Arsenalą rado tirdami nužudymo bylą

Ilgokai už grotų tūnantis Kauno kriminalinio pasaulio šulo, su „Daktarų“ gauja, vyresnės kartos jos atstovais sieto Algirdo Smailio sūnus Egidijus Smailys birželio 30 dieną išgirdo Kauno apygardos teismo nuosprendį.

Už tai, kad savo uošvės namuose slėpė kovinį pistoletą „Makarov“, šovinius, granatas bei joms skirtus sprogdiklius 48 metų vyrui skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šie nelaisvės metai, tik maža dalis bausmės, kuri gresia Smailiukio pravardę turinčiam, kaip ir tėvas su „Daktarais“ sąsajų turėjusiam kauniečiui už ypač sunkų nusikaltimą – nužudymą, kuriuo jis kaltinamas.

Užpuolimas

Praėjusių metų rugpjūtį viename Šilainių rajono daugiabučių, savo namuose rastas žvėriškai peiliu subadyto 50-mečio kauniečio kūnas. Jį aptiko žmogaus pasigedę artimieji, jiems atrakinus duris bute rastas krauju paplūdęs kūnas. Ekspertai nustatė, kad peiliu žmogui smogta beveik penkias dešimtis kartų.

Tyrimo ėmęsi kriminalistai išsiaiškino, kad pas uždaro būdo nužudytąjį reguliariai lankydavo jo draugas. Galiausiai nustatyta ir jo tapatybė, tai su „Daktarų“ gauja sietas šešėlinio pasaulio šulo A. Smailio pravarde Smailas sūnus Egidijus pravarde Smailiukas.

Surinkus įkalčių, liudijančių, kad E. Smailys iš tiesų galėjo nužudyti savo draugą, pareigūnai nusprendė pagrindinį įtariamąjį sulaikyti. Atliekant kratas jo bei artimųjų namuose policijos pareigūnų laukė staigmena, o pagalbon teko kviesti net „Aro“ išminuotojus.

Kauniečio arsenalas: pistoletas, antrankiai, kastetas ir granatos

Praėjusių metų spalio 13-osios rytą policininkams apsilankius Kaune gyvenančios E. Smailio uošvės namuose dėl jame aptiktų daiktų nužudymu įtariamą kaunietį užgriuvo papildomi nemalonumai.

Žmonos motinai priklausančiame bute pareigūnai rado 9 mm kalibro kovinį pistoletą „Makarov“ su nutrintu identifikaciniu numeriu, dvi jam skirtas apkabas, 64 vienetus šiam ginklui skirtų šovinių.

Taip pat aptiktos 5 granatos „F-1“, viena „RG-42“ granata, 6 granatų sprogdikliai, taip pat antrankiai bei kastetas.

Praeityje 6 kartus už turto prievartavimą veikiant organizuotoje grupėje, plėšimą, savavaldžiavimą bei kitus nusikaltimus teistas E. Smailys – Smailiukas net nebandė neigti, kad visas šis arsenalas priklauso jam.

Juolab, kad tiek jo žmona, tiek šios motina apie namuose rastą pistoletą, šaudmenis ir granatas sužinojo tik iš šiuos daiktus aptikusių policijos pareigūnų.

Tikino radęs Kaune liūdnai pagarsėjusio tėvo A. Smailio palikimą

E. Smailys pasakojo, jog visą šį turtą įgijęs po tėvo, Kauno šešėlinio pasaulio šulo A. Smailio mirties.

Sūnus minėjo, kad 2017 metais mirus tėvui nuvykęs į jo sodybą Lenkijos pasienyje. Besitvarkant joje, ūkiniame pastate radęs maišą, kuriame buvo sudėtos granatos, šoviniai ir pistoletas. Detaliau neapžiūrėjęs šio radinio jis maišą įsidėjo į automobilį ir parsivežęs į Kauną, paslėpė savo buto sandėliuke.

„Čia detaliau apžiūrėjau maišiuko turinį, pamačiau granatas, kastetą, antrankius, pistoletą, šovinius,
tačiau jų neskaičiavau. Dar vienus antrankius kažkuriuo tai metu buvau įsigijęs iš taksisto. Viską apžiūrėjau, susidėjau visus rastus daiktus į vieną kompiuterio krepšį ir paliko sandėliuke.

Granata F-1

2020 m. rugpjūčio mėn. nusprendžiau važiuoti į Dzūkijoje esančią sodybą ir ginklą, šaudmenis, granatas, kastetą bei antrankius ten išmesti, tačiau važinėjant po Kauną, atsirado reikalų ir, kad minėtų daiktų automobilyje su savimi nesivežioti, juos nuvežiau padėjo pas uošvienę bute, antrame kambaryje už baldų.

