„Kai kurioms vakcinoms sandėliuoti reikia ypatingai didelio šalčio – nuo -20 iki -70 laipsnių gebančių šaldyti šaldytuvų. Mūsų sandėlyje visos vietos jau yra užimtos, tad mes skolinamės vietas iš kitų savivaldybių šaldytuvų, tuo tarpu ir Santaros klinikų, Kauno klinikų ir visų kitų, kurios turi galimybę sandėliuoti“, – LRT trečiadienį sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Justina Aleksaitė.

„Taip, tai yra auganti problema ir mes ją tikrai jaučiame ir matome“, – pridūrė ji.

ESSC turi du ultra žemos temperatūros šaldiklius, kuriuose gali tilpti 350 tūkst. vakcinos dozių.

Pasak patarėjos, jeigu grėstų, jog išnaudoti bus visi šaldymo pajėgumai, bus siekiama įsigyti daugiau šaldiklių.

Ministerija, patarėjos teigimu, svarstė koreguoti vakcinų tiekimo grafikus, tačiau tokios galimybės nėra arba ji – minimali.

Pirmųjų vakcinų galiojimo terminai prie pabaigos turėtų priartėti rugpjūtį, tikimasi jas iki tol panaudoti.

„Kadangi vakcinos visame pasaulyje yra labai brangi valiuta, turime būdų, kaip jas donuoti: buvo pakankamai didelė akcija Taivano ir kitų šalių gyventojams dovanotos vakcinos. Turbūt tokią praktiką taikysime ir ateityje, jeigu bus vakcinų, kurių nepanaudojame patys“, – sakė J. Aleksaitė.

„Mes turime didelę privilegiją Europos Sąjungoje, kad vakcinas gavome greitai, gavome pakankamai daug, susiskiepijo didelė dalis norinčiųjų, bet už ES ribų tai yra vis dar labai didelė problema ir žmonės tikrai neturi galimybės skiepytis arba turi galimybę skiepytis ta vakcina, kuria nenori skiepytis dėl žinomo nedidelio patikimumo“, – kalbėjo ministro patarėja.

Antradienio Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra 749,3 tūkst. nepanaudotų vakcinų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)