Praėjo lygiai ketveri metai nuo vieno aršiausių Seimo mūšių – 2017 metų birželį priimtų Alkoholio ribojimų. Konservatoriai su liberalais valstiečiams nuožmiai oponavo. Tą dieną šalia kitų draudimų, valstiečiai uždraudė prekybą alkoholiu sekmadieniais po 15 valandos.

„Tai tikrai nėra laisvų žmonių dieną, nežinau kaip pats jautiesi“, – tą kartą tuometiniam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai sakė opozicijoje dirbantis liberalas Eugenijus Gentvilas.

Tad galbūt daug kas nesitikėjo, jog į valdžią atėjus konservatoriams ir liberalams, bus dar griežtesnių siūlymų dėl alkoholio.

„Aš tai visada taip sakau – saugau vaikus“, – LNK sakė konservatorius Linas Slušnys, vienas iš pasiūlymo uždrausti prekybą alkoholiu sekmadieniais autorius.

L. Slušnys teigė, jog dėl tokio pasiūlymo gauna daug piktų žinučių – kaip ir A. Veryga tada.

„Maždaug tokių, kad „esi idiotas“ ir visokių kitų“, – teigė L. Slušnys.

Konservatorius L. Slušnys su dar 4 konservatoriais: Jurgita Sejoniene, Andriumi Kupčinsku, Irena Haase ir Audriumi Petrošiu, bei 2 socialdemokratais: Algirdu Sysu ir Dovile Šakaliene, registravo siūlymą prekyba alkoholiu drausti sekmadieniais apskritai.

Pirmasis tokio pasiūlymo argumentas – per karantiną išaugę alkoholio pardavimai.

„Kai man pasako kolegos, jog nėra jokių argumentų, kodėl iki 15 valandos, todėl galime pratęsti iki 20 valandos, tai sakau, kad aš turiu gerokai didesnius argumentus, kodėl alkoholio nebūtų galima parduoti sekmadieniais, gal net ir šeštadieniais“, – sakė L. Slušnys.

Dabar jau opozicijoje dirbantis A. Veryga šypsosi.

„Tikrai nuoširdžiai nustebau. Nes tiek per praėjusius ketverius metus teko prisiklausyti – kokie mes nelogiški, kiek įvairiausių kvailų sprendimų priimame. Ir tai, kad yra judama toliau“, – situaciją LNK komentavo buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

Jis konservatorių pasiūlymą sveikino.

„Šiaip pasiūlymas yra geras, ne sykį apie jį buvo kalbėta“, – teigė jis.

Tačiau šio pasiūlymo nesveikina kiti konservatoriai. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sako, kad uždraudus alkoholiu prekiauti sekmadieniais, išaugtų nelegali prekyba.

Ir dabar, kai prekiaujama tik iki 15 valandos sekmadieniais, užtektinai problemų.

„Ypatingai kaimiškose vietovėse sekmadienį vakare gali nemažai kur rasti nusipirkti alkoholio pas žmones, už didesnę kainą“, – sakė A. Matulas.

Šio pasiūlymo nesveikina ir koalicijos partneriai. Jie nemano, kad alkoholio prekybos draudimas sekmadieniais palaikymo sulauks.

„Reikėtų visiems prisiminti ir savo rinkimų pažadus – kad visos šios partijos kalbėjo, mūsų partija taip pat, apie tai, kad mažinsime draudimų, baudimų ir reguliavimų“, – LNK sakė Laisvės frakcijos seniūnė Seime Ieva Pakarklytė.

Rudenį valdantieji ketina dalį valstiečių draudimų atšaukti – pavyzdžiui ir vėl leisti alkoholį parduoti nuo 18 metų.

„Kuo yra paremta 20 metų? Niekuo“, – savo poziciją šiuo klausimu yra išsakiusi ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

L. Slušnys sako, jog apie šį siūlymą – dėl alkoholio prekybos draudimo sekmadieniais, premjerės atsiklausė ir ji leido.

„Ji pasakė, jog jeigu tikime, kad tai gali gauti palaikymą tiek Seime, tiek kitur, tai prašom teikti. Nebūčiau teikęs, jei nebūčiau tikėjęs, jog galiu tam gauti palaikymą“, – aiškino konservatorius L. Slušnys.

O A. Matulas sako, jog atėjo laikas alkoholizmą įveikti ne draudimais, o švietimu.

„Tokių žingsnių kolegoms rekomenduočiau nedaryti, nelenktyniauti. Suvaržymų jau dabar yra pakankamai“, – teigė jis.

Anot premjerės, geriausiai prieinamumą mažinimą galėjimas alkoholį įpirkti. Prieš pat pavasario sesijos pabaigą Seimas patvirtino didesnius akcizus. Tai reiškia, jog alkoholis ir cigaretės brangs jau kitais metais.