Naujos redakcijos Korupcijos prevencijos įstatymo projektą Seimui pateikė Lietuvos Respublikos prezidentas. Įstatymo projektas rengtas kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetu (NSGK).

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį STT išplatintame pranešime pabrėžia, kad šis įstatymas, atitinkantis Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijas ir gerąsias praktikas, kurs sisteminę Lietuvos atsparumo korupcijai aplinką.

„Kai pasaulyje trūksta saugumo, korupcijos keliamos grėsmės šaliai yra dvigubas pavojus. Valstybė turi būti sveika, stipri ir vieninga. Tuo tarpu korupcinis sugedimas šalį skaldo ir silpnina, smukdo jos ekonomiką, griauna piliečių pasitikėjimą savo valstybe. Seimo vakar priimtas įstatymas yra savalaikis Lietuvos atsparumą stiprinantis instrumentas,“ – sako šalies vadovas.

Tuo tarpu STT direktorius Žydrūnas Bartkus sako, kad naujuoju Korupcijos prevencijos įstatymu siekiama, kad viešojo sektoriaus institucijose būtų skiriamas realus vadovų dėmesys antikorupcinės aplinkos kūrimui, o asmenys, atsakingi už korupcijos prevenciją, turėtų ne tik pareigą, bet ir pakankamas garantijas tokiai veiklai vykdyti.
„Dar vienas svarbus aspektas – sudaromos sąlygos pamatuoti korupcijos prevencijos rezultatus, taip skatinant skaidrumo pokyčius. Tik iš esmės pakeitus antikorupcinės aplinkos kūrimo kultūrą, sustiprinus antikorupcinį sąmoningumą, galime pasiekti aukštesnę viešojo sektoriaus skaidrumo kokybę, taip pat – didesnį žmonių pasitikėjimą“, – pranešime cituojamas STT direktorius.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, korupcijos prevencijos sričiai trūko reikšmingų pokyčių, tad priimtas įstatymas taps pagrindu šiems pokyčiams pradėti.

„Džiaugiuosi bendru Prezidentūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir NSGK darbu bei rezultatu. Sukurta visuotiniu įsitraukimu grįsta kovos su korupcija sistema prisidės prie skaidrumo didinimo valstybėje“, – teigė L. Kasčiūnas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)