Šeštadienį skelbiamos apklausos duomenimis, G. Nausėdą teigiamai vertina 63,1 proc. respondentų, gegužę jį teigiamai vertino 61,4 procento apklaustųjų. Antroji pagal populiarumą politikė – naujoji Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, ją palankiai vertino 49 proc. (gegužę – 49,7 proc.).

„Vilmorus“ vadovas V. Gaidys LRT radijui sakė, kad G. Nausėda palankiai vertinamas įvairiose amžiaus grupėse, tuo metu V. Blinkevičiūtę palankiau vertina vyresni žmonės, gyvenantys rajonų centruose, kaimiškose vietovėse. Trečioje populiariausių Lietuvos politikų reitingo vietoje birželį buvo iš penktosios vietos pakilęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jį teigiamai vertino 43 proc. apklaustųjų (40,1 proc. gegužę).

VDU politologas Bernaras Ivanovas „Delfi TV“ laidoje „Delfi dienos interviu“ svarstė, kas galėjo nulemti, kad konservatoriai atsidūrė trečioje vietoje.

„Priežastys yra įvairios, o viena pagrindinių be abejo yra ta, kad visgi nepavyko rinkėjams įrodyti, kad jie žino, ką daro, kad jie turi strategiją, viziją, turi planą, nes su planu, kaip matėme, išėjo nelabai gerai, nes konservatoriai jo taip ir neparodė, turiu omenyje kovido planą. Deja, kitas aspektas yra taip pat labai svarbus, tai – socialinės politikos vizijos trūkumas.

Bernaras Ivanovas

Buvo ištraukti epizodai, kurie užgožė viską, tiesiog užėmė didžiąją dalį eterio, turiu omenyje, Stambulo konvenciją, partnerystę, kurios realiai nėra aktualios dideliam kiekiui žmonių, žinoma, tai svarbu vertybiškai ir tie klausimai turi būti, tačiau turėjo būti ir kažkokia strategija, kuri suvienytų visus žmones, kad žmonės suprastų, ką ta Vyriausybė darys – ar jie kovos su skurdu, atskirtimi, pagal kurią mes pirmaujame Europoje, bet tokių dalykų iš viso nėra.

Mes pradžioje girdėjome, kad peržiūrės vaiko pinigus, paskui buvo mėtymasis, blaškymasis, jiems vis reikėdavo aiškintis, kad buvo ne taip suprasta“, – sako B. Ivanovas.

Anot jo, premjerei I. Šimonytei sunku buvo suvaldyti savo ministrus.

Summa summarum, tas sniego kamuolys ridenosi žemyn ir pasiekė tą logišką tašką. Kitas dalykas premjerės Šimonytės asmenybė. <...> Ji netapo konsoliduojančia premjere, politike. Ji nesugeba suvaldyti savo ministrų. Nes jie kalba vienus dalykus, paskui pasako kitus. Jų neigiamas reitingas irgi auga. Nepasiruošimas, nesusivokimas, kad reikia visgi dirbti, o ne kažkokius garsius pareiškimus deklaruoti“, – sako B. Ivanovas.

Vladas Gaidys

Laidoje sociologas Vladas Gaidys tikino, kad jau pastebima kelių mėnesių konservatorių reitingo mažėjimo tendencja.

„Tai yra tikrai neįprastas dalykas. Tiesą sakant, nelabai ir pamenu, kada jie (konservatoriai) buvo trečioje vietoje. Jie visą laiką bent jau buvo antroje arba pirmoje“, – sako V. Gaidys. „Trečią mėnesį yra tokia žemėjimo linija, matyt, kad čia yra tendencija.“

Paklausus, kodėl taip galėjo nutikti, sociologas įvardijo kelis dalykus.

„Čia galima tik spėlioti, niekas turbūt šimtaprocentinio atsakymo neturi. Vienas toks universalus dalykas, kad valdanti partija, kuri yra daugumoje, beveik nebūna taip, kad ji kiltų po rinkimų. Po rinkimų iškart dar yra tokia euforija, o po to ji mažėja. Taip yra buvę ir su valstiečių žaliųjų situacija, kai jie 2016 metais buvo daug surinkę, bet sparčiai pradėjo mažėti, ir jie kitais metais birželio mėnesį iš pirmos vietos ir nukrito“, – sako V. Gaidys.

Kitas dalykas, anot V. Gaidžio, yra konfrontacija su prezidentu.

„Prezidentas išlieka populiarus visose demografinėse grupėse ir jauni, ir seni jį palaiko. Jis buvo išrinktas tiesiogiai. Paprastai tiesiogiai išrinktas žmogus turi kažką tokio, dėl ko jam simpatizuojama“, – sako V. Gaidys.

Sociologas pakomentavo I. Šimonytės reitingą. Anot jo, nors reitingas pasikeitė nežymiai, tačiau įvyko svarbus psichologinis momentas.

„Aš norėčiau patikslinti, kad jeigu Tėvynės sąjungos tendencijos juda žemyn, tai Šimonytės reitingas per mėnesį labai mažai pasikeitė, tik tiek, kad labai psichologiškai svarbus tas taškas. Iš skirtumo teigiamo pliusinio – į minusinį, ir jos politinėje karjeroje tai įvyko pirmą kartą. Ji buvo ministre ir 2009 metais, kada buvo giliausia krizė, bet jos sugebėjimas buvo turėti gera reitingą net sunkiausiais laikotarpiais“, – sako V. Gaidys.

„Manau, kad Šimonytei labiau reikėtų pergyventi dėl viso ministrų kabineto, nes tik du ministrai turi teigiamą balansą“, – pridūrė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (683)