Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis antradienį vakarą apsilankė priėmime Prezidentūroje.

„Tokie renginiai vyksta tradiciškai vienodai. Buvo sveikinimo koncertas, prezidentų kalbos. Ne tik G. Nausėdos, bet ir Ukrainos prezidento kalba. Na, o po to bendravimas, diskusijos. Toks bendras šurmulys“, – apie priėmimą Prezidentūroje pasakojo politologas L. Bielinis.

Buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė savo darbo metu tokių pobūvių nerengė. VDU profesorius, politologas L. Bielinis svarstė, kad šalies vadovui tokie renginiai turėtų pridėti populiarumo.

„Pradėsiu nuo to, kad bet kokia tradicija nėra tik kažkieno išsigalvojimas, bet visuomenę vienijantis veiksnys. Ir tautinės vienybės, savęs suvokimo tautos dalimi klausime tokios tautinės šventės, vienokie ar kitokie susibūrimai, tradiciniai yra labai svarbūs. Jų panaikinimas iš esmės yra tautinio ryšio nutraukimas, susilpninimas. Todėl manyčiau, jog tokios tradicijos yra naudingos“, – savo poziciją dėstė politologas L. Bielinis.

Jis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, jog toks renginys demonstravo vienybę.

„Esu įsitikinęs. Netgi turint galvoje, jog dalis Seimo narių yra priešiškai nusiteikę, Žygimantas Pavilionis net negavo pakvietimo, dalis ignoravo. Tai irgi yra sąsajos deklaracija. Nes oponento įvardijimas irgi yra labai rimta sąsaja. Ir tokiu būdu netgi tradicijos kritikavimas ar vienoks, ar kitoks bandymas parodyti, jog ji nėra reikalinga, irgi yra tam tikros sąsajos dalykas. O tradicijos sunaikinimas ar jos nebuvimas, bet kokių sąsajų išnykimo sąlyga“, – savo poziciją laidoje „Atviras pokalbis“ dėstė politologas L. Bielinis.

Politologas sutiko, jog visada nepakviesti į renginį jausis nuskriausti.

„Netgi kritika, ar buvimas už durų ir žinojimas, kad tavęs nepakvietė irgi yra tam tikra sąsaja, tam tikras komunikacinis ryšys. Ir jeigu norite, tai irgi yra neišvengiama opozicinio santykio sąlyga. O tautai yra reikalinga – ir nepasitenkinimas, ir bendrystės pojūtis. O kada nieko tokio nėra, štai tada yra problema“, – aiškino VDU politologas.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas Vytautas Dumbliauskas kalbėjo, kad kvotų metodu svečius, tikriausiai, pasirenka G. Nausėdos komanda.

„Čia yra, matyt, kvotos – verslo atstovai, žiniasklaidos atstovai ir kiti. Ir pasirenka tai prezidento komanda, čia visiškai normalu. Tai parodo tam tikrą santykį su tuo žmogumi, kuris pakviestas, o kuris ne. Tai yra tam tikras politinis žaidimas, gerąja prasme. Yra simpatijos, antipatijos taip išreiškiamos“, – Žinių radijo laidoje teigė V. Dumbliauskas.

Politologas laidoje kalbėjo, jog jei jis būtų prezidentas, kviestų į priėmimą ir jo kritikus.

„Tada balansas būtų išsaugotas. Tokia prezidento funkcija, jis turėtų būti vienytojas visuomenės“, – teigė politologas V. Dumbliauskas.