Minėtame bute uošvienė gyveno kartus su neįgaliu sutuoktiniu. Pastarieji su mano žmona ir vaiku tuo metu buvo išvykę į sodybą, o raktą nuo buto aš 2019 metais buvo pasidaręs nukopijuojant jį nuo žmonos turimo rakto. Rastų ginklų, šaudmenų, sprogmenų neketinau panaudoti, jie buvo nei reikalingi, nei naudingi, norėjau išmesti juos kažkur į pelkę“, – pasakojo E. Smailys.

Bausmė sumažėjo trečdaliu

E. Smailiui buvo pareikšti kaltinimai pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, šaudmenimis bei didelės galios sprogmenimis, taip pat dėl neteisėto nešaunamojo ginklo įgijimo.

Kadangi kaltinamasis neginčijo jam pareikštų kaltinimų, prisipažino kaltu bei gailėjosi, teisme jo bylą nutarta nagrinėti taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą. O tai leidžia skiriamą bausmę sumažinti vienu trečdaliu.

„Kaltinamasis E. Smailys veikė tiesiogine tyčia, tai yra neteisėtai, neturėdamas leidimo įsigydamas ir laikydamas šaunamąjį ginklą, šaudmenis, didelės sprogstamosios galios sprogmenis, nešaunamąjį ginklą, suvokė savo veikos pavojingumą ir norėjo taip veikti“, – konstatavo bylą nagrinėjęs Kauno apygardos teismo teisėjas Arūnas Paštuolis.

Jis tai pat pabrėžė, kad kaltinamojo E. Smailio atsakomybę sunkinančių aplinkybių nenustatyta, o jo atsakomybę lengvinanti aplinkybė yra tai, kad jis prisipažįsta padaręs baudžiamojo įstatymo numatytas veikas ir nuoširdžiai gailisi.

Nors Kauno šešėlinio pasaulio šulo sūnus E. Smailys praeityje ne kartą buvo teisiamas ir pateko už grotų, šiuo metu visi jo teistumai išnykę, tad asmuo formaliai laikomas neteistu. Visgi, praeities nuodėmės, teismo vertinimu, jį charakterizuoja neigiamai.

„Įvertinus kaltinamojo E. Smailio asmenybę bei nusikaltimo ir baudžiamojo nusižengimo pobūdį, nėra pagrindo matyti, kad bausmės tikslai bus pasiekti be realaus jos atlikimo“, – pasisakė teismas.

E. Smailiui skirta 4 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją sumažinus trečdaliu, nes byla nagrinėta taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą paskirta galutinė 3 metų įkalinimo bausmė.

Kartą jau buvo teisiamas dėl nužudymo

Šiuo metu kitoje byloje E. Smailys teisiamas dėl 2020 metų rudenį Kaune, Šilainių rajone įvykdytos žmogžudystės. Tai ne pirmoji byla, kurioje Kauno šešėlinio pasaulio veikėjo šulo sūnui pareiškiami kaltinimai nužudymu.

2005 metais Kaune, Girstupio upelyje netoli Popieriaus gatvės buvo rastas į kaktą nušauto pusnuogio jauno vyro kūnas izoliacine juosta surištomis rankomis.

Netrukus nustatyta, kad tai Geležinkelio stoties rajone su neįgalia motina gyvenęs, praeityje ne kartą teistas 25 metų Robertas Marozas. Įtarta, kad žmogžudystė galėjo būti įvykdyta kitoje vietoje, o lavonas atvežtas ir numestas į upelį.

Tiriant šį nusikaltimą buvo sulaikytas tris kartus teistas E. Smailys ir dukart teistas jo dėdė Rimantas Smailys. Nustatyta, kad abu jie pažinojo nužudytąjį, gyveno kaimynystėje.

Be to Smailiukas kartu su R. Marozu plėšikavo. 2002 metais kartu su kitais bendrininkais jie įsiveržė į kauniečio butą, sumušė šeimininką ir pagrobė mobiliojo ryšio telefoną, šampūną, dantų pastą, dušo želė, kitus smulkius daiktus. R. Marozas buvo sulaikytas netrukus, jo bendrininkas E. Smailys dar kurį laiką slapstėsi nuo teisėsaugos.

Teisėsaugininkai tuomet kalbėjo, kad žymiojo tėvo pėdomis sekęs jaunasis Smailys vadovavo suburtai „smailinių brigadai“, o kaimynas R. Marozas galėjo būti vienu jo smogikų.

E. Smailys kartu su savo dėde R. Smailiu dėl šio nusikaltimo buvo teisiami, tačiau įrodyti jų kaltę pritrūko įrodymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)