Kaip per Vyriausybės posėdį teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras, šie pakeitimai svarbūs siekiant atlyginti teisėjams už išaugusį bylų, susijusių su į Lietuvą plūstančiais migrantais, krūvį.

„Siūlome, kad ši nuostata įsigaliotų jau nuo šių metų rugpjūčio, nes matome, kad teisėjai tikrai gaus papildomą didelį krūvį dėl skundų ir prašymų, susijusių su sulaikymu migrantų, patenkančių į Lietuvą, taip pat dėl jų prieglobsčio prašymų. Norime, kad jie būtų pasiruošę ir motyvuoti greitai išnagrinėti šitas bylas ir šiuos skundus bei priimti sprendimus“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas.

Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat teigė, kad teisėjams gali tekti „pakankamai nemažas“ papildomas krūvis.

Įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjų atlyginimus sudaro: pareiginė alga, priedas už tarnybos Lietuvos valstybei stažą, apmokėjimas už darbą bei budėjimą poilsio ir švenčių dienomis, priemokos už padidėjusį darbų krūvį ir apmokėjimas už pavadavimą.

Už darbą ar budėjimą teisme poilsio ir švenčių dienomis siūloma teisėjo pasirinkimu mokėti dvigubo pareiginės algos su priedu už tarnybos Lietuvos valstybei stažą dydžio atlygį arba jam per artimiausią mėnesį suteikti dvigubos trukmės poilsio laiką, arba šį poilsio laiką pridėti prie kasmetinių atostogų.

Už budėjimo poilsio ir švenčių dienomis namuose laiką siūloma mokėti 50 proc. teisėjo pareiginės algos su priedu.

Taip pat siūloma numatyti teisėjui galimybę gauti ne didesnę kaip 30 proc. jo pareiginės algos dydžio priemoką už padidėjusį darbų krūvį, kai yra padidėjęs darbų mastas atliekant kito teismo ar tų pačių teismo rūmų teisėjo funkcijas dėl iš anksto nenumatytų priežasčių smarkiai padidėjus gaunamų atitinkamos kategorijos bylų skaičiui.

Į tokius atvejus, kaip rašo rengėjai, patektų ir „šiuo metu prognozuojamas drastiškas bylų, susijusių su prieglobsčio suteikimu, (...) bei kitų bylų, susijusių su esama situacija, kai užsieniečiai masiškai neteisėtai kerta Lietuvos sieną, skaičiaus padidėjimas ir tokias bylas nagrinėjančių teismų teisėjų darbo krūvio didėjimas“.

Lietuvoje sulaikius neteisėtai esantį užsienietį, per 48 valandas turi būti nustatyta, kokiomis sąlygomis jis lauks sprendimo dėl prieglobsčio skyrimo. Šias bylas sprendžia apylinkių teismai. Kadangi laikinojo sulaikymo protokolai surašomi Švenčionių rajone, Pabradėje, visos šios bylos keliauja Vilniaus regiono apylinkės teismo Švenčionių rūmams.

Vilniaus regiono apylinkės teismo vienas iš vadovų BNS anksčiau yra sakęs, kad krūvis darosi sunkiai pakeliamas.

Tuo metu Vilniaus apygardos administracinis teismas vienintelis Lietuvoje nagrinėja skundus dėl Migracijos departamento sprendimų. Vėliau jo sprendimai gali būti skundžiami Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vilniaus apygardos administracinio teismo pirmininkė Jolanta Malijauskienė sakė, kad šias bylas privalu išnagrinėti per itin trumpą dviejų mėnesių terminą, todėl, užplūdus migrantų skundams, gali nukentėti kiti procesai.