„Yra konkretūs mūsų žmonės, kurie miškuose grybaudami sutiko nelegalių migrantų grupes – didesnes ar mažesnes. Vienas toks atvejis buvo ties Ančios ežeru, kur nuo sienos su Baltarusija nutolęs kone dešimt kilometrų atstumu. Čia moteris uogaudama sutiko keturis afrikietiškos kilmės jaunus vyrus“, – sakė bendruomenės vadovė.

Pasak moters, vyrai ne bėgo, pamatę nepažįstamą moterį, o priėjo link jos.

„Kalbėjo kad yra „turisto“, kad „nature“, suprask, turistauja gamtoje. Tai nuo kada tik Kapčiamiesčio miškai yra pasivaikščiojimų žemėlapiuose, sakykit jūs man? Klausė, į kurią pusę Paryžius. Kitas atvejis – ties medelynu, miške. Dar vienas – Leipalingio apylinkėse link Druskininkų, miškuose sodybą turinti šeima naktį kieme sulaukė keturių juodaodžių. Faktas yra tas, kad vienus iš jų sulaiko, o kiti – sėkmingai juda į šalies gilumą“, – apie iš bendruomenės išgirstas istorijas teigė R. Karauskienė.

Dar apie vieną susitikimą su keliolikos nelegalių migrantų grupe pasakojo Veisiejų girininkijos Kapčiamiesčio medelyno vadovas, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Rimantas Pileckas.

„Medelyne dirbančios moterys praėjusią savaitę, lyg penktadienį, anksti ryte, apie šeštą valandą, kol ne karščiai, vyko į darbą. Ir ties Pertaku, miške, sutiko apie 10 – 12 juodaodžių grupę. Dalis jų bėgo slėptis į miško gilumą, o skaromis veidus apsidangsčiusios moterys klausė kelio į Paryžių. Nuo valstybės sienos iki tos vietos, kur juos sutiko, yra daugiau nei 6 kilometrai“, – pasakojo miškininkas.

Kaip žinia, naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Kapčiamiestyje sulaikyta didžiulė nelegalių migrantų grupė. Jie patalpinti į Kapčiamiesčio pagrindinės mokyklos patalpas.

Apie abu atvejus informuota policija ir pasieniečiai. Didesnioji grupė, teigiama, buvusi sulaikyta, apie likusius keturis kol kas žinių nėra.

Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė sako, kad tokie pasakojimai neabejotinai yra tikri, ir tai rodo, kad dalis nelegalų išvengia sulaikymo.

„Tai reiškia, kad šiandien niekas negalime užtikrinti gyventojams, kad į jų kiemus neužsuks minėti asmenys. Kol kas, ačiū Dievui, incidentų nėra užfiksuota, tačiau niekada nežinai, ar jų nebus“, – sakė A. Miškinienė.

Merė neslepia, kad nekviesti svečiai jau rodo savo kultūros ir elgesio ypatumus.

„Didžiausias iššūkis – paaiškinti, kad mokykloje esantys tualetų unitazai nėra pritaikyti nei plastikui mesti, nei plaukų nuošukoms, juolab – ne kojų prausimuisi. Deja, tai nėra bandymas įžeisti atvykėlius, tai yra tiesiog nuogas faktas. Nuo penktadienio, kai jie apgyvendinti, mūsų vandentiekio įmonė kasdien vyksta atkimšinėti kanalizavimo sistemų“, – sakė Lazdijų rajono vadovė.

Lazdijų rajone apgyvendinti 71 nelegalus migrantas. Trečiadienio popietę jie iš Kapčiamiesčio mokyklos perkeliami į savaitgalį paskubomis įrengtas patalpas buvusiuose vaikų globos namuose „Židinys“.

Trečiadienį vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos, merų, VRM ir VSAT pasitarime pasieniečiai pripažino, kad dalies pabėgėlių sulaikyti nepavyksta.

„Skaičiuojame, kad apie 1 procentų nelegaliai kirtusių sieną mums nepavyksta sulaikyti, tikėtina, jie juda gilyn, galbūt bando patekti į Lenkiją“, – sakė VSAT vado pavaduotojas Vidas Mačaitis.

Susitikime taip pat kalbėta apie patalpas, kuriose savivaldybėse būtų galima įkurdinti nelegalus. Savivaldybės neslėpė, kad regionuose pilna vasarą tuščių profesinių mokyklų patalpų, kurios gali būti naudojamos, tačiau jų savininkė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija kol kas delsia tokias patalpas užleisti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (719)