„Visa tai tęsėsi apie pusę metų – iš nepažįstamų vyrų gaudavau gašlių pasiūlymų, tokie pasiūlymai mane labai vargino, nuolat jaučiau psichologinį spaudimą, nerimą, dėl tokio terorizavimo naktimis negalėjau miegoti“, – prisipažino pareigūnė, kurios anketose taip pat buvo patalpinta daugybė jos asmeninių nuotraukų. Vienoje jų moteris buvo apsirengusi policijos pareigūnės uniforma.

Už tai, kad apie buvusią mylimąją paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją, galinčią paniekinti ir pažeminti bei pakirsti pasitikėjimą, klaipėdietis Romas (vardas pakeistas) buvo ne tik patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, bet ir nuteistas – teisėja Eglė Žakevičiūtė nusprendė, kad anksčiau neteistas ir pagal kontraktus užsienyje jūreiviu dirbantis vyras į valstybės biudžetą per metus privalės sumokėti 36 MGL (1 800 eurų) baudą.

Nukentėjusiąja pripažinta policijos pareigūnė ieškinio dėl neturtinės žalos nebuvo pateikusi, nors, kaip pati sakė, dėl šmeižto viešoje erdvėje patyrė didelę žalą.

Apie anketas sužinojo iš nepažįstamųjų

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad maždaug pusę metų Romas įvairiose pažinčių svetainėse savo buvusios draugės vardu kūrė anketas – nurodė ne tik tikrą vardą, pavardę, gimimo datą, bet ir asmeninį bei darbo telefono numerius, taip pat talpino moters nuotraukas, o prie anketų rašė vulgarius ir paniekinančius bei žeminančius apibūdinimus: „barakudiška vaflistė“, „vaflistė“ ir kt. Be to, anketose vyras nurodė, kad moteris ieško sekso partnerio, jos pažinties tikslas yra trumpalaikiai pasimatymai, o jos pomėgiai – analinis ir oralinis seksas.

Be to, daugelyje anketų vyras patalpino buvusią draugę, kaip pačią save apibūdinantį, žeminančio ir niekinančio turinio tekstą su vulgariais ir necenzūriniais žodžiais: „Ieškau aš tetuko, mažo sponsoriuko. Viršininkė baisi aš esu ir visus pi…, pi… Špėtna boba aš esu, šok ir gelbėk iš bangų – smegenų juk neturiu, jūron juk įpult galiu, o ištraukęs iš bangų, pavartysi mane tu? Papų aš juk neturiu, bet juk neblogai čiul... Infantališka esu, reikia daug ir iš visų, štai todėl čiul..., čiul.. Ne tik smegenis, ne tik, oi vyruti, atlaikyk. Tu kišenę atlapok – myliu aš tik ne skūpius, o tik dosnius berniukus. Mėgstu aš ir mašinas, dievinu dar keliones – plausiu šikną vokiečiams, bet keliausiu šen ir ten, toms kelionėms, po velnių, pinigų mažai turiu. Bet keliausiu, aš vistiek – reikia skonių visokių paragauti kol galiu. Jei vyresnis tu esi, nesibaimink, man patinkate visi. (...)“

Apie tai, kad įvairiose pažinčių svetainėse yra patalpinti skelbimai, pareigūnė sužinojo iš su ja susisiekusių asmenų – buvo ne tik tokių, kurie rimtai sureagavo į skelbimus, bet ir iš karto supratusių, jog moters anketa yra netikra.

Asociatyvi nuotrauka
„Vieną dieną iš nepažįstamo asmens per „Messenger“ programą feisbuke gavau pranešimą, kad peržiūrėjęs mano profilį suprato, jog tvarkinga moteris tokios paskyros sau nesusikurtų, todėl nusprendė mane įspėti, – sakė nukentėjusioji. – Nieko apie tai nežinojau, todėl paprašiau atsiųsti mano vardu sukurtos anketos ekrano nuotrauką.“

Anketoje nurodyta informacija moterį šokiravo, todėl ji iš karto susisiekė su pažinčių svetainės administratoriais, kurie netikrą anketą ištrynė.

Kasdien – daugybė intymių pasiūlymų

Bet nepraėjo nė savaitė, kai moteris iš to paties nepažįstamojo sulaukė dar vienos žinutės – vėl sukurta nauja anketa.

