Universiteto rektorius prof. Rimvydas Petrauskas tris diplomus įteiks asmeniškai buvusiems Vilniaus universiteto studentams: Anzelmai Keturakytei Vaišnorienei, Eleonorai Vincentinai Rudolevičiūtei Žemaitaitienei ir Vytautui Stanikūnui.

Kitus šešis simbolinius diplomus atsiims nominantų artimieji.

Atminties diplomais apdovanojami 1941-1952 metais iš universiteto pašalinti studentai.

Prieš penkerius metus įsteigtas Vilniaus universiteto Atminties diplomas yra universiteto istorijoje buvusių klaidų pripažinimo simbolis, pagarbos neteisybę patyrusiems buvusiems bendruomenės nariams ženklas.

Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas – įvertinti totalitarinių režimų poveikį VU bendruomenei, atrasti nuo jų nukentėjusius asmenis, simboliškai grąžinti juos į universiteto bendruomenę.

Į atminties diplomą galėtų pretenduoti daugiau kaip tūkstantis žmonių: lietuviai, lenkai, žydai. Vien nacių okupacijos pradžioje VU privalėjo palikti ar buvo pašalinti apie 650 žydų, apie 80 lenkų tautybės žmonių ir keli šimtai lietuvių, kuriems taip pat buvo atimta galimybė dirbti ar studijuoti VU pirmosios ir antrosios sovietų okupacijos metu.

Šiuo metu jau rasta ir simboliniais diplomais pagerbta per pusantro šimto asmenų. Kitų vis dar ieškoma. Todėl VU kviečia asmenis, kurie dėl politinių režimų po 1940 metų birželio 15 dienos buvo pašalinti iš VU, arba tuos, kurie savo aplinkoje pažinojo tokių žmonių, teikti užklausas arba pildyti anketą dėl asmenų pagerbimo atminties diplomu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)