Lenkiškoje maisto prekių parduotuvėje Londone buvo iškabintos skrajutės su klausimu: „ar jau registravaisi?“. Klausimas skirtas imigrantams, norintiems legaliai tęsti gyvenimą JK. Tokias skrajutes ES Piliečių teisių gynėjai dalino ir gatvėje.

„Daug girdime iš pažeidžiamų gyventojų, pavyzdžiui, vyresnių žmonių, kad jų statusas yra saugus. Jie net nežino, kad turi registruotis, nes jau labai ilgai JK. Dažnai girdime iš tėvų, kad jų statusas yra perduodamas vaikams, bet taip nėra. Reikėjo pateikti individualų prašymą kiekvienam vaikui“, – kalbėjo ES piliečių teisių aktyvistė Lara Parizotto.

Panašiai manančių pasitaikė ir tarp lietuvių. Didžiosios Britanijos lietuvių bendruomenės pirmininkės Alvijos Černiauskaitės teigimu, tikrai buvo tokių, kurie galvojo, kad jiems nereikia registruotis arba tų, kurie galvojo, kad suaugę žmonės užsiregistruoja, o vaikai automatiškai jau priklauso.

„Tačiau visus informavome, kad reikia kiekvienam individualiai ir kiekvieną vaiką ar kūdikį registruoti.“

Skaičiuojama, kad iki balandžio pabaigos buvo pateikta beveik 250 tūkst. registracijos prašymų. Lietuvos ambasadorius JK patikslina, kad tai reiškia bendrą prašymų skaičių, o ne tai, kad tiek lietuvių registravosi, mat prašymai galėjo kartotis. Pavyzdžiui, tikslinant duomenis.

„Galbūt tikslesnis skaičius yra tas, kurį turime apie jau suteiktus statusus. Vadinamąjį pilną įsikūrimo statusą jau yra gavę 175 tūkst. Lietuvos piliečių, o tą dalinį įsikūrimo statusą – 53 tūkst.“, – komentavo ambasadorius Renatas Norkus.

Registruotis nėra sudėtinga ir užtrunka vos kelias minutes.

„5-10 minučių ir tie žmonės, kurie yra čia dirbę ir užregistruoti sistemoje, jiems dažniausiai net nereikia jokių dokumentų pateikti, tereikia save identifikuoti arba pasu, arba ID kortele“, – aiškino A. Černiauskaitė.

JK valdžia džiaugėsi, kad kone 5 mln. žmonių pavyko sklandžiai registruotis ir tarp jų daugiau buvo lenkų ir rumunų.

Tie, kurie nespėjo dėl objektyvių registruotis, dar turės papildomo laiko – 28 dienas. Nelegaliai gyvenantiems ir dirbantiems bus liūdniau.

„Bus neįmanoma susirasti darbo, jeigu neturėsi legalaus pagrindo, kuriuo vadovaujantis esi šioje šalyje arba sveikatos apsaugos sistemos, įvairios socialinės paslaugos bus tikrai suvaržytos. Tie žmonės turės greitai apsispręsti, ar aplikuoti ir sugebėti gauti tą statusą, ar palikti šią valstybę“, – įspėjo ambasadorius R. Norkus.

Nors pernai imigracija Lietuvoje buvo didesnė nei emigracija, tačiau po karantino atsivėrus ES valstybėms, emigracija vėl didėja.

„JK vis dar yra pakankamai patraukli kalbant apie pajamų skirtumus, darbo užmokestis yra daugiau nei 2,5 karto didesnis JK. Aišku, tas skirtumas aptirpo nuo 6 kartų, kada įstojame į ES iki 2,5. Galbūt jau emigruoti iš Lietuvos nėra tokio didelės paskatos, bet galbūt dar kitas konkurencinis JK yra tas, kad kainų lygis yra vienas žemesnių“, – komentavo Ž. Mauricas.