Prezidentas G. Nausėda - populiariausių politikų viršūnėje, o jo reitingas toliau auga, - tai rodo naujausios sociologinės apklausos. Blogos žinios konservatorių premjerei Ingridai Šimonytei, pirmą kartą neigiamai jos veiklą vertinančių daugiau nei pozityviai. O Tėvynės Sąjunga populiariausių partijų lentelėje atsidūrė net trečioje vietoje.

Prezidentas G. Nausėda taikliai smūgiuoja ne tik olimpinėje šventėje, bet ir politikoje. Pasak sociologų, jo politiniai pasirinkimai stabiliai kelia reitingus.

„Didelė dalis žmonių, kuo toliau nuo Vilniaus, tuo labiau pasisako už tradicines šeimas, ir tas naujoves ne taip greitai žmonės gali priimti. Prezidentui tas yra paranku“, - komentavo „Vilmorus“ vadovas, sociologas Vladas Gaidys.

Tačiau prezidentas reitingų nesureikšmino.

„Pakilo, kitą kartą nukris, vėl pakils, neįdomu“, - sakė G. Nausėda.

Politologai prezidento reitingų kilimą taip pat sieja su pasirinkta pozicija stoti vadinamųjų tradicinės šeimos šalininkų pusėje.

„Taip, jis prarado dalį rinkėjų. 80 proc. jis niekada nepasieks, tačiau jis gali toliau dirbti su ta visuomenės dalimi, kuriai jis prabyla, ir kurie mato jame savo tam tikrų vertybių įsikūnijimą“, - sakė Mykolo Romerio universiteto politologas Saulius Spurga.

Neprisimena, kada konservatoriai buvo trečioje vietoje

„Lietuvos ryto“ užsakymu atlikta bendrovės „Vilmorus“ apklausa labai nepalanki konservatoriams (11,8 proc.). Į priekį įsiveržė „valstiečiai žalieji“ (15,1 proc.), antri po ilgos pertraukos - socialdemokratai (13,3 proc.). Jų reitingas ėmė kilti, kai partijos pirmininke tapo Vilija Blinkevičiūtė.

„Neatsimenu, kad konservatoriai būtų trečioje vietoje, o ne antroje“, - sakė V. Gaidys.

Pasak sociologo, valdančiosios partijos reitingai visada mažėja, tačiau ir daugiau priežasčių.

„Vertybinės orientacijos – dėl pasisakymų už tas homoseksualias šeimas. Konservatyviems rinkėjams tas nepatinka. Ir trečias dalykas – konfrontacija su prezidentu, kuris iki dabar yra populiarus“, - sakė V. Gaidys.

Sako, kad sunku pasakyti, kokias vertybes atstovauja partija

Politologai taip pat pastebi, kad konservatoriams šiuo metu sunku įvardinti, kokias vertybes jų partija atstovauja.

„Koalicijos draugai turi aiškią savo poziciją. Jie eina su tam tikra vėliava, su tam tikrais savo punktais. Bet vėlgi matome, kad iš tų punktų nieko neišeina – nei į vieną pusę nejudama, nei į kitą“, - kalbėjo S. Spurga.

Nepalankūs reitingai ir premjerei Ingridai Šimonytei. Sociologas teigia, kad prieš daugiau kaip dešimt metų, siaučiant ekonominei krizei, I. Šimonytės reitingas buvo teigiamas. Dabar pirmą kartą neigiamai ją vertinančių yra daugiau nei teigiamai.

„Paklaidos ribose, kas nori gali įžiūrėti, kad pirmą kartą neigiamas balansas. O, kas nori, gali įžiūrėti, kad tas reitingas yra gana stabilus“, - sakė V. Gaidys.

Pasak S. Spurgos, Vyriausybė didelių klaidų nedaro: valdo pandemiją, premjerė yra darbšti ir įsigilinanti.

„Bet strategiškai ir viešųjų ryšių požiūriu, kad galėtum padėti ant lėkštelės ir pasakyti, kad štai iš tikrųjų pokytis, štai iš tikrųjų mes padarėme proveržį, nėra tokių darbų“, - sakė politologas.

Šiek tiek krito ir Gabrieliaus Landsbergio reitingai. Opozicinių „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio – truputį pakilo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (743)