„Norime gyventi gražiai, mums čia jų nereikia“, – LNK sakė viena Klaipėdos miesto gyventoja, kurios name, kaip įtariama, žadama apgyventi nelegalius migrantus.

Šio Klaipėdos namo gyventojai išsigando ir pasipiktino, kad kaimynystėje gali būti apgyvendinti iš Baltarusijos atėję afrikiečiai ir irakiečiai.

„Tegul veža juos atgal namo, tegul jie ten savo gyvenimą kuria. O čia jiems nėra, kas veikti. Dar gyvenamam name“, – tikino moteris.

Name yra jūrinio sektoriaus darbuotojų rengimo patalpos. Gyventojai sako, kad savais kanalais sužinojo, kad savivaldybė svarsto, kaip galimą vietą nelegalams. Šio ir gretimų namų gyventojai surinko parašus, kad nesutinka.

„Jeigu name norėtų kokią batų dirbtuvę įrengti, tai reikėtų žmonių atsiklausti. O dabar niekas neatsiklausė, niekas neinformuoja. Nors patalpos buvo apžiūrimos“, – sakė kita namo gyventoja.

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad kaip galimos vietos nelegalams svarstomos visos laisvos biudžetinių įstaigų patalpos. Bet jokie sprendimai dar nėra priimti.

O vietų nelegalams reikia vis daugiau.

Viename Alytaus rajono kaime į buvusią mokyklą ketvirtadienį buvo atvežta dar pusšimtis nelegalų. Ši mokykla jau užpildyta.

Penktadienio duomenimis, Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sulaikė dar 37 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 546 neteisėti migrantai.

Į kovą su nelegalia migracija metamas buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis rūpinsis, kad Irako ir Afrikos šalių gyventojai sužinotų, kad keliauti į Europą per Lietuvą neverta. Ir kad visi nelegalai sulaikomi ir bus grąžinti į Tėvynę.

„Akivaizdu, kad jie paliko savo šalį ne gerais ketinimais vedini. Ir dabar akivaizdžiai tampa įrankiu arba priemone hibridinio karo prieš mus“, – LNK sakė L. Linkevičius.

Lietuvos tarnybos skelbia turinčios žinių, kad nelegalų gabenimą į Lietuvą organizuoja ir Baltarusijos pareigūnai. Kad už 15 tūkstančių dolerių irakiečiai atskraidinami į Minską ir atvežami prie Lietuvos sienos.

Per apklausas užsieniečiai pasakojo tikėjęsi, kad užteks pasiprašyti prieglobsčio ir galės įsikurti Europoje. Bet kol kas Lietuva visus prieglobsčio prašymus atmeta baigus procedūras, o jas planuojama dar spartinti. Nelegalai bus išskraidinti iš Lietuvos į jų tėvynę. Pirmųjų deportacijų jau yra.

„Jiems reikia aiškiai suvokti, kad jiems buvo žadėta kažkokia laisvė, lengvas kelias į Europą, tai yra mažų mažiausiai netiesa“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Kaip skleis žinią Irako ir Afrikos šalių gyventojams, bei šių šalių valdžioms, L. Linkevičius dar nedetalizuoja.

„Diplomatinis tinklas tikrai nėra toks platus, kaip kitų šalių. Tai čia reikia prisiminti, kad ES turi atstovybes praktiškai visame pasaulyje. Turime bent pretenduoti naudotis ir jų galimybėmis“, – sakė buvęs užsienio reikalų ministras.

Nelegalų apgyvendinimas kelia ir kai kurių pasienio merų nepasitenkinimą. Lazdijų rajono savivaldybė sako pasigendanti informacijos, kokie yra situaciją koordinuojančios Vidaus reikalų ministerijos planai.

„Mes neturime atsakymų, kas bus finansuojama, kaip ilgai savivaldybės bus įpareigotos rūpintis. Kokia tolesnė eiga, kiek kiekybiškai kiekviena savivaldybė turės priimti, ar turės priimti“, – LNK teigė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Vidaus reikalų ministerija sakė, kad nelegalų tema ketvirtadienį nieko nekomentuos. O trečiadienį Vyriausybė nutarė, kad dalyje pasienio su Baltarusija atsiras spygliuotos vielos barjerai.

Anot krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, kariai jau apžiūri pasienį ir pirmosios vielos užkardos atsiras jau šią savaitę.