„Šioje anketoje buvo įdėta nuotrauka, kuri viešai nebuvo prieinama, ją turėjau tik aš ir buvęs mano draugas“, – jau tuomet pareigūnei kilo įtarimų, kad ją persekioja buvęs mylimasis. Moters prašymu ir ši anketa netrukus buvo užblokuota.

Bet tai nesustabdė netikras anketas kuriančio vyro – šv. Kūčių vakarą moteris sulaukė skambučio į savo mobilųjį telefoną iš nepažįstamo asmens.

„Jis prisistatė seneliu šalčiu, – pasakojo moteris. – Kai paklausiau, koks dar senelis šaltis, jis atsakė, jog iš pažinčių tinklapio, – supratau, kad pasinaudojus mano duomenimis ir kitame tinklapyje yra sukurta dar kita anketa. Kreipiausi į tinklapio administraciją, anketa buvo panaikinta.“

Bet tuo viskas nesibaigė – kitą dieną moteris vėl sulaukė intymių pasiūlymų, o prie naujai sukurtos anketos buvo patalpinta nuotrauka, kurioje ji buvo nufotografuota apsirengusi policijos uniformą.

Su prašymais užblokuoti netikras anketas moteris ne kartą buvo priversta kreiptis į pažinčių svetaines valdančias bendroves, kurių darbuotojai visuomet ištrindavo anketas. Bet tada prasidėjo nauji vargai – vėl ir vėl buvo kuriamos anketos, prie kurių buvo rašoma, kad moteris ieško „tėtuko, mažo sponsoriuko“ ir patalpintas eilėraštis, jog dėl pinigų moteris padarys bet ką, nes yra „špėtna boba, viršininkė baisi“, kuriai labai patinka seksas. Ir jį vyrams moters suteiks, jeigu tik gaus finansinį atlygį.

Be to, prie anketos rašoma, kad jai reikalingas ir toks vyras, kuris namuose galėtų pakeisti elektros lemputes, vandens filtrą ir automobilio tepalus.

„Juk ne veltui pas mane tu miegosi bet kada, sriubą skanią tau išvirsiu – ji visiems labai patinka, – buvo rašoma anketoje. – Jeigu turtą tu perki, dalį man padovanot gali – tiks man procentai penki, daug nereikia, negaliu, deklaruoti juk turiu, nes tarnyboje esu, juk valstybę aš ginu. Man juk namą pastatysi, kad anūkai pas mane atvažiuotų bet kada. (...)“

Pristatė kaip barakudą

Moteris iš karto suprato, kad šią, kaip ir kitas anketas, galėjo sukurti buvęs jos draugas Romas.

„Su juo buvau išsiskyrusi prieš keletą mėnesių, po išsiskyrimo jis man nuolat kartojo, jog pasistengs man pakenkti, stengsis, kad prarasčiau darbą“, – per apklausą nurodė moteris.

Jos teigimu, buvęs draugas net po išsiskyrimo nenorėjo jos palikti ramybėje, o Naujųjų metų išvakarėse į mobiliojo ryšio telefoną atsiuntė SMS žinutę, kurioje išvadino įvairiais necenzūriniais žodžiais.

„Tos gautos žinutės patvirtina, kad Romas, pasinaudojęs mano duomenimis, sukūrė netikras anketas ir mane apšmeižė, pažemino mano gerą vardą, dėl to jaučiuosi nukentėjusi morališkai“, – sakė nukentėjusioji, kurios anketose ji būdavo pristatoma kaip barakuda ir kuriai reikalingi vyrai, kurie ne tik išlaikytų, bet ir pamylėtų.

Moteris neslėpė, kad su buvusiu draugu artimus santykius palaikė apie dvejus metus, o su juo taip pat susipažino pažinčių svetainėje, bet matėsi ne taip dažnai, nes vyras dirbo jūreiviu ir dažnai išplaukdavo į jūrą.

„Su Romu kartu negyvenome, bet tuo metu, kai jis nebūdavo jūroje, matydavomės beveik kiekvieną dieną, – sakė nukentėjusioji. – Su juo kartu bendro ūkio nevedėme, finansinių įsipareigojimų tarpusavyje, bendrų pirkinių neturėjome, bendro turto nebuvo, jis net nuo mano buto raktų neturėjo, bet visiems savo draugams ir artimiesiems mane pristatydavo kaip savo žmoną.“

Moters teigimu, Romo artimieji džiaugėsi jų draugyste, sakė, jog užmezgęs artimus santykius jis visiškai pasikeitė, nevartojo alkoholio ir gyvenimas pasikeitė į gerąją pusę.

