Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, tai labiau „solidarumo sprendimas“, kurį Lietuva priima paraginta Europos Komisijos.

Birželio 16 dieną Vyriausybė buvo nusprendusi papildomos „Moderna“ vakcinos nepirkti, įvertinusi, jog iki šiol užsakyti kiekiai revakcinacijai bus pakankami.

Tačiau, kaip nurodė Sveikatos apsaugos ministerija, Europos Komisija su farmacijos kompanija „Moderna“ birželio 22 dieną sudarė naują pirkimo sutartį dėl šios vakcinos bei paragino šalis nares solidarizuotis ir dalyvauti atnaujintoje sutartyje, įsigyjant bent minimalų kiekį vakcinų, t. y. 11 tūkst. dozių. Jų pristatymas išsidėstytų 2021metų spalio–2022 metų gruodžio mėnesiais.

„Į šį Europos Komisijos kvietimą atsiliepė absoliučiai visos Europos Sąjungos šalys, ir mes siūlytume Lietuvai taip pat prisidėti ir dalyvauti su tuo minimaliu įsigijimo kiekiu“, – penktadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Anksčiau Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, Lietuva jau yra rezervavusi pusę milijono „Moderna“ vakcinos dozių bei 9,296 mln. farmacijos kompanijos „BioNTech & Pfizer“ vakcinos dozių, iš kurių 5,58 mln. dozių pristatymas numatytas 2022–2023 metais.

Lietuva taip pat yra rezervavusi 1,38 mln. farmacijos kompanijos „CureVac“ vakcinos dozių, ji taip pat yra iRNR tipo. Ši vakcina kol kas nėra patvirtinta Europos vaistų agentūros.