Ketvirtadienį priešpiet Druskininkų užkardos pasieniečiai Druskininkų savivaldybės ribose sulaikė ką tik sieną perėjusius 3 asmenis be dokumentų, prisistačiusius Kemerūno piliečiais.

Tos pačios dienos vakarą Adutiškio užkardos pareigūnai Švenčionių rajone sulaikė 15 dokumentus turėjusių Irako piliečių. Likus valandai iki vidurnakčio Adutiškio pasieniečiai Švenčionių rajone sulaikė dar 2 migrantus su Irako piliečių dokumentais.

Penktadienį apie 1 val. nakties Kapčiamiesčio užkardos pareigūnams Lazdijų rajone įkliuvo net 42 užsieniečių grupė. 30 iš jų prisistatė Irako piliečiais, po 6 - Irano ir Sirijos.

Tribonių užkardos pasieniečiai penktadienį apie 2 val. Šalčininkų rajone sulaikė 4 sieną iš Baltarusijos pažeidusius Afganistano piliečių dokumentus turėjusius migrantus.

Netrukus Druskininkų savivaldybėje prie sienos su Baltarusija kurorto pasieniečiai sulaikė dar dvi grupes migrantų – 32 ir 5 asmenis. Po valandos Druskininkų pasieniečiams įkliuvo 4 neteisėti migrantai.

Maždaug tuo pačiu metu Aleksandro Barausko užkardos pareigūnai Varėnos rajone sulaikė 2 neteisėtai iš Baltarusijos patekusius užsieniečius.

Netrukus pranešimas gautas ir iš Tverečiaus užkardos – Ignalinos rajone sulaikyti 6 neteisėti migrantai.

Laiko atsikvėpti ir toliau neturėjo Druskininkų pasieniečiai – apie 6 val. ryto jie sulaikė dar tris migrantų grupes – 3, 7 ir 14 užsieniečių.

Apie 7 val. ryto dar 11 sienos su Baltarusija pažeidėjų Varėnos rajone sulaikė A. Barausko užkardos pareigūnai.

Pastarosiose grupėse sulaikytų užsieniečių tapatybės nustatinėjamos.

Dauguma iš 150 neteisėtų migrantų jau pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje. Visiems užsieniečiams bus atliekami testai dėl COVID-19, o iki rezultatų gavimo jie yra izoliuoti. Įvykių aplinkybės tikslinamos, vyksta tyrimai. Apie prieglobsčio prašytojus informuotas Migracijos departamentas, kuris nagrinėja tokius prašymus, bei Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 822 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra dešimt kartų didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 481. Taip pat sulaikyti 57 Irano, 51 Sirijos, 46 Baltarusijos, 28 Rusijos, 13 Gvinėjos, 12 Turkijos, 10 Šri Lankos bei kitų valstybių piliečiai ar jais prisistatę asmenys. Ši pilietybių statistika tyrimų metų ir tiksliau paaiškėjus pastarąją parą sulaikytųjų pilietybėms gali kisti.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, taip pat pasienyje su Baltarusija dirbti pradeda Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX pareigūnai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)