„Darysime namų darbus, kurių nepadarėme anksčiau, kitaip tariant, stiprinsime savo sienos kontrolę, kuri, deja, ir šiandien dar didele dalimi yra nėra atitinkamos kokybės. Todėl ir turime tokią problemą, kokią turime. Tam skiriame lėšas, tam tikimės Europos Sąjungos finansinės paramos ir, neabejoju, kad šitokią paramą mes gausime“, – komentavo G. Nausėda po ketvirtadienį vykusio susitikimo su Ispanijos premjeru Pedro Sanchezu.

G. Nausėda akcentavo, kad su Ispanijos premjeru sutarė, kad ypač svarbu Lietuvos pasienyje kilusią migrantų krizę spręsti politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis.

„Turbūt ypatingai svarbu, siekiant šį klausimą išspręsti politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, dirbti vieningai Europos Sąjungos lygiu, pirmiausiai dirbti su tomis valstybėmis, kurios yra migrantų kilmės šalys. Tarp tokių pirmiausia minėtinas Irakas, bet, be jokios abejonės, kaip tranzito šalies, Turkijos vaidmuo čia taip pat yra be galo svarbus. Tai mes tikrai darysime“, – teigė G. Nausėda.

Nuo trečiadienio ryto iki ketvirtadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 93 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1509 neteisėti migrantai, skelbia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Lietuva tvirtina, kad už migrantų krizę pasienyje yra atsakingas Aliaksandro Lukašenkos režimas. Tai, kad yra įtarimų, jog pastaruoju metu nelegali migracija į Lietuvą yra specialiai organizuojama Baltarusijos, teigė ir į Lietuvą atvykęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

Ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės teigimu, siekiant suvaldyti nelegalius migrantų srautus Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, bus pasitelkiamos kariuomenės pajėgos ir pradėtas fizinio barjero pasienyje įrengimas.