Ji rašo, jog liepos 9 dieną buvo lygiai savaitė, kai „Lazdijų ir kitos savivaldybės yra primygtinai prašomos, sutelkusios visas jėgas, spręsti valstybinio masto problemą – apgyvendinti ir rūpintis pabėgėliais“.

„Apie šios problemos grėsmę centrinės valdžios atstovai spaudoje ir TV ekranuose kalbėjo jau kelis mėnesius. Kad ir kiek kalbų ir TV reportažų būta, tačiau akivaizdu, kad atsakingos įstaigos ir tarnybos pasirengusios nebuvo, veiksmų plano neturi ir esamos situacijos šiuo metu suvaldyti vis dar nesugeba. Akivaizdu, kad kiekviena uždelsta diena pabėgėlių problemas tik gilina“, – rašoma Lazdijų rajono merė A. Miškinienė.

Ji teigė, kad kiekviena diena, kol savivaldybės laukia sprendimų, yra įpareigotos „skubiai ieško vietų, kur būtų galima apgyvendinti pabėgėlius arba jau rūpinasi ne tik jų apgyvendinimu, bet ir būtinaisiais poreikiais, yra persmelkta gyventojų nerimo ir nesaugumo jausmo“.

Lazdijų rajono merė dėkojo Kapčiamiesčio bendruomenei ir įstaigų darbuotojams, kurios miestelyje apgyvendinti pabėgėliai. A. Miškinienė rašė, jog „dedame didžiausias pastangas, kad gyventojų sąskaita daugiau nebūtų sprendžiamos uždelstos ir apleistos nacionalinio lygio problemos“.

„Jokiu būdu nesakau, kad nebendradarbiausime. Ir toliau stengsimės vykdyti iš centrinių institucijų gaunamus prašymus ir įpareigojimus, tačiau sieksime, kad bendradarbiavimas būtų abipusis ir su aiškiu problemos sprendimu. Šią poziciją dar kartą pakartojome vakar vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos valdybos posėdyje, kuriame atsakingoms institucijoms pateikėme konkrečius klausimus, susijusius su pabėgėlių apgyvendinimo, rūpinimosi jais ir mūsų gyventojų saugumo klausimais“, – išplatintame pranešime spaudai rašė Lazdijų rajono merė A. Miškinienė.

Ji pranešime spaudai priminė, jog lygiai prieš savaitę gavo prašymą ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir per 8 valandas surašo išeitį, kaip suteikti stogą 100 nelegalių migrantų, kuriais atsakingos institucijos tuo metu pasirūpinti negalėjo.

„Nors liepos 2 d. buvome aiškiai sutarę, kad apgyvendinimą nelegaliems imigrantams Lazdijų Kapčiamiesčio mokykloje suteikiame iki pirmadienio (liepos 5 d.), vėliau atsižvelgus į prašymus, matydami situacijos beviltiškumą, sutarėme dėl dar kelių papildomų dienų, t. y. sutikome, kad jie gyventų pas mus visą karantinavimosi periodą 10 dienų“, – rašė Lazdijų rajono merė.

O šiandien, anot A. Miškinienės, likus 3 dienoms iki sutarto termino, jokių atsakymų, kaip bus sprendžiama problema, neturime.

„Ir vėl turime suktis patys. Kapčiamiesčio mokykla yra aktyviai veikianti ir turi būti kuo greičiau atlaisvinta, išvalyta ir paruošta toliau veikti pagal paskirtį. Todėl priėmėme sprendimą Kapčiamiesčio mokykloje gyvenančius pabėgėlius perkelti į nenaudojamas patalpas – buvusius „Židinio“ globos namus. Tačiau ir tai nėra tinkama išeitis. Noriu tikėti, kad per šias dienas įvyks stebuklas (tiksliau, tai, kas ir turėjo įvykti jau prieš savaitę) ir Vyriausybė su Vidaus reikalų ministerijos lyderiais praneš, kokių veiksmų imasi ir kur bus perkeliami pabėgėliai“, – rašė ji.

A. Miškinienė rašė, jog priešingai nei savivaldybės, atsakingos institucijos turėjo ne 8 valandas, o savaites.

„Esu tikra, kad norint ir žinant kaip, įmanoma ne tik palapinių miestelius praplėsti, bet ir iš anksto suspėti išanalizuoti savivaldybių pateiktus siūlymus dėl apgyvendinimo, parinkti tinkamą infrastruktūrą ir paskirti reikiamus išteklius“, – pranešime spaudai rašė ji.

Todėl Lazdijų rajono merė A. Miškinienė kreipėsi į centrinę valdžią, o pirmiausią – VRM atstovus, ragindama imtis lyderystės bei atsakomybės.

„Manau, kad pats laikas atsakyti gyventojams į paprastus klausimus – kodėl nebuvo imtasi veiksmų ir nepasirengta kritinei situacijai, kuri buvo prognozuojama ir plačiai aptarinėjama? Kodėl modulinių namų, palapinių ir angarų statyba pradėta planuoti tik dabar? Kodėl iki šiol neįvertinta valstybės įmonės „Turto bankas“ valdoma infrastruktūra, kuri gali būti naudojama šiuo sudėtingu metu?

Kodėl nelegalūs migrantai nėra apgyvendinami Vyriausybei, jos ministerijos ar jų įstaigų nuosavybės teise priklausančiuose pastatuose? Dar kartą pabrėšiu, kad apie visa tai kalbama ne vienas mėnuo. Nepaisant to, visuose pasitarimuose girdime: „statysime“, „ieškosime“, „planuojame“, „pirksime“, „patvirtinsime“ ir t. t. Mano manymu, tai jau turėjo būti padaryta“, – nepadarytus darbus vardijo Lazdijų rajono merė.

A. Miškinienė rašė, kad ne mažiau svarbus ir gyventojų saugumo klausimas.

„Girdime mūsų savivaldybės ir kitų pasienio teritorijų gyventojų pasakojimus apie miškuose sutinkamus pabėgėlius. Kaip teigiamą žingsnį sprendžiant šią problemą vertiname LR Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vakar paskelbtą planą artimiausiomis dienomis stiprinti sienos apsaugą, bendradarbiaujant su Krašto apsaugos ministerija.

Tačiau kartu turi būti sprendžiama ir sustiprinamos policijos pajėgos, užkardant galimybes į Lietuvą nelegaliai patekusiems ir pasienyje nesulaikytiems migrantams laisvai judėti pasienio teritorijose ir gilyn į Lietuvos teritoriją, galimai keliant pavojų gyventojų ir valstybės saugumui“, – pranešime spaudai rašė A. Miškinienė.

Ji piktinosi, kad savivaldybės iki šiol yra maitinamos pažadais.

„Nepasitikėjimas centrine valdžia auga ir prisiminus COVID–19 pasekmių šalinimui žadėtą finansavimą, kuris prieš kelis mėnesius iš savivaldybių buvo atimtas arba skirtas gerokai mažesnis nei faktinės patirtos išlaidos, vykdant centrinės valdžios pavedimus. Ar dabar bus panašiai pasielgta su nelegalių imigrantų problema ir ji bus sprendžiama savivaldybių gyventojų sąskaita? Noriu tikėti, kad į visus klausimus atsakymus išgirsime dar šiandien, o svarbiausia, kad žodžius lydėtų konkretūs veiksmai“, – tikėjosi Lazdijų rajono merė A. Miškinienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (372)