Per pastarąsias dienas atlikus sekoskaitos tyrimus, užfiksuota 17 delta atmainos atvejų, jie nustatyti šešiose apskrityse: aštuoni nustatyti Vilniaus, penki Utenos, po vieną Šiaulių, Panevėžio, Klaipėdos ir Alytaus apskrityse.

Apibrėžė delta varianto pavojų

Genominis epidemiologas daktaras Gytis Dudas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, kad negalėtų lažintis ar liepos 1 dieną pasibaigęs karantinas jau yra paskutinis.

„Realiai turime faktorių, kuris mums padeda – vakcinacija, bet stebime ženkliai ją sustojusią. Supraskime, kada viskas priklauso nuo žmonių, tada ir atsiranda milžiniškas nežinomumo faktorius. Ir jei į rudenį einame su dabartiniais vakcinavimo tempais, karantinas man atrodo tampa neišvengiamas.

Kita vertus, jei žmonės pasirūpina, nusprendžia skiepytis, galime išvengti apskritai kažkokių ribojimų. Dėl to man ir lieka daug kas neaišku, nes praktiškai viskas priklauso nuo pačių žmonių“, – kalbėjo epidemiologas.

Kai kurie žmonės kalba, kad negadins savo vasaros atostogų vakcinos klausimais. Bet tada, anot epidemiologo, gali tekti susidurti su nauja problema rudenį – vakcinų tiesiog nebus ir šaldytuvai bus tušti.

„Pasakyčiau taip, dauguma plačiau naudojamų vakcinų Lietuvoje pilnas vakcinavimas užtrunka, mažiausiai 3 savaites. Vienos dozės vakcinos efektyvumo, apsaugant nuo delta varianto, kol kas neturime. Bet matant kitų vakcinų rezultatus, per daug vilčių į tai nedėčiau. Tiesiog reikia prisiminti, jog tos vakcinos šaldytuvuose ilgai gulėti negali“, – priminė G. Dudas.

Vilnius, karantinas,pandemija,žmogus, žmonės,

Europoje sparčiai plinta delta viruso atmaina, keičia ji ir atostogų planus. Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ epidemiologas G. Dudas teigė, kad delta atmaina yra dvigubai grėsmingesnė nei alfa, vadinamoji britiškoji atmaina.

„Jeigu prisiminsime iš anksčiau, tai alfa variantui ar britiškajai atmainai Lietuvoje dominuojančia užteko tapti 2 mėnesių. Kai ji pradėjo keliauti sausio ir vasario mėnesiais, o kovą laisvinamas karantinas. Visa banga, kuri buvo po kovo pradžios, realiai buvo sukelta alfa varianto.

O kai kalbame apie deltą variantą, jis yra maždaug 60 procentų lengviau užkrečiamas nei alfa. O pats alfa buvo 60 procentų labiau užkrečiamas nei pirminis. Tai praktiškai delta variantas yra dvigubai užkrečiamesnis už tą pirminę atmainą, kuri peršoko į žmones. Ir delta variantas žmones guldo į ligonines du kartus dažniau nei alfa variantas, kuris irgi į ligonines paguldė daugiau žmonių nei pirminis variantas“, – apie šią atmainą pasakojo epidemiologas.

G. Dudas kalbėjo, kad net ir sezoniškumas Europoje nesumažina atvejų skaičiaus.

„Šiuo atveju ta grėsmė dėl efektyvesnio plitimo, didesnių hospitalizacijos mastų šitas iššūkis yra milžiniškas šiuo metu. Ir mes matome kaip Europoje vasarą, kuomet dėl sezoninių aplinkybių viruso perdavimas turėtų būti mažesnis, mes matome atvejų kilimą. Ir dar vienas dalykas – delta variantas priešingai nei alfa, gali iš dalies apeiti imuninį atsaką – jei yra persirgta kitomis atmainomis. Tai reiškia, jog didėja tikimybė užsikrėsti, jeigu žmogus buvo persirgęs, pasiskiepijęs“, – Žinių radijo laidoje sakė G. Dudas.

Jis priminė, kad mokslininkai turi labai gerų įrodymų, kurie sako, jog abi „AstraZeneca“ arba „Pfizer“ vakcinos nuo koronaviruso dozės žmonių apsaugo nuo hospitalizacijos maždaug 96 procentais.

