„Esame pasiruošę atsiųsti į Lietuvą daugiau FRONTEX nuolatinio korpuso pareigūnų bei technikos. Tai bus padaryta skubos tvarka, greičiau nei planuota, o ir pajėgos bus gausesnės. Bendradarbiaujant su atsakingomis Lietuvos institucijomis bus aktyvuotas skubios pasienio pagalbos suteikimo (Rapid Border Intervention) mechanizmas“, – teigia FRONTEX vykdomasis direktorius Fabrice‘as Leggeri.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje iš viso sulaikyti 1676 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra daugiau kaip dvidešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

„Turime labai aiškiai suprasti, kad tai nėra paprasta migrantų krizė, tai – tikslingai vykdomi hibridinės agresijos veiksmai, nedraugiškos mums valstybės atsakas į ES sankcijas po keleivinio lėktuvo užgrobimo. Lietuva tapo Baltarusijos režimo taikiniu dėl savo aktyvios politinės pozicijos, todėl šios krizės sprendimo priemonės turi būti atitinkamos ir vieningos, pasitelkiant visą ES pagalbą.

Dėkojame FRONTEX už palaikymą ir pagalbą šiuo nelengvu mūsų šaliai laikotarpiu“, – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Vietoje anksčiau prašytų skirti 30 FRONTEX pareigūnų Valstybės sienos apsaugos tarnyba agentūrai jau pateikė pakoreguotą poreikį. Dabar Lietuvos ir Baltarusijos sienos apsaugai sustiprinti prašoma pasitelkti 60 patrulių, kurie vykdytų fizinę sienos apsaugą bei stebėjimą, 30 automobilių, du sraigtasparnius ir automobilį su termovizorine stebėjimo įranga. Lietuvos pasieniečiams taip pat padės papildomos apklausų specialistų komandos su vertėjais. Jos rinks informaciją apie sulaikytų neteisėtų migrantų kilmės šalis, kelionės aplinkybes ir tikslus, talkins identifikuojant sulaikytus asmenis.

„Nuolat besikeičiant situacijai Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje bei nelegaliems migrantams bandant atrasti naujų kelių, peržiūrėjome ankstesnius mūsų poreikius. Priimtas sprendimas prašyti daugiau patrulių ir technikos rytinės šalies sienos apsaugai sustiprinti.

Džiugu, kad FRONTEX reagavo operatyviai ir nusprendė aktyvuoti skubios pasienio pagalbos suteikimo mechanizmą. Tai pirmas atvejis per visą agentūros veiklos istoriją, kai „Rapid Border Intervention“ mechanizmas taikomas ne prie pietinių Europos Sąjungos sienų, o rytiniame bendrijos pasienyje“, – pažymi VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas.

Tikslus į Lietuvą siunčiamo FRONTEX personalo ir techninių priemonių skaičius paaiškės baigus derinti logistinius bei kitus sienos apsaugos stiprinimo operacijos klausimus, sakoma VSAT pranešime.
VSAT aktyviai bendradarbiauja su FRONTEX ir remia jos veiklą nuo pat agentūros įsteigimo pradžios 2004 m. Lietuvos pasieniečiai patys dalyvauja daugelyje FRONTEX koordinuojamų tarptautinių operacijų ir pareigūnų mokymų.

Tarp FRONTEX užduočių yra pagalba valstybėms ES narėms tais atvejais, kai prie bendrijos išorės sienų reikia operatyvios ir techninės paramos, kai reikia organizuoti bendras migrantų grąžinimo operacijas ir pan.