Apie tai antradienį informuota į Užsienio reikalų ministeriją (URM) Minske iškviesta Lietuvos laikinoji reikalų patikėtinė Asta Andrijauskienė.

Baltarusijos URM atstovai teigė, kad ši priemonė galios, kol bus panaikintos „nedraugiškos, konfrontaciją skatinančios Lietuvos iniciatyvos Baltarusijos atžvilgiu“, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi oficialiojo Minsko pranešimu.

Anot jo, A. Andrijauskienė į URM iškviesta „dėl sisteminių nedraugiškų Lietuvos veiksmų, šiurkščiai pažeidžiančių susitarimą dėl draugiškos kaimynystės ir bendradarbiavimo tarp Baltarusijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos“.

Be kita ko, Minskas kaip kategoriškai nepriimtiną dalyką nurodė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pirmadienį akredituotą Baltarusių demokratinę atstovybę, taip suteikiant oficialų statusą Vilniuje dirbančiai Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos komandai.

Baltarusijos URM pareiškė, kad „tokie veiksmai, kai nelegalioms struktūroms suteikiamas tariamai oficialus statusas, kuria paralelinę realybę“.

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas LRT televizijai sakė, kad diplomatinės Lietuvos atstovybės sumažinimas paliekant vieną, konsulinius reikalus tvarkantį darbuotoją, reiškia faktinį ambasados uždarymą. Anot jo, jau trečiadienį Lietuva imsis atsakomųjų veiksmų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį akreditavo Baltarusių demokratinę atstovybę. Jai vadovauja Sviatlana Cichanouskaja, pernai rugpjūtį su autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka konkuravusi prezidento rinkimuose.

Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtai išrinktu prezidentu.

Į Lietuvą atvykusi S. Cichanouskaja įsteigė biurą Vilniuje.

Ji tvirtino, kad šiam biurui Užsienio reikalų ministerijos suteiktas statusas yra „svarbus žingsnis siekiant delegimitizuoti A. Lukašenkos režimą ir patvirtinti naująją baltarusių daugumą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (622)