„Tokių savivaldybių, kurios suskiepytų viską, yra labai mažai: Rokiškis, mažosios savivaldybės. Galbūt joms lengviau, nes ten atvažiuoja ir poilsiautojai, ir jų gaunami kiekiai mažesni. Bet tai vienetai, didžioji dalis jau skiepija mažiau, kai kurios prašo mažinti siunčiamus kiekius, tad situacija daugiau yra prastesnė negu geresnė“, – LRT radijui antradienį sakė SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Galkus.

Jis teigė, kad SAM nebuvo žinoma LRT radijui Druskininkų mero Ričardo Malinausko minėta situacija, jog savivaldybė pritrūksta vakcinos paskiepyti norinčius. Jo teigimu, jeigu savivaldybė įvardytų didesnį poreikį, vakcinos gautų daugiau.

„Matome, kur neišskiepijama, tai toms savivaldybėms mes arba jų nebesiunčiame, arba siunčiame mažiau, o ten, kur išskiepijama, mes tuos kiekius palaikome tokius pačius, kartais padidiname, bet kiekvieną savaitę, kai skirstome vakcinas, bendraujame su savivaldybėmis tiesiogiai ir prašome jų mus informuoti, ar jiems reikia didinti skiriamų vakcinų kiekį, ar mažinti“, – sakė SAM specialistas.

„Savivaldybės pačios, kadangi mato registracijas ateinančiai savaitei, mus informuoja, ar jos norėtų gauti daugiau ar mažiau tų vakcinų, ir tada mes dar kartą tuos skaičius pakeičiame“, – sakė jis.

L. Galkaus teigimu, anksčiau galiojusios sistemos, kai savivaldybėms vakcinos buvo skirstomos proporcingai, iš esmės yra atsisakyta ir kiekviena gali gauti jų tiek, kiek jai reikia.

„Bandoma proporcingai skirstyti, bet po to tie skaičiai yra labai koreguojami pagal vakcinų likučius savivaldybėse, tai praktiškai ta sistema jau neveikia. Kadangi turime vakcinų perteklių, tai iš esmės yra skirstoma pagal poreikį“, – kalbėjo jis.

Pirmadienio statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 45,7 proc. žmonių, nepanaudota šiuo metu apie 746 tūkst. vakcinos dozių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)