Pajuto kultūrinį šoką

Kaip Delfi sakė socialdemokratų frakcijos narė Vilija Targamadzė, ją, į Seimą atėjus iš akademinės bendruomenės, parlamente ištiko šokas.

„Pirmomis dienomis tai man buvo kultūrinis šokas, nes aš esu atėjusi iš akademinės aplinkos, kur yra daugiau kalbama argumentais, kiekviena nuomonė yra pagrindžiama, o neišreiškiama emocionaliai ir kartais netgi chaotiškai iššokus. Čia iš pat pradžių pasirodė netvarka, paskui aš pradėjau suprasti, kaip čia kas vyksta, bet žmogui iš akademinės aplinkos yra iš tikrųjų sudėtinga kartais matyti tokias situacijas“, – pastebėjo V. Targamadzė.

Ji pripažino nesitikėjusi ir tokio valdančiųjų bei opozicijos susiskaldymo.

„Man norėtųsi, kad iš tikrųjų, kai reikia balsuoti už Lietuvai reikalingus sprendimus, nebūtų skirstoma į valdančiuosius ir opoziciją, o reikėtų modeliuoti į perspektyvą, kas Lietuvai ir jos žmonėms parankiau – ir tai pasverti“, – teigė LSDP frakcijos atstovė.

Vilija Targamadzė

Tokį susiskaldymą parlamentarė pastebi ir dirbdama Švietimo ir mokslo komitete. Tiesa, V. Targamadzė teigia jau perpratusi „žaidimo taisykles“, tačiau stengiasi nežaisti užkulisinių žaidimų.

„Nėra man tai labirintas, iš kurio negalėčiau išbristi – suprasti, tai daugiau-mažiau supratau, bet aš tuo dar nesinaudoju, nes man atrodo, kad žmonės turi sustoti, pagalvoti ir reflektuoti savo veiklą, komentuodami ją ir projektuodami Lietuvos perspektyvą“, – pažymėjo Seimo narė.

Panašiai kalbėjo ir Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė.

„Buvo kultūrinis šokas tik pradėjus darbą, dabar jau pripratau. Pagrindiniai pastebėjimai būtų, tai, kad darbo valandos labai ilgos. Darbo labai daug ir įsivaizdavimas, kad Seimo nariai atostogauja yra labai klaidingas. Niekada turbūt per savo gyvenimą tiek daug ir tokių ilgų valandų nedirbau“, – pastebėjo parlamentarė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į bendravimo Seime kultūrą.

„Ateinu iš labai inteligentiškos aplinkos, dirbau prieš tai ligoninėje, mokiausi universitete, tai tokios žemos kultūros mano lankytose įstaigose ir darbovietėse neteko matyti, kaip čia“, – pripažino M. Danielė.

Morgana Danielė

Dažnai parlamento rūmuose vyraujančiu chaosu nustebo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Ligita Girskienė.

„Aš esu pakraupusi nuo vyraujančio chaoso. Mane labai nustebino. Darbo krūvis manęs nenustebino, darbo valandos buvo ir taip ilgos ankstesniame darbe, bet norėčiau pastebėti – atrodo, kad puodas virė, virė, bet rezultato kaip ir nėra: mes svarstėme daug įdomiausių, tokių kontroversiškų klausimų, pavyzdžiui, partnerystės įstatymai, įvairūs alkoholio ribojimai, akcizai, tabakas, narkotikai, diskusijos lyg ir vyko, bet rezultato neturime“, – Delfi sakė parlamentarė.

Ji sukritikavo dabartinę Vyriausybę, kuri, pasak jos, neturi konkrečių žmonėms naudingų sprendimų, kurie paliestų kasdienį žmogaus gyvenimą.

„Daug chaoso, daug politikavimo ir susipriešinimo“, – įvertino L. Girskienė.

Ji teigė jau perpratusi darbo Seimo nariu specifiką, tačiau nuostabų vis tiek dar kartais kyla.

„Aš negaliu suvokti, kodėl yra, pavyzdžiui, blokuojami labai geri teisės aktų pakeitimai, kurie iš tikrųjų pagerintų žmonių gyvenimą – kartais iš principo nepraleidžiami, net jų pateikimas negalimas. Aš pati keletą teisės aktų teikiau, kurie net nepraėjo pirmos pateikimo stadijos. Kyla klausimų, ar tas principingumas šioje vietoje reikalingas“, – svarstė LVŽS frakcijos narė.

Vis dėlto Seimo narė pažymėjo pažįstanti Seimo statutą, parlamento informacines darbo sistemas ir jau ruošiasi rudens sesijai.

„Turiu rudens sesijai idėjų ir per vasarą aktyviai dirbsiu su rinkėjais, kadangi esu išrinkta Klaipėdoje vienmandatėje“, – pridūrė L. Girskienė.

Darbo Seimo nariu pradžioje šokas, kaip pripažino, ištiko ir LSDP frakcijos narį Tomą Bičiūną.

„Jeigu būtumėt paklausę, koks įspūdis, pavyzdžiui, po pirmos ar antros darbo savaitės, tikrai būčiau didelėmis, išsiplėtusiomis akimis pasakęs, kad šiek tiek nesuprantu, kur esu, nes atrodė, kad norėtųsi plenarinėje posėdžių salėje drausmės – įprastai vienas kalba, kitas klauso, o čia gali būti įvairiai: ir pavaikščiojimų, ir viso kito. Nebuvau pratęs“, – pripažino parlamentaras.

