Ne kartą apie fizinio barjero Lietuvos–Baltarusijos pasienyje poreikį kalbėjęs parlamentaras teigia, kad siena būtų ilgalaikė ir reikšminga apsauga.

„Šioje sienoje (tvoroje) ir papildomai būtų įdiegtos pačios moderniausios šiuolaikinės informacinės monitoringo ir užkardymo technologijos.

Šis barjeras taptų ilgalaike ir itin veiksminga valstybės sienų apsaugos nuo nelegalios migracijos, kontrabandos ir kitokių hibridinių grėsmių fizine priemone“, – pirmadienį feisbuke rašė NSGK pirmininkas.

Laurynas Kasčiūnas

Kaip antrą būtiną priemonę L. Kasčiūnas įvardijo poreikį greitinti prieglobsčio prašymo procedūras ir apriboti sulaikytų neteisėtų migrantų judėjimą.

„Visi atvykę nelegalūs migrantai privalo būti izoliuoti viename ar keliuose užkardymo centruose ir jiems nesuteikiama teisė palikti jo teritorijos kol svarstomas jų individualus prašymas suteikti pabėgėlio statusą.

Prašymai turi būti svarstomi teisiškai atsakingai, tačiau sparčiai, skundai pirmos ir apeliacinės instancijos teismuose turi būti nagrinėjami prioritetine tvarka, sutrumpinti ne tik bylų teismuose nagrinėjimo, bet ir apskundimo, atsiliepimų terminai.

Be to, tai atsakingos ES valstybės narės elgesys, o ne lengvabūdiškas požiūris: „Vis tiek jie bėgs į Vokietiją“, – pabrėžė Seimo narys.

L. Kasčiūno teigimu, neteisėtiems migrantams, kurie savanoriškai pageidauja grįžti į kilmės šalį, reikia suteikti finansinę ir kitą reikalingą paramą.

„Tam yra tarptautiniai mechanizmai ir Lietuvos valstybei tai nekainuotų. Beje, nelegalių migrantų izoliavimas anksčiau minėtame centre didintų ir jų asmeninę motyvaciją savanoriškai grįžti į kilmės šalį nelaukiant deportacijos“, – rašė parlamentaras.

Galiausiai, pabrėžė L. Kasčiūnas, reikia stiprinti diplomatines ir žvalgybines pozicijas, bendradarbiaujant su ES ir NATO sąjungininkais bei vystant pokalbį su trečiosiomis šalimis, iš kurių organizuojami neteisėtos migracijos srautai.

„Siekti bendrai sutraukyti, diskredituoti valstybių arba tarptautinio nusikalstamamumo organizuojamus nelegalios migracijos tinklus, siekti organizatorių teisinio persekiojimo, o prie to prisidedančios valstybės turi sulaukti skaudžių politinių pasekmių. Nelegali migracija turi neatsipirkti nei kaip kriminalinių pajamų šaltinis, nei tarptautinio politinio šantažo instrumentas“, – pabrėžė NSGK pirmininkas.

„Manau, kad tik kompleksas šių priemonių gali veiksmingai suvaldyti šią ir ateities nelegalios migracijos bangas. Dalis iš šių priemonių jau yra įgyvendinama“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)