Lietuva stipriai remia baltarusius ir, žinoma, tai režimas daro siekdamas keršto. Nelegalių migrantų siuntimas prie sienų, ambasadų uždarymas – tai yra pasibjaurėtini nelegalaus režimo politikos metodai. Kas gali būti padaryta – reikia kovoti kartu, tiek viduje šalies, tiek išorėje“, – per spaudos konferenciją Vilniuje trečiadienį sakė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat pabrėžė, kad „skaudu skaityti žinias“ apie teisiamus, kankinamus politinius kalinius bei apie tai, kaip už įvestas sankcijas ES keršydamas Minsko režimas „kartu neišleidžia iš šalies baltarusių“.

„Bet noriu, kad jūs atsimintumėte: visa tai režimas daro, nes jau daugiau nei metus nekontroliuoja to, kas vyksta šalyje, dėl neužtikrintumo jis daro klaidų, bando mus dar labiau įbauginti, nutraukia visas paramos programas, ryšius su išoriniu pasauliu. Mūsų visų užduotis – daryti tai, kas yra mūsų jėgoms, neklystant iš kelio ir jau dabar padėti tiems, kuriems jis pakenkė, o tai, ką jis sugriovė – atstatyti“, – pabrėžė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Ji sakė, kad jau 530 asmenų Baltarusijoje pripažinti politiniais kaliniais, įskaitant antradienį 14 metų laisvės atėmimo nuteistą vieną pagrindinių opozicijos veikėjų Viktarą Babaryką, jos pačios vyrą Siarhejų Cichanouskį, kartu teisiamą Nikolajų Statkevičių.

S. Cichanouskaja teigė, kad jos komanda jau parengė reabilitacijos aktą, kuris leistų „kai tik bus galimybė, visus be kaltės nuteistus asmenis išlaisvinti per dvi dienas“, taip pat rengiama informacinė kampanija dėl naujos Konstitucijos. Jos tikslas, pasak S. Cichanouskajos, būtų „viešai aptarti ir parengti kartu su baltarusiais tikrosios Konstitucijos projektą“, kuris būtų parengtas vadovaujant jos atstovui Anatoliui Liabedzkai ir pakeistų „tą, kurį slapta nuo tautos rašo režimas“.

Kartu ji informavo, kad valstybinės įmonės ruošiasi masiniams streikams, dauguma jų dirba tabako pramonės įmonėse ir „srityse, kuriose visuomet buvo aukštas korupcijos lygis“.

S. Cichanouskaja informavo, kad antradienį Vilniuje vykusiame susitikime su Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu) ji perdavė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui „pasiūlymą dėl Baltarusijos dalyvavimo Vakarų partnerystės programoje formato“, kaip atsaką į A. Lukašenkos pareiškimą, jog šalis palieka programą.

Ji teigė paprašiusi Ch. Michelio ES „uždaryti oligarchams ir įmonėms-režimo piniginėms paliktas landas apeiti sankcijas“.