„Tai žmonės, kurie gula į ligonines, susirgę būtent delta variantu, milžiniška dalis jų bus ta, kurie neturės skiepo. Ir abi „AstraZeneca“ arba „Pfizer“ vakcinos dozės maždaug 80 procentų apsaugo nuo simptominės infekcijos“, – sakė epidemiologas.

„Šito iššūkio sprendimas yra vakcinacija, viskas priklauso nuo žmonių – koks bus ruduo, kokia bus žiema“, – aiškino epidemiologas G. Dudas.

Ragina savanoriškai izoliuotis po kelionės

Keliaujančius po užsienio šalis epidemiologas ragino savanoriškai karantinuotis, net atvykus iš ne tokių rizikingų šalių.

Epidemiologas G. Dudas sutiko su laidos klausytoju, jog trūksta aiškios komunikacijos ir stimulo skiepytis nuo koronaviruso.

„Visiškai pritariu. Man atrodo, kad viena iš dabartinių problemų yra ta, kurie sutiktų prisiimti atsakomybę, organizuoti tokias informacines kampanijas. Nes jei jos nepasiteisina, krenta galvos. Komunikacija turėtų būti žymiai platesnė. Gal net nevengiama patampyti už emocinių virvelių – prašyti žmonių papasakoti apie savo, šeimos ar pažįstamų ligas ar mirtis“, – sakė epidemiologas.

G. Dudas ragino nepamiršti ir fakto, kad ne visi Lietuvos gyventojai šią akimirką gali pasiekti vakcinas.

Vilnius, karantinas,pandemija,žmogus, žmonės,lauko, kavinė, darbuotojas,padavėja,

Yra ir gera žinia

Vilniaus universiteto (VU) Biotechnologijos instituto Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja profesorė daktarė Aurelija Žvirblienė teigė, jog sutinka su epidemiologės Daivos Razmuvienės teiginiu, jog delta variantas po keleto mėnesių Europoje bus dominuojantis.

„Taip, net neabejoju. Mūsų lauks tas pats, kas dabar Jungtinėje Karalystėje, tik jie didesnį procentą žmonių yra paskiepiję. Jie mato augantį infekcijų skaičių, bet jis ne taip stipriai koreliuoja su hospitalizacijos skaičiais ir tai yra gera žinia“, – laidoje sakė A. Žvirblienė.

Ji davė ir patarimą – susilaikyti šią vasarą nuo kelionių.

„Mes jau Lietuvoje turime visas įmanomas atmainas. (…) Visa tai įvežta iš užsienio. Tikrai mano prašymas ir patarimas. Lietuva tokia graži šalis vasarą. Kodėl nepasimėgavus vasara Lietuvoje“, – sakė profesorė.

Jos teigimu, koronaviruso delta atmaina „bijo“ skiepų, tačiau ne taip efektyviai, kaip kitos atmainos.

Vakcinos nuo koronaviruso

Kodėl neįtraukiami šeimos gydytojai?

Šeimos medicinos klinikos vadovas prof. Leonas Valius laidoje pabrėžė, jog į vakcinacijos procesą dabar šeimos gydytojai turi būti įtraukti kur kas aktyviau.

„Iš pat pradžių sakiau, kad šeimos gydytojai turi įsitraukti į vakcinacijos procesą. Tai yra labai efektyvu, senjorų atžvilgiu“, – teigė L. Valius.

Jis teigė, kad kai kviečia šeimos gydytojas, ar klinikos personalas vakcinuotis, atvyksta 9 iš 10 senjorų.

Jis, visgi, ragino naudotis vasara ir saugiai keliauti.

„Nežinau, ar būsiu populiarus, ar ne. Bet aš siūlau naudotis ta proga. Karantinas toks ilgas turėjo didelę įtaką. Tai jei yra galimybė, ja reikia naudotis, tik pasižiūrėti į žemėlapį užkrečiamumo“, – laidoje kalbėjo medikas.

Jis teigė, kad Lietuva kol kas yra pavėluotoje ieškojimų fazėje dėl masinės vakcinacijos proceso.

Gydytojas ragino nelaukti rudens ir skiepytis kuo greičiau. L. Valius laidoje kalbėjo, jog labai tikisi, jog bus paskiepyta 70 procentų visuomenės, tačiau realiau bus pasiekta 60 procentų riba. Nebent bus pakeistas vakcinavimo procesas.