Jos teigia, kad regionuose yra nemažai pastatų, kuriuose būtų galima įkurdinti nelegalus, tačiau jie nėra savivaldybių administracijų nuosavybė. Didžioji tokių pastatų dauguma – Vyriausybės ar ministerijų žinioje.

„Įvertindami problemos aktualumą, ir siekdami, kaip galime prisidėti sprendžiant nelegaliai kertančių Lietuvos – Baltarusijos sieną žmonių apgyvendinimo problemą, patvirtiname, kad savivaldybė yra pasirengusi ir toliau pagal galimybes bendradarbiauti, jei bus priimti sprendimai apgyvendinti minėtus asmenis savivaldybės teritorijoje, bet ne savivaldybei nuosavybės teise priklausančiuose pastatuose“, - rašte Vyriausybei ir Vidaus reikalų ministerijai pirmadienį rašo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Petrauskas.

„Regionuose nemažai pastatų, kurie infrastruktūra pilnai atitinka daugiau nei bazinius reikalavimus tokių migrantų apgyvendinimui. Jie nepriklauso savivaldybėms, jie priklauso ministerijoms ar Vyriausybės įstaigoms. Būtent į juos turėtų būti pirmiausia nukreipiami nelegalūs migrantai, nes daugumoje tokių pastatų, kurie yra valstybės institucijų savotiškos poilsio bazės ar mokymų centrai, yra visa infrastruktūra. Gi savivaldybių pavaldume tokių patalpų, išskyrus visuomenines, kaip mokyklos, nėra“, - sako Lietuvos savivaldybių asociacijos viceprezidentė, Lazdijų rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.

Lazdijų rajono savivaldybei savaitgalį teko didžiausias išbandymas priimant nelegalių migrantų apgyvendinimo srautą.

Šiuo metu Kapčiamiesčio pagrindinės mokyklos patalpose apgyvendinta 72 nelegalai. Visą savaitgalį savivaldybės samdyti darbininkai tvarkė patalpas buvusiuose Kapčiamiesčio vaikų namuose „Židinys“.

Į čia vėliausiai trečiadienį turėtų būti perkelti visi Kapčiamiesčio mokykloje gyvenantys nelegalai.
„Dabar ne laikas skaičiuoti, kiek mums tai atsieis investicijų: ten nėra vandens, išdraskyta santechnika, neveikia nuotekų sistema, elektros instaliacija pervedžiojama, nes žiojėjo gryni laidai.

Šį pastatą pardavinėjome, tačiau kol kas investuotojų nesulaukėme. Dabar skubiai bandome kažkaip bent minimaliai sutvarkyti, kad užtikrintume bent bazinius sulaikytųjų patogumus“, - sakė Lazdijų merė A. Miškinienė.

Ji džiaugiasi, kad sekmadienį į Kapčiamiestį atvykusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė į susitikimą atėjusiems vietos gyventojams pažadėjo, kad Vyriausybė kompensuos būsimas išlaidas, susijusias su nelegalių migrantų apgyvendinimu, maitinimu ir priežiūra.

Kapčiamiestiečiai ministrei negailėjo piktų žodžių. Kliuvo ir už „kiaurą sieną, kur visiems aišku, kad kamerų nestatė, nes cigaretės plaukia“, ir už „neprotingą išsišokimą užsienio politikoje“.

Agnė Bilotaitė

„Visi pastatai, kurie yra savivaldybės turtas, yra arba aktyviai šiuo metu naudojami pagal paskirtį, arba jie neatitinka net bazinių higieninių reikalavimų (nėra vandens, galimybių naudotis tualetu, praustis) ir jiems pritaikyti reikalingos investicijos bei laikas. Laikinai per savaitgalį minimaliai paruošėme buvusias vaikų namų „Židinys“ patalpas Kapčiamiestyje, tačiau ten yra problemų su geriamojo vandens tiekimu, kanalizacija. Perkrėtėme, liaudiškai tariant, visose seniūnijose stovinčius bent kiek didesnius pastatus, ir radome, mūsų nuomone, priimtiniausią sprendimą, kuris ministerijai išspręsti būtų pats greičiausias. Mes, savo ruožtu, prisidėsime prie nelegalių migrantų apsaugos, logistikos, medicininių ir socialinių paslaugų užtikrinimo“, - sakė Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė.

Politikė teigia, kad rajone yra puikios patalpos, kuriose bet kurią akimirką galima apgyvendinti iki poros šimtų nelegalų.

Tos patalpos – buvusios Veisiejų technologijų ir verslo mokyklos, dabar virtusios Žirmūnų mokymo centro filialu, bendrabutis.

Pastatas nuosavybės teise priklauso Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

„Minėtas bendrabutis galėtų būti tinkamas apgyvendinimui, nes yra keturių aukštų, gyvenamųjų kambarių skaičius - 44, yra centralizuotas vandens tiekimas ir komunalinių nuotekų šalinimas, patalpos erdvios, yra visos sąlygos iškarto apgyvendinti asmenis, tiek vienišus asmenims, tiek šeimas. Svarbu tai, kad šalia bendrabučio pastato yra veikianti valgykla, kurioje galėtų būti užtikrintas nenutrūkstamas maisto gaminimas, todėl nebūtų patiriami kaštai dėl maisto pristatymo ir transportavimo, o žmogiškieji ištekliai galėtų būti nukreipti kitoms problemoms spręsti“, - sakė merė, pridūrusi, kad tokį siūlymą išsiuntė ir Vyriausybei.

Telefonu apie pasiūlymą informuota ir VSAT Varėnos rinktinė.

„Buvau nustebusi, kai ši žinia buvo pasitikta su priekaištu, esą savivaldybė nusišalina nuo problemos sprendimo. Kaip nusišalina? Atvirkščiai – mes rodome pirštu ministerijai, kurios pavaldume yra patalpos, į kurias galima bet kurią akimirką perkelti nelegalus. Jei tos patalpos būtų savivaldybės, jos būtų užimtos jau penktadienį, nekeliant nelegalų į veikiančios mokyklos klases“, - sakė A. Miškinienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1234)