Protestu, kuriame dalyvavo apie keliasdešimt žmonių, reikalaujama visomis priemonėmis stabdyti ir nepraleisti per sieną nė vieno nelegalaus migranto, kad ir kokio statuso jis reikalautų, o nelegaliai atvykstančius iš Baltarusijos teisiškai pripažinti diversantais – Lukašenkos agresijos prieš Lietuvą dalyviais.

Pasak organizatorių, į šalį visgi patekusių asmenų prašymus reikia svarstyti skubos tvarka ir negalinčius pagrįsti teisės į prieglobstį sienos pažeidėjus nedelsiant deportuoti.

„Nacionalinio susivienijimo“ lyderis Vytautas Radžvilas nemato tokiuose siūlymuose problemų dėl žmogaus teisių.

„Pirmiausia, reikia suprasti, kas yra žmogaus teisės. Mažiausiai iki XIX a. pabaigos tokio dalyko kaip žmogaus teisės nebuvo. Buvo prigimtinės teisės. Žmogaus teisės, kalbant tiksliai teoriškai, yra mūsų troškimai, kurie yra įteisinami arba legitimuojami viešojoje erdvėje. Tai reiškia, kad, jeigu aš turiu kažkokį troškimą, net ir odiozinį, tai, jeigu sugebu priversti, kad mano troškimas būtų tenkinamas, tas troškimas virsta žmogaus teise.

Daugybė žmonių visame pasaulyje, tai yra natūralus troškimas, nori gyventi saugiai, patogiai ir, svarbiausiai, tai sukurti ne savo šalyje, o kitur. To žmogaus teisės yra vienas galingiausių socialinės inžinerijos įrankių“, – dėstė V. Radžvilas.

„Nacionalinio susivienijimo“ lyderis aiškino, kad į Lietuvą atvykusius nelegalius migrantus reikėtų uždaryti į kalėjimą, o paskui deportuoti. „Turime, galų gale, Lukiškes, reikia surasti jiems vietą, ir pasauliui pasiųsti tvirtą ir valingą žinią, kokią pasiuntė daugelis Europos šalių. Vienas sustabdymas jėga prie tos pačios sienos, nuvilnytų per visą pasaulį, ir Lietuvos Vyriausybė galėtų pasakyti aiškiai ir atvirai, kad ji nelegalių migrantų nepriiminės“, – aiškino V. Radžvilas.
„Nacionalinio susivienijimo“ lyderis aiškino, kad į Lietuvą atvykusius nelegalius migrantus reikėtų uždaryti į kalėjimą, o paskui deportuoti.

„Turime, galų gale, Lukiškes, reikia surasti jiems vietą, ir pasauliui pasiųsti tvirtą ir valingą žinią, kokią pasiuntė daugelis Europos šalių. Vienas sustabdymas jėga prie tos pačios sienos, nuvilnytų per visą pasaulį, ir Lietuvos Vyriausybė galėtų pasakyti aiškiai ir atvirai, kad ji nelegalių migrantų nepriiminės“, – aiškino V. Radžvilas.

Protestu taip at reikalaujama atsistatydinti užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui, kuriam, pasak organizatorių, tenka asmeninė atsakomybė už Lietuvos įtraukimą į Rusijai naudingą ir jos įtaką Baltarusijoje reikšmingai sustiprinusį visiškai neparengtą mėginimą nuversti kaimyninės šalies prezidentą ir pakeisti jį Lietuvai palankia demokratine valdžia.

Proteste iškelti plakatai skelbia „Nelegaliems migrantams nusikaltėlių statusą!“, „Nelegalai – diversantai, žali žmogeliukai – į Lukiškes“.

Seimas renkasi į neeilinę sesiją

Kaip rašė BNS, Seimas antradienį renkasi į neeilinę sesiją dėl neteisėtų migrantų krizės.

Vienos dienos trukmės sesijoje parlamentarai planuoja priimti pataisas, kurios prieglobsčio prašymo procedūras sutrumpintų iki dešimties dienų.

Vyriausybės teikiamos pataisos taip pat apribotų neteisėtai sieną kirtusių migrantų laisvą judėjimą Lietuvos teritorijoje, susiaurintų kitas jų teises, kai šalyje dėl migrantų antplūdžio paskelbta ekstremali situacija.

Vyriausybė prašo pataisas dėl užsieniečių teisinės padėties svarstyti ypatingos skubos tvarka, tad antradienį planuojama įstatymo pataisų projektą pateikti ir vėliau balsuoti dėl jo priėmimo.

Taip pat Seimo nariai išklausys premjerės Ingridos Šimonytės pranešimą „Lietuvos Vyriausybės ir institucijų veiksmai, atsakant į hibridines grėsmes“, balsuos dėl atitinkamos Seimo rezoliucijos.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija Lietuvos pareigūnai sulaikė 1676 migrantus – 20 kartų daugiau nei pernai. Daugelis jų yra iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Minskas tvirtina migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdantis dėl ES sankcijų.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų srauto Vyriausybė valstybės mastu yra paskelbusi ekstremaliąją situaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (461)