Asociatyvi nuotrauka
„Su Romu maždaug metus buvo labai gražūs santykiai, jis buvo šeimyniškas, rūpestingas, nevartojo alkoholio, bet po to jis pradėjo galvoti apie bendrą ūkį, nusipirko sau sklypą, planavo namo statybas, – pareigūnams pasakojo nukentėjusioji. – Po metų jis pasikeitė, pradėjo vartoti alkoholį, po to susilaužė ranką, negalėjo eiti į darbą, ir tada įvyko lūžis: Romas vartojo alkoholį savaitėmis iki sąmonės netekimo, jis pasidarydavo ūmus, rėkaujantis, pilnas agresijos. Žinau, kad jis bandė gydytis nuo alkoholizmo, bet į tai aš nesikišau. O matydama, kad jis nepasikeis, nusprendžiau tokius santykius nutraukti.“

Kentėjo ir buvusi žmona

Sužinojęs apie santykių nutraukimą, anot moters, Romas kaip reikiant įtūžo – grasino, kad buvusi draugė negalės ramiai gyventi, jis padarys viską, kad tik ši prarastų darbą.

„Kai buvo pradėtas tyrimas dėl netikrų anketų sukūrimo, telefonu per „Messenger“ programėlę bendravau su buvusia Romo žmona – jos prieš tai nepažinojau, ji patarė nuo Romo laikytis kuo toliau, – teigė moteris. – Buvusi Romo žmona sakė, kad jis buvo įsilaužęs į jos paskyrą feisbuke, taip pat ją apšmeižė, bandė daryti įtaką jos darbo vietoje, taip pat prieš ją smurtavo, dėl ko ji kreipėsi pagalbos į policiją.“

Šis pasakojimas dar labiau atvėrė nukentėjusiajai akis – juk anksčiau Romas jai buvo gyręsis, kad „su buvusia drauge taip pasielgė, kad ją atleido iš darbo“.

„Jis džiaugėsi tuo rezultatu ir grasino, kad man taip pat bus“, – teigė policijos pareigūnė.

Tuo metu Romas ne iš karto pripažino, kad buvusios draugės vardu kūrė netikras anketas pažinčių svetainėse, – aiškino, jog tuo metu, kai buvo sukurtos anketos, buvo išvykęs į jūrą ir negalėjo naudotis internetu. Tiesa, vėliau jis savo poziciją pakeitė ir kaltę prisiėmė.

„Kadangi anksčiau mes buvome pora, tai po to, kai išsiskyrėme, man kilo mintis atkeršyti – netikras anketas pažinčių svetainėje kūriau iš pykčio, žmogiškųjų emocijų“, – Romas teigė, kad anketas kūrė tiek būdamas namuose, tiek išvykęs į užsienį.

„Iš karto nepripažino kaltės, nes buvau išsigandęs, bet viską apmąstęs, supratau savo klaidą“, – sakė vyras.

Asociatyvi nuotrauka
Apklausos metu jis pasakojo, kad negalėjo atleisti buvusiai draugei – esą pažinties pradžioje „santykiai atrodė normalūs“, bet vėliau ji „ėmė visko reikalauti“.

„Tarp mūsų įvyko konfliktas, nes ji reikalavo žemės sklypo, kelionių, remontuoti jai priklausantį automobilį, kurį pats nupirkau, taip pat remontuoti jos butą už mano lėšas, – kalbėjo Romas. – Galutinai susipykome, kai ji ėmė reikalauti 5 proc. žemės sklypo, kurį buvai nusipirkęs. Ji mane spaudė parduoti butą ir statyti namą, tačiau su jos reikalavimais nesutikau. Jos tėvai man buvo paskolinę 80 tūkst. Eur, aš esu pasirašęs vekselį, nes iš savo asmeninių lėšų ketinau statyti namą.“

Vyras tikino, kad buvusi draugė jam „pasirodė esanti nesąžininga, nepatikima“, nes pradėjo pretenduoti į jo turtą ir pinigus.

„Aš turėjau planą pasistatyti namą vienas, nes ji pinigų neturėjo“, – kalbėjo jūreivis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)