Ji trečiadienį su Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT), taip pat Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Švenčionių, Varėnos ir Zarasų rajonų merais ar atstovais aptarė užsieniečių apgyvendinimo galimybes.

Pasak ministrės, nemažėjant nelegalios migracijos srautams, su savivaldybėmis ieškoma sprendimų, kaip apgyvendinti užsieniečius, kurie iki šiol apgyvendinami Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) patalpose.

„Situacija nėra lengva, iki šiol VSAT apgyvendino neteisėtai sieną kirtusius asmenis savo turimose patalpose, bet akivaizdu, kad turime ieškoti ir kitokių sprendimų. Iš jų ypač reikalingas bendradarbiavimas dėl testavimo ir izoliacijos“, – ministerijos pranešime teigė A. Bilotaitė.

„Taip pat labai svarbu užtikrinti savivaldybių gyventojų saugumą. Natūralu, kad nerimas kyla, bet tarnybų pareigūnai yra nuolat pasirengę rūpintis viešosios tvarkos užtikrinimu“, – pridūrė ji.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) duomenimis, VSAT padaliniuose galima apgyvendinti 835 asmenis, dabar užimtos 444 vietos.

„Matome, kad srautai prie valstybės sienos nemažėja, todėl mums reikia planuoti ateitį. Vienas svarbiausių aspektų – neteisėtų migrantų apgyvendinimas ten, kur yra VSAT padaliniai, siekiant užtikrinti didžiausią saugumą“, – teigė pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas.

Anot jo, apie 80-90 proc. nelegalių migrantų sulaikoma.

VRM teigimu, savivaldybių atstovams susitikime trečiadienį vienas pagrindinių klausimų buvo saugumas.

„Mes, be abejo, ieškome sprendimų, kaip apgyvendinti ir sudaryti tinkamas sąlygas sulaikytiesiems, tačiau tikimės bendradarbiauti ir su centrinėmis institucijomis. Vienas svarbiausių aspektų – saugumas, todėl reikia kitų tarnybų pagalbos. Be abejo, apribojimai, susiję su COVID-19 liga, izoliavimusi ir testavimu, kelia papildomų sunkumų“, – sakė Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius.

Jis taip pat pridūrė, kad jo vadovaujamos savivaldybės teritorijoje galėtų būti skirtas sklypas moduliniams nameliams pastatyti ir įrengti.

Savivaldybių atstovai taip pat sakė, kad migrantai galėtų būti apgyvendinti mokyklose ar kultūros centruose.

„Būtina užtikrinti bendradarbiavimą, skirti atsakingus asmenis, kad tiek savivaldybės, tiek kitos institucijos turėtų vienodą informaciją, taip pat būtina užtikrinti, kad savivaldybėms būtų padengtos jų patirtos išlaidos“, – teigė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

BNS antradienį skelbė, kad VRM rugpjūtį už 150 tūkst. eurų ketina įsigyti modulinių namelių neteisėtiems migrantams, šie nameliai talpintų iki 800 asmenų ir būtų pastatyti Pasieniečių mokyklos teritorijoje.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 636 neteisėti migrantai, daugiausia – irakiečiai. Šis skaičius yra beveik aštuonis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius.

Lietuvos pareigūnai įtaria, kad išaugę nelegalios migracijos srautai yra Baltarusijos režimo organizuojama operacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)