Pasak mero, pokalbio su Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovybe metu pasieniečių vadovai pripažino, kad pareigūnų sulaikomi ne visi nelegaliai sieną su baltarusija kirtę asmenys.

„Apie dešimt procentų asmenų, skaičiuojama, kad prasprūsta, ir vėliau būna sulaikomi arba šalies viduje, arba ties valstybės siena su Lenkija. Yra atvejų, kai mūsų rajono ūkininkai, purkšdami pasėlius, išbaidė javuose besislepiančius nelegalus. Džiugina tai, kad tokiais atvejais visuomet informuojami policijos ar pasienio pareigūnai“, – sakė Ignalinos rajono savivaldybės meras J. Rasikas.

Pavežėjai atgabeno dešimt nelegalų

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis patvirtino, kad ketvirtadienį Vilniaus policijos pareigūnai gavo pranešimą apie tai, kad į vieną Ignalinos rajono kaimą buvo iškviesti taksi pavežėjai. Užsakymas buvo nugabenti asmenis iki Kauno miesto.

„Kai pavežėjai suprato, kokie asmenys sėda į atvykusius automobilius, buvo susisiekta su policijos pareigūnais, ir minėti asmenys pristatyti į policijos komisariatą, o vėliau perduoti Valstybės sienos apsaugos tarbnybos pareigūnams, kurie juos išvežė į Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje“, – sakė policijos departamento atstovas.

Pasak R. Matonio, sulaikyta dešimt asmenų, tarp jų septyni vyrai, dvi moterys ir mažametis vaikas.

Kol kas neaišku, kas į Ignaliną iškvietė pavežėjus – ar tai padarė patys nelegalai, kurių dauguma turi mobiliuosius telefonus, ar tretieji asmenys iš Lietuvos.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Vidas Mačaitis teigia, kad minėtu atveju skambutis buvo iš vokiškojo mobiliojo operatoriaus telefono numerio, buvo užsakyti du automobiliai, nurodant GPS koordinates, iš kur asmenys turi būti paimti.

Pasak V. Mačaičio, kol kas nėra duomenų, jog šalyje veiktų organizuota nusikalstama grupuotė ar pavieniai asmenys, kurie užsiimtų organizuotu nelegalų pervežimu nuo Baltarusijos pasienio link Lenkijos.

„Tačiau turime pradėję keletą ikiteisminių tyrimų, kai buvo sulaikyti iš Lenkijos ir Vokietijos atvykę į Lietuvą asmenys, kurie ryšio priemonėmis susisiekę su čia laikomais nelegaliais migrantais, siekė juos paimti ir išvežti tolyn į Vakarų valstybes. Patekusieji ryšio priemonėmis susisiekia su Vakarų valstybėse gyvenančiais giminaičiais, kurie stengiasi juos gabenti tolyn“, – sakė VSAT vado pavaduotojas.

Policijos departamento atstovas R. Matonis įspėja gyventojus nesusigundyti žadamu atlygiu už nelegalų gabenimą, nes už tai yra numatyta baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Tarp sulaikytųjų plinta ligos, viena moteris išvežta gimdyti

O savivaldybių, kuriose apgyvendinti nelegalūs sienos pažeidėjai, merai sako, kad atvykėliai jau kelia rūpesčių – ne vienam iš jų diagnozuotas COVID susirgimas, užfiksuota ir susirgimų niežais.

„Nekalbame apie tai, kiek reikia lėšų ir pastangų tvarkant teritorijose jų metamas šiukšles, suvartojamą vandens kiekį, užkištas kanalizacijas, į kurias metami plastikiniai buteliai, higienos prekės“, – sakė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

„Pas mus apgyvendintiems asmenims buvo nustatyti keli koronaviruso atvejai. Susirgusiuosius išvežėme į Abromiškių reabilitacijos centrą Kauno rajone, o po poros dienų jį pasieniečiai sulaikė ties Lenkijos pasieniu. Didžiausias absurdas, kad tokie COVID susirgusieji per e-sveikatos sistemą yra priskiriami mūsų rajono statistikai, jie, galima sakyti, priregistruojami prie savivaldybės, ir nors jų fiziškai pas mus nėra, nes išvežti, tačiau statistikoje rajonui koronavirusas kabo“, – sakė Ignalinos savivaldybės vadovas J. Rasikas.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad tarp atvykusiųjų yra ir nėščių moterų, ir nelydimų nepilnamečių vaikų.

„Vieną moterį išvežė gimdyti, ir, kiek mane informavo, turime naują jau Lietuvos pilietį, kurį pagimdė neteisėtai į šalį atvykusi moteris“, – sakė šalies policijos vadovas.

Visi kalbantieji pripažįsta, kad atvykstantieji – itin skirtingi.

„Yra ir sulaužytom kojom, sužeistų asmenų. Yra nėščių moterų. Bet yra ir labai iš pažiūros pasiturinčių, kurių mobilieji telefonai – naujausios kartos“, – sako Ignalinos meras.

Populiariame socialiniame tinkle TikTok jau plinta šių nelegalų įrašai iš Pabradės užsieniečių sulaikymo centro palapinių miestelio. Vieno iš tokių pabėgėlių įraše dar birželio 8 dieną puikuojasi įrašas iš Kurdistano Irake, kuriame vyras įsiamžinęs ties prabangiu automobiliu.

VSAT vado pavaduotojas V. Mačaitis teigia, kad vadovaujantis Lietuvos pasirašytomis tarptautinėmis konvencijomis, karantino laikotarpį praėję asmenys turi teisę, iki kol nagrinėjami jų prašymai dėl prieglobsčio suteikimo, išeiti už teritorijos ribų, naudotis mobiliaisiais telefonais, taip pat jiems užtikrinamas interneto ryšys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (979)