Pirmadienį vakare VSAT Vilniaus pasienio rinktinės Adutiškio pasienio užkardos pareigūnai Švenčionių rajone sulaikė 11 ką tik iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusių asmenų. Jie neturėjo dokumentų, prisistatė Irako piliečiais ir pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Pirmadienį vakare bei antradienio naktį Varėnos rajone VSAT Varėnos pasienio rinktinės Aleksandro Barausko pasienio užkardos pareigūnai sulaikė du Baltarusijos piliečius, kirtusius sieną iš savo šalies ir Lietuvoje pasiprašiusius prieglobsčio.

VSAT duomenimis, iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 600 neteisėtų migrantų. Šis skaičius yra beveik pusaštunto karto didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.
Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 396. Taip pat sulaikyti 51 Irano, 45 Sirijos, 43 Baltarusijos, 18 Rusijos, 11 Turkijos, 10 Šri Lankos, 6 Tadžikistano, 5 Gvinėjos, 4 Indijos, 3 Afganistano, po 2 Jemeno, Egipto ir Gambijos bei po 1 Somalio ir Kongo piliečiai ar jais prisistatę asmenys.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams į pagalbą atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, o netrukus pasienyje su Baltarusija dirbti pradės Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX pareigūnai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)