Pasak Jurgitos Šiugždinienės, problemų tikrai nemažai – viena jų yra mokytojų trūkumas. Anot politikės, šiuo metu ieškoma apie 400 mokytojų, nors darbo ieško keturis kartus daugiau. Bet dažniausiai keisti darbą nori tie specialistai, kurių trūkumo sistema nejaučia.

„Šiemet situacija yra tikrai kitokia – mes turime jau ir vakcinuotų žmonių didelį skaičių. Aišku, turėtume spartinti vakcinaciją, taip pat turime jau maždaug 48 proc. žmonių, kurie jau turi imunitetą, turime visai kitokią situaciją šiuo metu ligoninėse, turime mažą mirtingumą.

Faktas, kad tokios atmainos kaip Delta gali kažkiek koreguoti situaciją, bet mes vis tiek esame ir išmokę pamokas, ir pasirengę dirbti kitomis sąlygomis, ir, kaip jau sakiau, nėra tokių jau didelių pavojų.“

Ministrės teigimu, šiemet, kitaip nei praėjusiais metais, jie turi teisę planuoti sugrįžti į mokyklas rugsėjo 1-ąją.

Paklausta, kaip bus su tais vaikais, kurie negali skiepytis, o jų tėvai gali prieštarauti testavimui, sakė, kad šiomis sąlygomis, kokios yra dabar, turi būti rekomenduojamas ir skatinamas sveikatos pasitikrinimas.

„Pasitikrinti sveikatą yra privalu, todėl, mano nuomone, nors ir nėra dar jokio Vyriausybės sprendimo, grįžus į klases testavimas turi būti rekomenduojamas“, – sakė J. Šiugždinienė.

Jurgita Šiugždinienė

Ką ministrė darys, jeigu dalis tėvų atsisakys testavimo? Pasak jos, viskas priklausys nuo pandeminės situacijos.

„Kaip ir buvo pernai, priklausomai nuo pandeminės situacijos, mes galime priimti vienokį arba kitokį sprendimą. Tose savivaldybėse, kuriose atvejų skaičiai buvo žymiai mažesni už tuo metu turimą norimą, situacija dabar yra pasikeitusi, bet tada testavimas taip pat buvo rekomenduojamas.

Ką mes turime padaryti? Mūsų visos mokyklos ir savivaldybės turi padėti mokykloms. Mes irgi turime būti pasiruošę skatinti mokinius savanoriškai testuotis. Turime kurti pasitikėjimo kultūrą sveikatos tikrinimui arba testavimui. Tiesiog turime būti pasirengę, jeigu būtų labai bloga situacija ir tada nebūtume nustebę. Tiesiog galėtume veikti visai kitaip.“

Kaune vyko protesto akcija prieš profilaktinį mokinių testavimą

Kalbėdama apie nuotolinio mokymosi praradimus, J. Šiugždinienė sakė, kad dabar svarbiausia pagerinti mokinių emocinę sveikatą ir padidinti jų motyvaciją mokytis, o mokymosi nuostolius labai norint galima irgi kompensuoti. Pasak jos, kol kas sunku pasakyti tikslų skaičių, kiek trūksta mokytojų.

„Jeigu žiūrime į Užimtumo tarnybą, matome, kad laisvų darbo vietų yra apie 400, o trūksta pusantro tūkstančio. Bet situacija yra labai skirtinga skirtingose savivaldybėse. Kai kur tikrai labai trūksta matematikos, gamtos mokslų, lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų, o kai kur mokytojų yra per daug tam tikrose srityse. Ta situacija yra labai skirtinga ir ji skiriasi skirtingose savivaldybėse.“