„Stebime tam tikrą modelį, politiškai motyvuotą modelį. Europos Komisija (EK) ir Europos Sąjunga (ES) yra su jumis šiuo sudėtingu metu. Aš su prezidentu ir ministre pirmininke kalbėjau, kad per „Frontex“ mes suteiksime daugiau paramos, jie jau čia. Ir mes tą paramą dar didinsime“, – žadėjo EK pirmininkė.

Ji po susitikimo su šalies vadovais surengtoje spaudos konferencijoje taip pat teigė, jog parama bus teikiama ir per prieglobsčio biurą.

„O dėl finansinės paramos, mes nagrinėjame šį klausimą, yra Lietuvai numatyta bendra finansinė parama iš ES biudžeto – 240 milijonų eurų. Tačiau ši situacija yra ypatinga, todėl turime galvoti ir apie nenumatytus, skubos fondus, kurie gali pasitarnauti šiuo atveju“, – sakė U. Von del Leyen.

Ji pabrėžė, jog Lietuvos rūpestis ir problema yra Europos „rūpestis ir problema“.

„Ir aš noriu tai labai aiškiai pasakyti. Šiuo sunkiu metu mes esame su jumis“, – teigė EK pirmininkė.

Kiek anksčiau EK pirmininkė buvo susitikusi su prezidentu Gitanas Nausėda ir ministre pirmininke Ingrida Šimonytė.

Susitikime su G. Nausėda EK pirmininkė aptarė ir naujus nelegalios migracijos iššūkius. G. Nausėda akcentavo, kad Baltarusijos režimas pasitelkdamas migrantus bando didinti spaudimą ne tik Lietuvai, bet ir Europos Sąjungai. Jis pabrėžė, jog bendromis pastangomis būtina stiprinti rytinės Europos Sąjungos sienos kontrolę.

Per praėjusią parą pasieniečiai sulaikė 150 neteisėtų migrantų – tai yra beveik tris kartus daugiau nei ankstesni paros rekordai.

Šiuo metu yra įrengtos 835 apgyvendinimo vietos, iš jų užimtos apie 500.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 822 neteisėti migrantai – dešimt kartų daugiau nei per visus 2020–uosius.

Per pastarąją naktį neteisėti migrantai buvo sulaikyti per visą pasienį – penkiose savivaldybėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)