Europos Komisijos vadovės vizito tikslas Lietuvoje – Vyriausybės parengto plano dėl ekonomikos gaivinimo fondo lėšų naudojimo tvirtinimas, dėl jos vizito datos Vilniuje sprendė prezidentūra. Kai kurių politikų teigimu, prezidentūra negalėjo nežinoti, kad premjerės tądien nebus Vilniuje.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas S. Spurga sako, kad tai kenkia bendriems sprendimams.

„Nenorėčiau padaryti aiškios išvados. Nes yra įvairūs faktai, gal kažko mes ir nežinome. Aš pastebėjau, kad praėjusį trečiadienį pasirodė pranešimai, jog ministrė pirmininkė derina U. von der Leyen vizitą ir būtent jos darbotvarkę. Kaip šitaip išėjo toks dalykas, kurį galima vadinti ir nesusipratimu kol kas lieka neaišku. Tačiau galime čia konstatuoti, kad įtampos esama. Ir ji tokia degi, įtempta, kad užtenka žiežirbos ir mes kalbame apie tai, spėliojame, kaip čia yra“, – laidoje „Info diena“ sakė politologas S. Spurga.

Laidos pašnekovas konstatavo, jog prezidento G. Nausėdos ir premjerės I. Šimonytės santykiai yra įtempti. Jis priminė ir vieną visai neseną epizodą.

„Prisiminkime vieną kartą jau toks nedidelis laužas buvo įsidegęs. Kai pačioje birželio pradžioje EK prezidentė padėkojo už vakcinų skyrimą Rytų Partnerystės šalims – iš pradžių prezidentui, o po to tą įrašą ištrynė ir atsirado padėka ministrei pirmininkei I. Šimonytei. Tai privertė krapštyti galvas ir svarstyti, kas čia vyksta“, – tikino MRU politologas.

NATO viršūnių susitikimas 2021

Laidos pašnekovas priminė ir dar vieną faktą – prezidentas ir premjerė paskutiniu metu mažai bendrauja.

„Tas nelaimingas ginčas dėl atstovavimo EVT kenkia Lietuvos politikai, politiniam prestižui tarptautinėje erdvėje. Tai neleidžia efektyviai spręsti daugelio klausimų. Pasirodė žinios, jog prezidentas ir ministrė pirmininkė mažai bendrauja, mažai susitinka, nekalba ir telefonu, iš viso beveik nekalba. Tai yra bloga tradicija, jog prasidėjusi konfrontacija jau pradeda veikti destruktyviai“, – savo požiūrį dėstė S. Spurga.

Šio konflikto padariniai jaučiami ir Seime, bei Vyriausybėje – prieš G. Nausėdą pasisako neigiamai.

„Situacija lygioje vietoje yra gana įtempta“, – teigė laidos pašnekovas.

„Akivaizdu, kad yra gilesnės priežastys. Seime kilo tas sumanymas, jog reikėtų pastumti prezidentą iš EVT, bet tas sumanymas buvo gana nevykęs. Nes geras politikas pradėdamas iniciatyvą mato ir tolesnius žingsnius – kaip viskas gali pasibaigti. O tas kardas buvo pakeltas ir nuleistas, nors ta konfrontacija tęsiasi. Jei kalbame tik apie šitą epizodą“, – aiškino jis.

MRU politologas laidoje „Info diena“ priminė ir visuomenės nuomonės apklausas, kurios rodo, jog absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų mano, jog Lietuvai EVT turėtų atstovauti prezidentas.

„Tai ši konfrontacija kenkia ne tik klausimų sprendimui, bet ir pakenkė patiems konservatorių reitingams. Tą reikia daryti pasvertai, numatant tam tikrus konstruktyvius veiksmus. Ir bandyti užimti tą teritoriją, kurią įmanoma užimti. O dabar išeina taip, kad didelė tikimybė, jog prezidentas šitoje kovoje išeis laimėtojas. Tą matome reitingų lentelėse“, – tikino politologas S. Spurga.

MRU politologas S. Spurga laidoje „Info diena“ priminė ir apie kitus konfliktus – tarp ekspremjero Sauliaus Skvernelio ir G. Nausėdos, Algirdo Butkevičiaus ir Dalios Grybauskaitės konfliktus.

„Tai yra tam tikras užprogramuotas konfliktas tarp pareigūnų, bet norėtųsi, jog dialogas buvo labiau konstruktyvus. O jeigu yra nesutarimų, kad vyktų konstruktyvi diskusija“, – kalbėjo politologas S. Spurga.