Ir patys kurortininkai stebisi, kad Palangoje tiek daug žmonių.

„Labai daug. Kas čia, kas Šventojoje, bet daug yra. Oras ne koks, saulės nėra“, – sakė Palangoje poilsiaujantis vyras.

„O kur daugiau pensininkui važiuoti? Pinigai pelija, nėra kur dėti“, – kalbėjo kitas.

Dalis sako atvykę dienai, kiti žada likti ilgiau. Treti pasidarė ilgąjį savaitgalį.

Kurortininkai prisipažįsta – juos išvargino karantinas. Tad į kurortą pradėjo plūsti anksčiau nei pernai – nuo gegužės vidurio.

„Tikrai karantinas pakeitė. Mes keliaudavome ir į užsienį, bet tikrai šitie metai mus jau paliko daugiau lankytis Lietuvoje“, – kalbėjo viena poilsiautoja.

„Visą laiką skrendam į Ispaniją, bet kažkaip ir praeitais metais keliavom į Palangą, ir šiais, ir kitais turbūt. Tikrai pasiilgau, nes 20 metų Vokietijoje, norisi į Lietuvą, viskas sava“, – teigė viena moteris.

O kurortininkų poilsiu besirūpinantys skaičiuoja rekordus – ir dėl poilsiautojų gausos, ir dėl kaitrių orų vandens Palangoje niekada nebuvo tiek daug išpilta.

„Turime duomenis už birželio mėnesį – į miestą paduota virš 210 tūkst. kubinių metrų vandens. Tai yra lyginant su praėjusių metų birželio mėnesiu, tai 18 procentų daugiau. Turime taip pat ir absoliutų vienos dienos rekordą – viršijome 10 tūkst. per parą. Tie skaičiai yra išskirtiniai, tokių nesam turėję“, – LNK sakė „Palangos vandenys“ direktorius Virginijus Beržanskis.

Ekspertai sako, kad vandens tikrai nepritrūks.

„Metai iš metų matoma augimo tendencija. Ir tiek poilsiautojų skaičiumi, pačioje Palangoje statybų yra pakankamai daug. Tą mes sekame, žiūrime. Ir jei matysime, kad to vandens yra ant ribos, tai plėsim savo pajėgumus, kad tas vanduo būtų užtikrinamas“, – aiškino V. Beržanskis.

Ir komunalininkai sako, daug vandens išpila – nori, kad gėlynai nevystų. Gėlių kurorte šiemet pasodinta daugiau nei 100 tūkstančių.

O Palangoje tvarką prižiūrintys turi greitai suktis, mat šiukšlių kalnai vis auga.

„Jau praeitais metais pokytis buvo ženklus, 300 tonų daugiau nei 2019 metais. O šiemet dar 300 prisidėjo. Tik aš norėčiau pabrėžti tai, kad tai ne tik poilsiautojų atliekos, nes Palanga didėja ir auga gyventojų skaičiumi, statosi daug naujų objektų, tas irgi turbūt lėmė tų skaičių išaugimą“, – aiškino „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Gediminas Valinevičius.

Kasdien tik iš pajūrio išvežama apie 30 tonų šiukšlių.

„Didžiausia mūsų bėda tai yra kirai. Jeigu gyventojai neįdeda savo atliekų į konteinerį, o padeda šalia, tai mes randame didelius šiukšlynus aplink ir turime daug papildomo darbo. Gyventojų sąmoningumo prašome“, – teigė G. Valinevičius.

Dėl poilsiautojų antplūdžio pilnėja ir kurorto kišenė. Tik už automobilių stovėjimą surinkta 85 tūkst. eurų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Bet ne tik dėl atostogautojų gausos, bet ir dėl to, jog šiemet apmokestinta daugiau stovėjimo vietų.