Skirtingai nei po pirmojo karantino pernai birželį, kai daugelis žmonių netvėrė džiaugsmu dėl pasibaigusių ribojimų, šį kartą žinia apie karantino pabaiga sutikta santūriai.

„Susigyvenau, aš priėmiau tai kaip būtinybę, pasvėręs pliusus ir minusus. Viskas buvo gerai“, – LNK žinių žurnalistams sakė vilnietis.

Kita moteris teigė, jog kaukę dabar išmes.

„Atsirado nauji įpročiai pabūti su savimi ir džiaugtis tuo. Laimę atrasti paprastuose dalykuose – kaip gėlėse“, – teigė vilnietė.

„Pavargom nuo visko – nuo sėdėjimo namuose, nuo tų visų žinių, baisybių“, – kalbėjo šiaulietė.

Kita moteris teigė, jog buvo sunku nesimatyti su artimaisiais ir šeima.

Baigėsi karantinas, tačiau ribojimai – ne. Karantiną Vyriausybė nuo liepos atšaukia, bet lieka ekstremalioji situacija.

„Dalis apribojimų, kurie buvo ar yra taikomi karantino režime pilna apimtimi persikelia į ekstremaliosios situacijos reguliavimą. Tai visų pirma yra susiję su žmonių judėjimu per sieną – atvykimu ir išvykimu“, – pirmadienį sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Su karantinu nesibaigia ir kaukių dėvėjimas. Parduotuvėse, kavinėse ir viešajame transporte ir bet kur, kur gaunama paslauga, kaukės ir toliau lieka privalomos.

„Prekybos centrai, parduotuvės, viešojo ir privataus sektoriaus institucijos, kurios teikia paslaugas klientams“, – apie kaukių dėvėjimą nuo liepos mėnesio pirmadienį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Žadėjusi, kad panaikinus karantiną Galimybių paso neliks, Vyriausybė ir po liepos 1–osios palieka jį galioti. Šio dokumento prireiks dideliuose renginiuose, festivaliuose, koncertuose, kuriuose žiūrovai ne tik sėdi. Išliks reikalavimas į renginius registruoti iš anksto, platinant bilietus elektroniniu būdu. Be Galimybių paso renginiai galės vykti tik žiūrovams sėdint, užpildant ne visas vietas. Atvirose erdvėse renginio dalyvių skaičius neribojamas.

Vaikų būreliuose ir stovyklose uždarose erdvėse galimos grupės iki 30 vaikų.

O kitus pakeitimus skelbs sveikatos apsaugos ministras ir Operacijų vadovas A. Dulkys. Per artimiausias savaites su ekspertais žadama tartis ir dėl tvarkos, kada gali būti skelbiamas kitas karantinas.

Nors Lietuvos sergamumo žemėlapyje raudonų – blogiausių COVID–19 zonų nebelieka, premjerė I. Šimonytė ragina neatsipalaiduoti. Ji sako, kad priklausomai nuo epidemiologinės situacijos gali prireikti grąžinti karantiną.

„Tada gali būti taip, kad bus vieni reikalavimai nacionaliniu mastu, bet kiti – kažkokiu lokaliu mastu. Žodis karantinas gali grįžti kaip lokalus režimas tam tikroje teritorijoje“, – teigė I. Šimonytė.

Paramos priemones nukentėjusiam verslui žadama taikyti ir toliau, tačiau kai kurios išmokos liepą baigsis.

„Prastovos tęsiasi iki rugsėjo mėnesio, jos yra pririštos prie kalendorinių mėnesių, ne karantino. Savarankiškai dirbantieji yra susiję su karantinu, tačiau manome, kad tai turi būti su apribojimais susijęs dalykas. Jeigu nėra apribojimų, vadinasi žmonės gali grįžti į savo veiklas ir gali jas tęsti“, – LNK sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Paskutines Užimtumo tarnybos mokamas 260 eurų išmokas savarankiškai dirbantieji gaus liepos mėnesį.