Šią sumą sudaro statybų brokas ir galbūt netinkami statybų ir neatlikti konservavimo darbai bei tariamais konservavimo darbais paslėptas ankstesnės statybos brokas. Iš viso į statybas investuota daugiau nei 2 mln. eurų.

„Tyrimas atsakys į klausimą, kas yra kaltas (..) Kiek pareigūnų, kiek statybų kompanijų kaltės, manau, tyrimas atsakys. Tam tikri darbai buvo nereikalingi ir netikslingi“, – per spaudos konferenciją Vilniuje sakė teisingumo viceministras Elanas Jablonskas.

Teisingumo ministerijai pradėjus aiškintis situaciją, pasak E. Jablonsko, paaiškėjo, jeigu ant tokių pamatų ir polių tvirtinimai, kokie yra, būtų statomas pastatas, „tikėtina, kad jis sugriūtų“, o tam tikri darbai buvo nereikalingi ir netikslingi, konstrukcijos pastatytos neturint projekto.

Pasak ministerijos, kreiptis į teisėsaugą nuspręsta atliktus auditą Šiaulių tardymo izoliatoriuje dėl statybos darbų ir lėšų panaudojimo pagrįstumo bei teisėtumo.

Audito išvadose nurodoma, kad perkant ir vykdant statybos darbus, galėjo būti netinkamai atlikta arba neatlikta darbų už 500 tūkst. eurų valstybės biudžeto lėšų.

„Tikimės, kad ikiteisminis tyrimas padės atskleisti tikrąją situaciją ir galimai padarytos žalos valstybei mastą, ir paaiškėjus netinkamų valstybės lėšų panaudojimo ar iššvaistymo faktams, imsimės skubių priemonių tiek atsakomybės už galimai netinkamą pareigų atlikimą bei neteisėtą veiklą taikymui, tiek tokios ydingos praktikos užkardymui ateityje“, – pranešime cituojamas teisingumo viceministras.

Pasak ministerijos, dar šių metų pradžioje naujajai Teisingumo ministerijos vadovybei aplankius Šiaulių tardymo izoliatorių ir įvertinus statybvietę, kilo įtarimų dėl statybos darbų pagrįstumo, kokybės bei atitikties teisės aktų nuostatoms. Todėl gegužės mėnesį pasitelkus nepriklausomą statybos ir statybos darbų organizavimo ekspertą, inicijuotas atliktų darbų vertinimas.

Vertinimo metu analizuoti Šiaulių tardymo izoliatoriaus pateikti duomenys bei dokumentai, gilintasi, ar pateikta informacija ir duomenys yra teisingi, dokumentai išsamūs ir galutiniai, ar atlikti projektuose numatyti statybos darbai.

Tyrimas atskleidė, kad inicijuojant ir įsigyjant statybos darbų projekto rengimo bei ekspertizės atlikimo paslaugas, darbų sampratos ir turinio neatitinkančius darbus, galėjo būti sudarytos išskirtinės sąlygos privačiam juridiniam asmeniui valstybės biudžeto sąskaita išvengti atsakomybės už netinkamai atliktų darbų taisymą, o Kalėjimų departamento ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus atstovai netinkamai vykdydami pareigas ar jų nevykdydami, galėjo valstybės biudžetui padaryti daugiau nei 519 tūkst. eurų žalą.

Liepos mėnesį gautos audito išvados paskatino Teisingumo ministeriją kreiptis į Generalinę prokuratūrą siekiant įvertinti, ar audito metu nustatyti pažeidimai neturi Baudžiamajame kodekse numatytų nusikalstamų veikų požymių.

Paaiškėjus ikiteisminio tyrimo išvadoms ir nustačius pažeidimus, ministerija vertintų už juos atsakingų asmenų veiklą bei imtųsi priemonių, kad valstybės biudžetui padaryta žala būti atlyginta teisės aktų nustatyta tvarka.

Kalėjimų departamentas 2015 metais pradėjo Šiaulių tardymo izoliatoriaus iškėlimo projektą – Šiaulių rajone turėjo būti pastatyta 600 vietų įkalinimo įstaiga, o senasis Šiaulių tardymo izoliatorius, esantis miesto centrinėje dalyje, – uždarytas.

Šiam projektui buvo numatyta skirti apie 43 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, o naująją įkalinimo įstaigą galutinai įrengti 2022 metais.

Statyba sustabdyta negavus finansavimo iš biudžeto.

Ministerijos duomenimis, pastačius naują modernią įkalinimo įstaigą, kasmet tikimasi sutaupyti bent po milijoną eurų komunalinėms paslaugoms, personalui.

Šiemet kovo mėnesį nuvykęs į statybvietę E Jablonskas teigė pamatęs „gražią tvorą“, jis taip pat atkreipė dėmesį į konservavimo darbus ir jų sumą. Pastariesiems skirta 200 tūkst. eurų.

„Buvo matyti tik balos, pastoliai, netvarkinga statybvietė“, – tvirtino viceministras.

Pasak E. Jablonsko, situaciją vertino auditas, nepriklausomas ekspertas.

Jis stebėjosi, jog paaiškėjus, kad už 300 tūkst. eurų yra neatliktų darbų arba jie nekokybiški, nei Kalėjimų departamento, nei Šiaulių tardymo izoliatoriaus pareigūnai, turėdami informacijos apie netinkamą statybą, iki šiol nesiėmė veiksmų išieškoti pinigus iš statybų kompanijų.

Per spaudos konferenciją įvardyta viena iš statybos kompanijų – bendrovė „Versina“.

„Lietuvai reikia naujos įkalinimo įstaigos, ji turi šiuolaikiškai atlikti savo funkciją“, – sakė E. Jablonskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)