Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas spaudai Giedrius Mišutis ketvirtadienį informavo BNS, kad daugiausia – 189 – užsieniečiai apgyvendinti Alytaus rajone esančiame Verebiejų kaime.

Taip pat 147 migrantai apgyvendinti Varėnos rajone, Vydeniuose, po 71 – Alytaus aerodrome bei Lazdijų rajone, Kapčiamiestyje, 27 – Ignalinos rajone, Linkmenyse.

Migrantai įkurdinti mokyklose bei nenaudojamuose pastatuose.

Likusieji apgyvendinami Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, Pasieniečių mokykloje Medininkuose bei pasienio užkardose, taip pat šiuo metu užkardose šalia Druskininkų statomi angarai, talpinsiantys po septynias dešimtis migrantų.

Savivaldybėms, anot pasieniečių atstovo, iš rezervo suteikta čiužinių ir lovų migrantams, tačiau nuo šios savaitės savivaldybės pačios turi rūpintis užsieniečių maitinimu.

Laukia aiškumo iš centrinės valdžios

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė sako, kad savivaldybėje migrantai buvo apgyvendinti laikinai – dešimčiai dienų, kol baigsis migrantų izoliavimas dėl COVID-19.

Šis laikotarpis, pasak rajono vadovės, beveik baigėsi, tačiau atsakymų, kur toliau bus perkelti užsieniečiai, iš centrinės valdžios dar nėra.

„Šiandien, likus trims dienoms iki sutarto termino, jokių atsakymų, kaip bus sprendžiama problema, neturime. Ir vėl turime suktis patys“, – rašoma A. Miškinienės pareiškime feisbuke.

Ji teigia, kad dėl tonuspręsta migrantus iš Kapčiamiesčio mokyklos perkelti į buvusius „Židinio“ globos namus.

„Tačiau ir tai nėra tinkama išeitis. Noriu tikėti, kad per šias dienas įvyks stebuklas (...) ir Vyriausybė su Vidaus reikalų ministerijos lyderyste praneš, kokių veiksmų imasi ir kur bus perkeliami pabėgėliai“, – teigė Lazdijų rajono merė.

A. Miškinienė taip pat tvirtino, kad centrinė valdžia galėjo geriau pasiruošti situacijai dėl išaugusių migrantų srautų ir anksčiau suplanuoti modulinių namelių pirkimus, palapinių ir angarų statybą.

„Kodėl modulinių namų, palapinių ir angarų statyba pradėta planuoti tik dabar? Kodėl iki šiol neįvertinta valstybės įmonės „Turto bankas“ valdoma infrastruktūra, kuri gali būti naudojama šiuo sudėtingu metu? Kodėl nelegalūs migrantai nėra apgyvendinami Vyriausybei, jos ministerijos ar jų įstaigų nuosavybės teise priklausančiuose pastatuose?“,– svarstė merė.

„(...) Apie visa tai kalbama ne vienas mėnuo. Nepaisant to visuose pasitarimuose girdime: „statysime“, „ieškosime“, „planuojame“, „pirksime“, “patvirtinsime” ir t. t. Mano manymu, tai jau turėjo būti padaryta“, – pridūrė ji.

Šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 1509 neteisėti migrantai – šis skaičius yra daugiau kaip aštuoniolika kartų didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Tarp jų – daugiausia Irako, Kongo, Kamerūno, Gvinėjos ir Irano piliečių.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad išaugę migracijos srautai – organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą.