Kaip BNS sakė Varėnos rajono meras Algis Kašėta, savivaldybė buvusios Vydenių pagrindinės mokyklos pastate yra apgyvendinusi apie 150 migrantų ir daugiau jų priimti nebegali.

„Esame priėmę apie pusantro šimto ir čia jau yra lubos, daugiau galimybių nebeturime. Galbūt ne visos savivaldybės gali priimti tokį skaičių, virš šimto, bet aš manau, kad kažkiek gali. Tai čia turi būti solidarumo principas“, – BNS sakė meras.

Anot jo, teoriškai savivaldybė galėtų rasti daugiau patalpų, bet nebegalėtų užtikrinti migrantams paslaugų dėl išaugusio krūvio tarnautojams, tarnyboms, mokyklų virėjoms ir pan.

„Mums jau yra pakankamai iššūkių su maitinimu, logistiniais dalykais, aptverti, užtikrinti kitas paslaugas, elementarias gyvenimo sąlygas. Natūralu, ministerija, manau, koordinuos ir žiūrės, kad būtų adekvačiai sprendžiami apgyvendinimo klausimai, o ne primetama tik pasienio savivaldybėms“, – kalbėjo meras.

Druskininkuose statomas ir angaras

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, per kiek daugiau nei parą pasienyje su Baltarusija sulaikyta apie 140 užsieniečių, o nelegalios migracijos pagreitis tik didėja – jau ketvirta para sulaikoma daugiau nei po šimtą asmenų, daugiausia jų pastaruoju metu – Druskininkų savivaldybėje.

Druskininkų meras Ričardas Malinauskas sako, kad savivaldybei apskritai nepavyko surasti tinkamų patalpų migrantams, tad jie kol kas pervežami į kitas savivaldybes, be to, pasieniečiai imasi statyti angarą, kuriame tilptų dar apie 100 žmonių. Bet tai spręstų tik vienos dienos srauto problemą.

„Dabar kaip tik važiuojame pas pasieniečius, kur yra statoma šimto ar daugiau vietų palapinė pasieniečių užkardos teritorijoje. Na, turime kaimiškoje vietovėje buvusius kultūros namus: stogas kiauras, nes objektas stovi 10-15 metų privatizacijoje, po liūčių naktį 10-15 centimetrų vandens ant grindų. Tualeto, vandens nėra ir taip toliau. Tai čia ir gyvūno nelabai galėtum laikyti, kokios sąlygos“, – teigė meras.

Jis sako, kad savivaldybė turi „apie tris tokias vietas“, tačiau visoms patalpoms reikėtų nemažų investicijų, o ypač laiko jas sutvarkyti.

„Būtų galima po 10-20 apgyvendinti, bet reikalingos investicijos: reikia vandenį atvesti, nuotekas sutvarkyti, reikia dušus, tualetus statyti. O kai pradėsime viską pirkti per viešuosius pirkimus, bus metai ir du“, – kalbėjo meras.

Alytuje migrantams – aerodromo patalpos

Alytaus vicemerė Jurgita Šukevičienė sako, kad savivaldybė šeštadienio vakarą Alytaus aerodromo buvusiose administracinėse patalpose apgyvendino 71 migrantą ir daugiau priimti „neturi jokių fizinių ar techninių galimybių“. Apie tai informuota ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Tai – viskas, ką mes turime, kadangi tai – Alytaus miestas, tai yra vienintelis pastatas, kuris irgi kelia daug iššūkių, jis buvo skubiai surastas ir tai yra vienintelė galimybė, nes patalpų buvo vertinta ir daugiau. Pagal lokaciją, kadangi esame miestas, ieškojome kaip įmanoma labiau nutolusių patalpų nuo gyvenamųjų teritorijų, mieste tai padaryti itin sunku“, – sakė J. Šukevičienė.

Ji pabrėžė, kad savivaldybės, be kita ko, turi užtikrinti migrantams ir 10 dienų izoliaciją dėl COVID-19.

Pasak vicemerės, patogumai patalpose „yra minimalūs“, bet minimalūs poreikiai yra užtikrinami – užsieniečiai apgyvendinti ir kabinetuose, ir kitose bendro naudojimo patalpose, papildomai atvežti biotualetai, sprendžiamas klausimas dėl dušų.

„Tokiam kiekiui žmonių sąlygos yra kuklios, bet mes tik tokias patalpas galėjome pasiūlyti, kitų tikrai nėra“, – akcentavo ji.

VSAT: pareigūnai dirba paromis

VSAT atstovo Giedriaus Mišučio teigimu, migracijos srautai jau keturias paras perkopė šimtą asmenų, per pastarąją parą jų sulaikyta jau daugiau nei 140.

Jis teigia, kad vienas pagrindinių iššūkių tarnybai, kaip ir savivaldybėms, taip pat išlieka migrantų apgyvendinimas ir viliasi, jog A. Bilotaitės kvietimas iki trečiadienio atsiliepti visas šalies savivaldybes, bus išgirstas, o planai pastatyti naują palapinių miestelį taip pat netruks.

Ant jo, į procesus įsijungus policijai, Viešojo saugumo tarnybai ir kitiems pareigūnams, pasieniečiams vis dėlto dar tenka dideli darbo krūviai, nes tenka ir registruoti, saugoti migrantus, ir toliau atlikti privalomas funkcijas, patruliuoti pasienyje toliau stebint plūstantį užsieniečių srautą.

„Turime patalpas sienos apsaugos reikmėms, o ne apgyvendinimui – migrantai jau sodinami į pasitarimų sales, kambarėlius, kuriuose valgoma. Yra ir sulaikymo patalpos, bet jose vietų – minimaliai. Tad šis dalykas – prioritetinis. Bet antras dalykas – su srautais yra išaugę ir darbo krūviai, visus reikia apklausti, suregistruoti, o kalbų jie nemoka. Reikia dėl jų pradėti tyrimus, izoliuoti, kiekvieną reikia identifikuoti. Žmonės dirba paromis be miego, o nauji migrantai ateina vėl“, – kalbėjo VSAT atstovas.

G. Mišutis patvirtino, kad šiuo metu maždaug 200 kv. metrų angaras statomas Druskininkų užkardoje, toliau laukiama Vidaus reikalų ministerijos sprendimų.

Tikimasi kitų savivaldybių pagalbos

VSAT kalbasi su Alytaus savivaldybe dėl galimybės priimti dar apie 150 migrantų. Be minėtų savivaldybių, Ignalinos rajono savivaldybė yra priėmusi keliasdešimt migrantų Linkmenyse, Lazdijai dar praėjusią savaitę apgyvendino užsieniečius Kapčiamiestyje.

G. Mišutis sako, kad Užsieniečių registracijos centre dar yra apie 10 laisvų vietų, Pasieniečių mokykloje – apie 20, bet to nepakanka net per dieną kirtusiųjų sieną apgyvendinimui.

„Druskininkų užkardoje susikaupė apie 150 migrantų, jie išvežami į kitas savivaldybes. Vakar vakare 150 asmenų išvežta į Vydenius Varėnos rajone. Bet sulaikymai toliau tęsiasi, Druskininkai dabar yra didžiausia bėda, čia per parą yra daugiau nei po 100 sulaikoma“, – kalbėjo G. Mišutis.

G. Mišutis sako, jog VSAT tikisi, jog dar šią savaitę vietos migrantams atsiras ir kitose savivaldybėse, iš Vyriausybės rezervo fondo skirta apie tūkstantis apgyvendinimo komplektų – sudedamų lovų, patalynės, pagalvių, tad pabėgėlius galima laikinai apgyvendinti ir nepritaikytose patalpose, pavyzdžiui, mokyklų sporto salėse ir problema „tam kartui sprendžiama“.

VSAT duomenimis, šiemet pasienyje su Baltarusija šiemet jau sulaikyti 1 232 neteisėti migrantai, o praėjusi savaitė pagal jų skaičių buvo rekordinė.

Dėl smarkiai išaugusio migrantų iš Baltarusijos srauto Vyriausybė penktadienį valstybės mastu paskelbė ekstremaliąją situaciją.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo akcija prieš Lietuvą.