„Jeigu praėjusiais metais turėjome apie 70 neteisėtų migrantų, šiemet turime jau virš 800 – vienuolika kartų srautas padidėjęs“, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė pareigūnas.

Srautai, pasak jo, neramina.

„Pagrindinės pilietybės yra Irano, Irako, Sirijos piliečiai. Taip pat turime Baltarusijos piliečių“, – pasakojo V. Mačaitis.

Pastarąją parą sulaikyti neteisėti migrantai sieną kirto penkiose savivaldybėse.

„Šiuo metu mūsų Ekstremalių situacijų operacijų centras pateikę siūlymą Vidaus reikalų ministerijos Ekstremalių situacijų operacijų centrui, kad būtų paskelbta ekstremali situacija valstybės lygiu. Tikimės, kad VRM šį mūsų prašymą įvertins ir priims atitinkamus sprendimus“, – teigė preigūnas.

Tai, pasak pulkininko, padėtų pasitelkti kitas pajėgas, tarnybai būtų lengviau dirbti, būtų supaprastintos viešojo pirkimo procedūrų taisyklės.

„Ir savivaldybės turėtų atitinkamus įpareigojimus, kad būtų suteikiamos patalpos neteisėtų migrantų apgyvendinimui, apsaugai ir panašiai. (...)

Šiuo metu vyksta Ekstremalių situacijų centro posėdis, kur bus priimti sprendimai. Yra jau numatyta patalpa, kur šį vakarą bus patalpinti neteisėti migrantai – pirmi žingsniai jau padaryti. Deja, kai kurios kitos savivaldybės tokių sprendimų šiai dienai nepriima“, – pripažino VSAT vado pavaduotojas.

Rugpjūtį iškils naujas miestelis

V. Mačaičio teigimu, apgyvendinimui numatyta pagrindinė mokykla Kapčiamiestyje, Lazdijų rajone.

„Dar peržiūrime, gal kita mokykla būtų numatyta – apie 50-60 vietų, nes dvi klasės ir yra sporto salė. Dabar yra statomos, įrenginėjamos lovos, patalynė, policija su mūsų pasieniečiais užtikrins apsaugą ir organizuosime neteisėtiems migrantams maitinimą“, – paaiškino pareigūnas.

Jis pažymėjo, kad Varėnos ir Vilniaus pasienio rinktinėse vietos jau yra perpildytos.

„Neteisėti migrantai šiuo metu tiesiog susodinti ant grindų, įsitaisę, kadangi mūsų užkardos nėra pritaikytos tokiam didžiuliam skaičiui“, – pažymėjo V. Mačaitis.

Taip, pasak VSAT vado pavaduotojo, yra užtikrinama, kad visi neteisėti migrantai negalėtų pasišalinti iš užkardų.

„Virš kelių šimtų laisvų vietų turime Užsieniečių registravimo centre, Pasieniečių mokykloje išnaudojome visas patalpas. Sprendimai ateičiai yra tokie, kad jau yra paskelbti pirkimai, jog rugpjūčio mėnesį mes savo teritorijoje, Pasieniečių mokykloje kursantų sąskaita turime įrengti stadione dar vieną modulinių konteinerių tipo miestelį, kur bus virš 800 vietų sulaikymui“, – teigė pareigūnas.

Vidas Mačaitis

V. Mačaitis neslėpė, kad neteisėtų migrantų srautai yra rekordiniai.

„Kad per dvi paras būtume 161 sulaikę nakties metu – nesame turėję savo tarnybos istorijoje tokių skaičių“, – konstatavo jis.

Neteisėtai valstybių sieną kertantys migrantai, kaip pasakojo V. Mačaitis, įprastai naudojasi navigaciniais prietaisais.

„Prieš kurį laiką buvo kilusios riaušės tarp nepatenkintų asmenų, kadangi jie labai gerai žino savo teises, jie nori laisvo išėjimo, o mes žinome, ką tai reiškia – kai jis suteikiamas, dauguma stengiasi iškart pasišalinti iš Lietuvos teritorijos“, – sakė V. Mačaitis.

Pareigūnas paaiškino, kad dalis pasienio pareigūnų į užkardas prie sienos su Baltarusija komandiruojami iš kitų regionų.

„Įtraukiame administracijos darbuotojus, specialias pajėgas, esame dėkingi Viešojo saugumo tarnybai, kuri padeda tiek Užsieniečių registravimo centre, tiek Pasieniečių mokykloje saugoti. Savaitgaliais prisijungia Šaulių sąjungos atstovai, kurie padeda saugoti valstybės sieną.

Pajėgų šiai dienai turime, yra atvykusios ir „Frontex“ pajėgos atvykusios, vakare pradeda savo patruliavimus kartu su mūsų pasieniečiais. Laukiame dar jų pastiprinimo nuo liepos vidurio – turi atvykti dar virš 20 atstovų. Taip pat laukiame įvairios technikos pastiprinimo mūsų sienos apsaugai“, – pasakojo VSAT vado pavaduotojas.

Jo teigimu, susidariusi situacija yra paradoksali.

„Daug metų teikėme pagalbą kitiems, šiemet prireikė mums patiems. Neseniai grįžo mūsų sraigtasparnis, kuris padėjo graikijos pasieniečiams saugoti sieną su Turkija. (...) Šiai dienai turime ir vieną katerį Italijoje, kuris padeda italams saugoti valstybės sieną. Toks abipusis apsikeitimas vyksta“, – akcentavo V. Mačaitis.

Sprendimus, pasak jo, planuoja ir kitos pasienyje esančios savivaldybės.

„Mes turime ne tik juos patalpinti, bet ir užtikrinti apsaugą. Yra ir šalies viduje, bet mes sakome, jog geriau, kad liktų prie sienos“, – pažymėjo pareigūnas.

V. Mačaitis patikino, kad situacija yra valdoma, tiesiog, pasak jo, reikia išspręsti neteisėtų migrantų apgyvendinimo iššūkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1083)