Vis dėlto, pasak jo, dabar kasdienybė parlamente nebestebina.

„Dabar galiu pasakyti, kad, atrodo, greit perpratau, kaip čia kas bendrauja ir ką galima padaryti. Nebeturiu nusistebėjimo, kad kažkas čia ne taip. Man atrodo, kad aš nesijaučiu svetimose rogėse, nors gal iki didelių lyderysčių dar reikia laiko“, – teigė T. Bičiūnas.

Ko tikėjosi, tą Seime ir rado

Vis dėlto ne visus Seimo naujokus darbo parlamente rutina nustebino. Konservatorių frakcijos nario Audriaus Petrošiaus teigimu, įspūdis po pirmos pilnos darbo sesijos Seime jam liko geras.

„Iš naujoko pusės kalbant, tai, kadangi lūkesčiai buvo adekvatūs ir tą darbą suvokiau panašiai, kaip pamačiau čia patekęs, tai neturėjau dėl ko nusivilti. Turėjau įvairios patirties, prisilietėm prie pakankamai svarbių klausimų, priėmėme svarbių sprendimų, buvo ir tam tikrų nesutarimų, nuomonių išsiskyrimo – turėjau pakankamai spalvingą tą politinį procesą šioje sesijoje, kuria esu patenkintas“, – sakė parlamentaras.

Audrius Petrošius

Paklaustas, ar, kaip kai kurie kolegos, taip pat buvo lengvai šokiruotas bendravimo Seime kultūra, A. Petrošius atsakė neigiamai.

„Aš kaip tik mėgstu pasidžiaugti, kad ta kultūra po truputį kyla į viršų. Šiais metais Seimas pakankamai atsinaujinęs, ir, per kultūros prizmę žiūrint, man atrodo, tai irgi yra juntama“, – pažymėjo jis.

Savo ruožtu Darbo partijos frakcijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė teigė, kad po sesijos „toks jausmas, jog niekas nepasikeitė.“

„Nelabai svarbu, ar praėjęs Seimas, ar šis, nes elgsena iš principo yra analogiškai tokia pati“, – konstatavo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Jai kultūrinio šoko Seime nebuvo.

„Aš esu Seime pirmą kartą kaip Seimo narė, bet esu dirbusi Seime ir pakankamai vis tiek aukštame lygmenyje, tai man yra tekę tą kultūrą pažinti, tad kultūrinio šoko nebuvo, nes aš jau maždaug žinojau, kas manęs laukia.

Aš dėjau viltis, kad, susirinkęs jaunesnis, daugiau moterų turintis Seimas atneš truputį kitokios kultūros ir pagerins tą vidutinį lygį, bet taip neatsitiko dėl siaurų, dažniausiai partinių, koalicinių interesų“, – pažymėjo Darbo partijos frakcijos narė.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Ji labiausiai pasidžiaugė, kad pavyko kolegoms pristatyti daug partijos programinių idėjų ir įvyko diskusijos dėl į pensiją išeinančių pedagogų išmokų, PVM sumažinimo kai kurioms įmonėms, atliekų tvarkymo klausimų. Taip pat, – kad priimtas projektas dėl sutrikimų, neįgalumą turinčių vaikų mokyklos baigimo.

Kartu I. Kačinskaitė-Urbonienė išskyrė ir vieną projektą, kurio pateikimui buvo pritarta ir tai, pasak jos, ypatingai nuliūdino.

„Man vakar buvo labai liūdna diena, kai valdantieji pritarė Mokslo ir studijų įstatymo projekto pateikimui, kuriuo mažės Lietuvoje studentų. (...) Pritarimas, kur siekiama suvienodinti valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų vietų reikalavimus, atneš labai daug žalos aukštajam mokslui ir apskritai švietimui“, – pažymėjo parlamentarė.

Didelės nuostabus pradėjus dirbti Seime nepajuto ir buvęs Neringos savivaldybės tarybos narys, liberalas Andrius Bagdonas.

„Įspūdžiai geri, kadencijos pradžioje buvo pakankamai sudėtinga priprasti, nors ir savivaldoje dirbau daugiau kaip dešimt metų, nes savivaldos reglamentas šiek tiek skiriasi nuo Seimo statuto ir priėmimo stadijų, bet pavasario sesijoje viskas sekėsi gana gerai“, – teigė parlamentaras.

A. Bagdonas paskaičiavo, kad dėl įvairių sprendimų teko balsuoti beveik 1 tūkst. kartų.

Andrius Bagdonas

„Džiaugiuosi, kad daugelyje sprendimų dalyvavau pats, balsavau. Taip pat pats teikiau tris individualius įstatymo projektus, tada su kolegomis 23, taip pat siūliau vieną pataisą, o su kolegomis dar 14 pataisų įstatymų projektams. Taigi, gana intensyviai“, – pažymėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas.

Jis pasidžiaugė sulaukęs palaikymo projektams dėl 1,2 proc. GPM skyrimo tik nevyriausybiniam sektoriui ar dėl perteklinių alkoholio draudimų atšaukimo. O kultūra Seime, pasak jo, yra panaši kaip ir savivaldoje.

„Savivalda turbūt yra Seimo atspindys – būna ir įžeidinėjimų, ir įvairių kitų neetiškų poelgių. Tai nenustebino, bet kartais būna labai gaila laiko, nes tokioms tuščioms diskusijoms ir ginčams apie nieką yra labai daug atimama laiko, o kiti visi turi sėdėti ir stebėti tam tikrą „cirką“, – pridūrė A. Bagdonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)