Antradienį parlamentarai po svarstymo pritarė Konstitucijos pataisų projektui dėl amžiaus cenzo mažinimo dalyvaujant Seimo rinkimuose. Už tai, kad parlamentaro mandato galima būtų siekti ne nuo 25 metų, kaip yra dabar, bet nuo 21 metų, balsavo 88 Seimo nariai, 3 buvo prieš, 20 parlamentarų susilaikė.

Pagal siūlomą Konstitucijos pataisų projektą, „Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.“

Seimo narė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė kvietė pritarti Konstitucijos pataisai, nes jaunimui puikiai sekasi įsilieti į Lietuvos politinę padangę, dalyvauti diskusijose ir kokybiškai dirbti. „Leiskime rinkėjams rinktis“, – agituodama už Konstitucijos pataisą, sakė parlamentarė.

Liberalas Simonas Gentvilas teigė norįs padrąsinti Seimą žengti šį žingsnį, keičiant Konstituciją. Jis atkreipė dėmesį, kad tik Italija, Graikija, Kipras ir Lietuva turi tokią aukštą kandidatavimo į Seimą kartelę.

Konstitucijos pataisų priėmimas, Seimo vicepirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko nuomone, paskatintų jaunimą aktyviau dalyvauti rinkimuose ir balsuoti.

Nepritarti Konstitucijos pataisai kvietė „valstietė“ Laima Nagienė, nes, anot jos, 21 metų žmogus neturi jokios patirties, tačiau jo balsas galėtų lemti kitų žmonių gyvenimą. Parlamentarės nuomone, toks jaunas žmogus galėtų būti, pavyzdžiui, Seimo nario padėjėjas, patarėjas.

Liberalų sąjūdžio frakcija stebisi tokiais opozicijos atstovų pareiškimais, šios frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad tokiu elgesiu opozicija parodo savo veidmainiškumą.

„Opozicija nėra nuosekli. Iš vienos pusės, nuolat kartoja, kad valdančioji koalicija jų negirdi ir ignoruoja, tačiau, kai ateina laikas veiksmais įrodyti savo kalbas, patys stabdo platesnio atstovavimo iniciatyvas",– sako E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas sako, kad situacija yra daugiau nei keista – žmogus gali atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos institucijose, bet negali spręsti nacionalinio lygio klausimų.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 2/3 visų Seimo narių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)