pastangas, kad žmonių orumas elementariai būtų gerbiamas“, – teigė premjerė.

Pateikė siūlymus korekcijoms: būtina užtikrinti bazines žmogaus teises

Tuo metu Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius pažymėjo, kad Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui yra pasiūlytos kelios projekto korekcijos.

„Dabar po pietų keliauju į TTK, kur bus nagrinėjami ir pasiūlymai, įskaitant mano ir Ievos Pakarklytės pateiktus siūlymus dėl papildomų procesinių garantijų, užtikrinant pamatines, prigimtines žmogaus teises prieglobsčio prašytojams“, – teigė Seimo narys.

Tomas Vytautas Raskevičius

Jo teigimu, būtina atsižvelgti, kad neteisėtų migrantų gretose yra pažeidžiamų asmenų ir užtikrinti, jog asmenys galėtų teikti sprendimų dėl prieglobsčio suteikimo apeliacijas.

„Mes šiuo metu nematome ir neturime apskritai jokios migracijos politikos nei ilgojo, nei vidutinio laikotarpio. Labai tikiuosi, kad operatyvus atsakas į šią migracijos krizę, padės mums rudenį artimiausiu metu svarstyti tokios politikos poreikį“, – pažymėjo T. V. Raskevičius.

Taip pat, pasak jo, siūloma, kad sulaikymas negalėtų būti taikomas ilgiau nei 6 mėnesiai.

„Mes manome, kad yra klaidingas prieglobsčio prašytojų sutapatinimas su hibridinės agresijos vykdytojais ar dalyviais. Diktatūriniai režimai naudojasi šiais žmonėmis, jie tapę tam tikrų prekybos žmonėmis schemų įkaitais, mes tikrai turime tą skirtį padaryti.

Valdydami šią krizę nacionalinio saugumo prasme, turime užtikrinti prieglobsčio prašytojų bazinius humanitarinius poreikius“, – pridūrė parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)